جمعه, ۱۴ دی, ۱۴۰۳ / 3 January, 2025
مجله ویستا

با عاشورا


با عاشورا
یكی از چیزهایی كه به نهضت حسین‌بن‌علی(ع) ارزش زیاد می‌دهد روشن‌بینی است. روشن‌بینی یعنی چه؟ یعنی حسین (علیه‌السلام) در آن روز چیزهایی را در خشت‌خام دید كه دیگران در آینه هم نمی‌دیدند. ما امروز نشسته‌ایم و اوضاع آن زمان را تشریح می‌كنیم. ولی مردمی كه در آن زمان بودند آنچنان كه حسین‌بن‌علی‌(علیه‌السلام) می‌فهمید، نمی‌فهمیدند.
شب تاسوعا است. ذكر خیری از آن مجاهد فی‌سبیل‌ا...، امربه‌معروف و نهی‌ازمنكر، كسی كه حسین‌بن‌علی(ع) از او در كمال رضایت بود، حضرت‌عباس (علیه‌السلام) بكنیم. روابط در آن زمان مثل این زمان نبود. حوادثی را كه در شام اتفاق می‌افتاد، مردمی كه در كوفه یا مدینه بودند، خیلی دیر خبردار می‌شدند و گاهی هیچ خبردار نمی‌شدند. بهترین دلیلش داستان اهل مدینه است: حسین‌بن‌علی در مدینه قیام می‌كند، بیعت نمی‌كند می‌رود مكه. بعد آن جریان‌ها پیش می‌آید تا شهید می‌شود. تازه عامه مردم مدینه چشم‌هایشان را می‌مالند، كه چرا حسین‌بن‌علی شهید شد؟ برویم شام مركز خلافت تا ببینیم قضیه از چه قرار بوده؟
یك هیات هفت هشت نفری را مامور این كار می‌كنند. می‌روند به شام مدتی در آنجا می‌مانند، تحقیق می‌كنند، حتی با خلیفه ملاقات می‌كنند، اوضاع و احوال را كاملا می‌بینند و بر می‌گردند.
وقتی مردم از آنها می‌پرسند قضیه از چه قرار بود، می‌گویند: نپرسید كه ما مدتی در شام بودیم، می‌ترسیدیم كه از آسمان سنگ ببارد و ما هم از بین برویم. (تازه آن حرفی را كه اباعبدا...(ع) گفت: و علی‌الاسلام السلام اذقد بلیت الامه براع مثل یزید، (مقتل مقرم، ص۱۶۴) می‌فهمند و اعتراف می‌كنند كه راست گفت حسین‌بن علی.) گفتند: مگر چه قضیه‌ای بود؟ گفتند: همین‌قدر به شما بگوییم كه ما از نزد كسی آمده‌ایم كه علنا شراب می‌نوشد، علنا سگ‌بازی می‌كند، یوزبازی می‌كند، هر فسقی را انجام می‌دهد (و حتی آنها در تعبیر خودشان گفتند) و با مادر خود زنا می‌كند، با محارم خود زنا می‌كند. تازه پیش‌بینی اباعبدا... را فهمیدند كه حسین از روز اول اینها را می‌دانست.
در عاشورا هم فرمود كه اینها مرا خواهند کشت، اما من امروز به شما می‌گویم كه بعد از كشتن من، اینها دیگر نخواهند توانست به حكومت خودشان ادامه دهند، آل ابی‌سفیان دیگر رفتند. آل ابوسفیان كه خیلی زود رفتند، بلكه آل امیه نتوانستند به حكومت خود ادامه دهند، چرا كه بعد بنی‌العباس بر همین اساس آمدند و خلافت را از آنها تصاحب كردند و پانصد سال خلافت كردند و حكومت بنی‌امیه بعد از قضیه كربلا، دائما متزلزل بود. چه اثری از این بهتر و بیشتر كه در میان خود بنی‌امیه مخالف پیدا كرد. اینها نیروی معنویت را می‌رساند.
منبع: كتاب حماسه حسینی، تالیف شهید مطهری
منبع : دنیای اقتصاد