یکشنبه, ۲۶ خرداد, ۱۳۹۸ / 16 June, 2019
مجله ویستا

سیب زمینی (Potato)


در قرن شانزدهم به‌وسیله اسپانیولی‌ها به اروپا برده شد و اكنون در اروپا و آمریكا از نظر مصرف اولین سبزی است. سیب زمینی در تمام طول سال وجود دارد. سیب زمینی به‌دلیل داشتن مقدار ویتامین C ضد بیماری اسكوربیت است و كشورهائی كه از این گیاه استفاده می‌كردند هیچ‌گاه مردم آنجا به این بیماری دچار نمی‌شدند‌.
ساقه هوائی سیب زمینی دارای بریدگی‌هائی مركب از ۷ تا ۱۲ برگچه اصلی است و در فواصل این برگچه نیز برگچه‌هائی كوچك‌تر وجود دارد‌. انواع مختلف سیب زمینی بر حسب رنگ گل و پوست غده‌های زیر زمینی آن تقسیم بندی می‌شود‌. در روی پوست سیب زمینی سوراخ‌های كوچكی وجود دارد كه دارای جوانه است و این جوانه‌ها است كه منشاء گیاه تازه است.
  تركیبات شیمیائی
سیب زمینی دارای اسیدهای آلی مانند اسید سولانئیك‌، اسید نپتوتانیك و ساید فولیك می‌باشد‌. سیب زمینی نارس و همچنین برگ، گل و میوه سیب زمینی دارای كمی آلكالوئید سمی به‌نام سولانین است بنابراین باید از مصرف سیب زمینی نارس و نیز برگ و گل و میوه سیب زمینی خودداری كرد.
  جدول مواد موجود در صد گرم سیب زمینی خام
آب ۷۵ گرم
انرژی ۶۰ كالری
پروتئین ۱/۸ گرم
چربی ۰/۱ گرم
مواد نشاسته‌ای ۱۸ گرم
سلولز ۱/۵ میلی گرم
كلسیم ۶ میلی گرم
فسفر ۵۰ میلی گرم
پتاسیم ۵۰۰ میلی گرم
آهن ۰/۶ میلی گرم
سدیم ۴ میلی گرم
ویتامین آ ۱۰ واحد
ویتامین ب ۱ ۰/۱ میلی گرم
ویتامین ب ۲ ۰/۳۵ میلی گرم
ویتامین ب ۳ ۱ میلی گرم
ویتامین ث ۱۵ میلی گرم
  خواص داروئی
۱. برگ و میوه سیب زمینی به‌علت داتشم سولانین مخدر و آرام بخش است ولی به‌علت سمی نبودن نباید مورد مصرف داخلی قرار گیرد و باید فقط به‌عنوان ضماد و استعمال خارجی استفاده شود‌.
۲. سیب زمینی به‌علت داشتن ویتامین C زیاد برای مقابله با بیماری اسكوربیت به‌كار می‌رود‌.
۳. برای تسكین سوختگی‌ها‌، سیب زمینی خام را رنده كرده و به‌عنوان ضماد روی قسمت سوختگی بگذارید و هر چند دقیقه آن را عوض كنید و ضماد تازه روی آن قرار دهید‌.
۴. سیب زمینی دارای آنزیم مهار‌كننده می‌بنابراین ضد سرطان و ضد ویروس است مخصوصاً سیب زمینی در این مورد از شیر یا سویا قوی‌تر است‌.
۵. پوست سیب زمینی ماننده پوست میوه‌ها و سبزیجات دارای ماده آنتی اكسیدان است بنابراین از پیر شدن سلول‌ها و نیز از بوجود آمدن سلول‌های سرطانی جلوگیری می‌كند‌.
۶. سیب زمینی بهترین دارو برای آنهائی است كه بدنشان اسیدی است و اینگونه اشخاص باید سیب زمینی را با پوست و با بخار پخته و بخورند زیرا سیب زمینی آب پز و سرخ شده برعكس سیب زمینی با بخار پخته شده تولید اسید در بدن می‌كند‌.
۷. سیب زمینی داروی خوبی برای از بین بردن تورم است‌. برای این منظور سیب زمینی را طبقه طبقه كرده و در سوپ بیاندازید و بگذارید تقریباً نیم‌پز شده و سپس آن را بخورید.
۸. سیب زمینی به‌علت درا بودن پتاسیم زیاد تمیز‌كننده كبد نیز می‌باشد‌.
۹. سیب زمینی بدن را جوان می‌كند‌.
۱۰. سیب زمینی داروی بیمار‌ی‌های قلب نیز می‌باشد‌.
۱۱. سیب زمینی قرمز درمان كننده بواسیر خونی و دردناك می‌باشد‌. برای این منظور سیب زمینی را به‌طور باریك بریده و به‌صورت شیاف درآورید و روی آن كمی روغن ویتامین E و یا وازلین مالیده و پس از قضای حاجت به داخل معقد بگذارید. این عمل را اگر چند روز ادامه دهید بواسیر برطرف می‌شود‌.
۱۲. برای درمان اسهال سوپ سیب زمینی را با شیر بپزید و آن را میل كنید. اسهال سریع متوقف می‌شود.
  طرز استفاده
برای استفاده از سیب زمینی اگر آن را تكه می‌كنید باید فوراً از آن استفاده كنید زیرا خیلی زود اكسیده می‌شود و خواص خود را از دست می‌دهد. سیب زمینی را همیشه باید با بخار و یا در فر بپزید و یا خام آن را میل كنید زیرا خواص آن دست نخورده باقی می‌ماند‌
سیب زمینی سرخ شده غیر از اینكه خاصیتی ندارد بلكه برای بدن مضر هم است زیرا سرخ كردن سیب زمینی با روغن آن را ثقیل‌الهضم می‌سازد و باعث بیماری‌های مختلفه می‌شود.
  مضرات
سیب زمینی برای اشخاصی كه مبتلا به قند هستند مضر است زیرا به‌علت داشتن نشاسته قند خون را بالا می‌برد و این‌گونه اشخاص اگر بخواهند از فواید سیب زمینی استفاده كنند باید آن را تحت نظر پزشك یا متخصص تغذیه مصرف كنند و یا از مصرف آن خودداری كنند.
همچنین مشاهده کنید

 مرور روزنامه‌ها





سایت شفقناسایت الفروزنامه تعادلخبرگزاری یورونیوزسایت زومیت