صنعت مرغدارى نقش بسيار مهمى در تبديل دانهها و ساير محصولات به گوشت و تخممرغ که مواد غذائى مفيدى براى انسان هستند، دارد. صنعت مرغدارى از چندين جهات داراى اهيمت است. بهعنوان يک منبع درآمد، منبع غذا، استفاده در صنعت.
بهعنوان يک منبع درآمد (شاخهاى از کارهاى کشاورزى)
با توجه به نحوه و لزوم سرمايهٔ اندک براى پرورش مرغ در اثر فروش انواع مختلف محصولات مرغ (Hen)، (جوجه Chicken، تخممرغ، مرغ تخمگذار (Hen)، خروس (Cock (Rooster))، درآمد جانبى براى کشاورز تأمين مىشود.
بهعنوان منبع غذا
گوشت مرغ و تخممرغ يکى از غذاهاى مرسوم، متداول، ارزانقيمت و با کيفيت خوب براى افراد بشرى بوده که به آسانى پخته شده و هميشه آماده پختن مىباشند.
تخممرغ حاوى مقدار قابل توجهى پروتئينى با کيفيت بسيار خوب مىباشد که تمام اسيدهاى آمينه لازم جهت ادامهٔ زندگى و تأمين رشد را دارا است. علاوه بر اين، تخممرغ منبع غنى آهن، فسفر مواد معدنى کمياب، ويتامينهاى K ،E ،A و تمام ويتامينهاى گروه B از جمله B۱۲ است و بعد از روعن جگر ماهى از نظر ويتامين D طبيعى در درجهٔ دوم اهميت قرار دارد و از نظر توليد انرژى در حد متوسط است، طورى که يک تخممرغ به اندازهٔ متوسط در حدود ۷۷ کالرى انرژى توليد مىکند.
باتوجه به ارزش غذائى زياد تخممرغ ميليونها نفر از مردم دنيا، هر روزه از تخممرغ به صور مختلف استفاده مىکنند.
گوشت مرغ غذائى اقتصادى با پخت سريع و از نظر ارزش غذائى بسيار خوب است. از نظر ارزش غذائى مردم از گوشت بيشتر جهت تأمين پروتئين استفاده مىکنند، گوشت مرغ و بوقلمون در مقايسه با گوشت گاو مقدار پروتئين بيشترى دارد.
در جدول زير ترکيب غذائى گوشت گاو، مرغ، بوقلمون آورده شده است.
جدول ترکيب غذائى گوشت پختهٔ گاو، مرغ، بوقلمون
پروتئين %
چربى %
آب %
انرژى (کالرى)
گوشت بوقلمون (پاوند)
سينه
۳۴/۲
۷/۵
۵۸
۹۲۵
ران
۳۰/۵
۱۱/۶
۵۶/۵
۱۰۲۹
گوشت مرغ (پاوند)
سينه
۳۱/۵
۱/۳
۶۶
۶۲۵
ران
۲۵/۴
۷/۳
۶۷
۷۶۱
گوشت گاو (پاوند)
راسته
۲۷
۱۳
۵۹
۱۰۵۶
ران
۲۱
۳۲
۴۶
۱۷۰۴
استفاده در صنعت
امروزه از تخممرغ، گوشت مرغ و محصولات فرعى آن در صنايع مختلف استفاده مىکنند، تخممرغانى که غيرقابل استفاده انسان هستند، براى تهيهٔ غذاى حيوانات بهکار برده مىشوند. از تخممرغهاى نطفهدار براى تهيهٔ واکسن، سفيدهٔ تخممرغ جهت توليد بعضى از مواد داروئي، زردهٔ تخممرغ در تهيهٔ کيک. صابون شامپو، کرمهاى براقکننده، پوست و ...، پوست تخممرغ بهعنوان مکمل موادمعدنى در جيرهٔ غذائى دام و طيور، تقويتکنندهٔ خاک، پرها و قسمتهاى داخلى مرغ در تهيهٔ غذاى دام و طيور از غدد داخلى مرغ در تهيهٔ بعضى مواد شيميائى استفاده مىکنند. ۴. در تحقيقات، طيور به کمبود بعضى از مواد غذائى در جيرهٔ نسبت به موشهاى آزمايشگاهى بسيار حساس هستند، با توجه به ارزانى قيمت، کثرت و روش تکثير و تهيهٔ آن مىتوان اکثر کارهاى تحقيقاتى را با هزينهٔ کم و در مدت زمان کوتاهى با مرغ انجام داد، علاوه بر اين، بسيارى از محققان عقيده دارند که احتياجات مواد مغذى طيور بسيار شبيه احتياجات غذاى انسان است. ۵. در مقايسه با حيواناتى مثل گاو، گوسفند که بيشتر توليد و فرآوردههاى آنها مصرف انسانى دارد، نسبت تبديل مواد غذائى به گوشت و تخممرغ در مرغ بيشتر است که اين امر يکى از دلايل ارزان تمام شدن گوشت مرغ است. ۶. راندمان لاشه در مرغ در مقايسه با ساير حيوانات در حدود ۲۰% بيشتر است. اين مقدار در گاو ۵۵-۶۵%، در گوسفند ۴۵-۵۵% و در مرغ ۷۰-۸۵% است. ۷. امروزه نگهدارى و پرورش مرغ به طريقى مکانيزه و اتوماتيک شده است که يک فرد کارگر مىتواند در يک آشيانه به تنهائى بيش از ۱۰،۰۰۰ قطعهٔ مرغ تخمگذار را اداره بکند.