سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

متل


در دنیای ما، تعداد زیادی هتل‌های کوچک و متوسط وجود دارد که غالباً دارای ۳۰ الی ۷۰ اتاق می‌باشند این قبیل هتل‌ها بیشتر به وسیله افرادی اداره می‌شود که با سرمایه کمتر به شغل هتلداری اشتغال ورزیده‌اند، این عده از هتلداران موازین و اصول هتلداری را رعایت نمی‌کنند، و تصور آنان بر این است که در صورت رعایت اصول متداول هتلداری سود چندانی نصیبشان نشود به این علت حاضر نیستند مدیریت هتل را به یک فرد با تجربه و کارآزموده واگذار کنند و حقوقی پرداخت نمایند حتی بعضی از هتل‌ها هم که در درجهٔ بالاتر هستند مدیرانشان چنین می‌اندیشند، این‌گونه افراد را باید همه فن حریف نامید، زیرا می‌خواهند تمام امور هتل را خودشان انجام دهند و همه اوقات شبانه‌روزی خود را برای اداره‌کردن کلیه کارهای جاری هتل مصروف دارند، در نتیجه، قوای فکری و روحی و جسمی خود را در این راه به تحلیل می‌برند و غافل از آنند که تباه‌کردن عمر با صرف ۱۶ تا ۱۸ ساعت در یک شبانه‌روز کار عاقلانه‌‌ای نیست.
گذشته از اینها باید توجه داشت چنانچه مدیر هتل نخواهد پرسنل لازم را ولو در حداقل احتیاج برای اداره کردن کلیه کارها و انجام امور مربوط در اختیار گیرد بایستی خود، اطلاعات کافی در مشاغلی از قبیل لوله کشی، معماری، باغبانی، حسابداری کارهای مربوط به برق، اتو کشی، لباسشوئی، رسپشن و کارهای آشپزخانه و همچنین قدرت و توانائی و نیروی انجام آنها را داشته باشد و عقل سلیم قبول نمی‌کند که یک فرد به تنهائی جامع همه شرایط لازم باشد و کلیه این کارها را به شکل شایسته انجام دهد و نقایص هتل را رفع نماید و میهمانان و مسافران را راضی نگهدارد و خود نیز از سلامت کامل برخوردار باشد، مگر این بار سنگین را با صرف تمام اوقات شبانه‌روزی و سلب آسایش و استراحت از خود تا کی می‌توان به‌دوش کشید؟ و حساب کشش و تحمل و مقاومت وجود را نادیده انگاشت؟
لذا با قبول اینکه کار هتل‌های کوچک در مقابل هتل‌های متوسط و بزرگ کمتر است. با این وجود چنانچه از نظر برنامه‌ریزی صحیح و اسلوب هتلداری موازین کلی را، در نظر نگیرند و به نظامی که بر جریان و گردش کار منظم هتل‌ها حاکم است پایبند و مقید نباشد، دیر یا زود عواقب نامطلوب را به عیناً مشاهده خواهند نمود. بنابراین مصلحت این است که یک سیستم قوی و سنجیده و مقبول اداره‌کردن هتل بزرگ را به‌طور نسبی در مقیاس محدودتر در هتل کوچک پیاده کرد تا مدیر هتل بتواند ضمن گردش مرتب و منظم کار، فراغتی هم برای زندگی و رفع خستگی به دست آورد و منتظر نباشد فشار کار به خودی خود زمام کار و شالوده زندگی را درهم نوردد.
  هتل
در شهرها احداث می‌شود و دارای اتاق‌های متعدد برای اجاره و پذیرش مسافران و سالن‌هائی برای جشن‌ها، میهمانی‌ها، کنفرانس‌ها، سمینارها و رستوران، تریا، و استخر و فروشگاه‌ها و نمایندگی فروش بلیط و غیره می‌باشد و کلیه وسایل راحتی مسافران، در آن مهیا می‌گردد.
  متل
در خارج شهر و معمولاً دور از شهر قرار می‌گیرد و علاوه بر کلیه وسایل موجود یک هتل، دارای پمپ بنزین، فضای سبز وسیع، ساندویچ فروشی، و سوپر مارکت نیز می‌باشد. و ساختمان آن بیشتر، یک طبقه ویلائی است و در اتاق‌ها حمام و آشپزخانه کوچکی وجود دارد و در بعضی از متل‌ها، مسافران از آشپزخانه مشترک و عمومی استفاده می‌کنند. در قسمتی از متل محوطه بزرگی به کسانی که چادر همراه آورده‌اند اختصاص داده شده و از افرادی که در این محوطه چادر می‌زنند و ایامی را می‌گذرانند مبلغ کمی به عنوان کرایه وصول می‌شود کسانی که از این محوطه استفاده می‌کنند. مجازند از سایر امکانات متل مانند سوپرمارکت، رستوران، استخر ،سونا و غیره برخوردار شوند.
در متل‌ها علاوه بر ساندویچ فروشی، رستورانی هم با نرخ مناسب و ارزان دایر می‌کنند. وسایل تفریح از قبیل میز پینگ پنگ، بازی تنیس و نظیر اینها باید در متل وجود داشته باشد. متل‌ها به علت دور بودن از شهر و وسعت محیط اطراف آن و لزوم ایاب و ذهاب مکرر متحمل هزینه‌های بیشتری می‌شوند و حتی باید انبارهای متعدد برای ذخیره مواد غذائی و لوازم و مایحتاج دیگر داشته باشند. چون هر اتاقی آشپزخانه مخصوص به خود دارد کار قسمت خانه‌داری نیز از لحاظ نظافت و غیره زیادتر از کار یک هتل خواهد بود. هزینه آب و برق آن هم به علت داشتن فضای زیاد، بیشتر از مخارج هتل‌هاست.
توجه کافی و دقیق به نمای ظاهر و بیرون اقامتگاه‌هائی از نوع متل‌ها نیز همانند هتل‌ها اهمیت فراوان دارد. متل‌ها باید طوری بنا گردیده باشند که بتوانند مراجعین را در تمام فصل‌های سال به خود جلب نمایند. در حال حاضر، عقیده طرفداران صنعت هتلداری بر آن است که ساختمان متل باید به‌صورت عمودی، دارای طبقه‌های متعدد و هر چه زیباتر و با سالن‌ها و رستوران‌های بزرگ و سریع و مجهز به زمین‌های ورزشی متعدد نظیر زمین تنیس و گلف احداث گردد. پیش از این بود که ساختمان متل‌ها را به صورت اجزاء جدا و پراکنده بنا می‌کردند تا بدین وسیله جنبه افقی بودن و گستردگی آن را رعایت کرده باشند. یکی از دلایلی که چنین اندیشه‌ای را صحیح جلوه می‌داد از یک سوی، وسعت زمین‌های پیرامون شهرها و دیگر محل‌های کم جمعیت و خوش آب و هوا بود که مراجعین را برای تمدد اعصاب و استراحت چند روزه فرا می‌خواند.
از سوی دیگر، بهای زمین برای احداث ساختمان متل، به نسبت کنونی بسیار ارزان بود. اما در زمان کنونی برای احداث عاقلانه یک متل به دلایل مهم دیگری نیاز داریم که به سهم خود محکم و متین باشند و یکی از این دلیل‌ها: گران‌بودن بهای زمین است. پیش از این متل‌ها را طوری بنا می‌کردند که مراجعین بتوانند با اتومبیل خود تا مقابل اتاق‌ها پیش بروند و بی آنکه چند گامی بردارند به محل اقامت خود وارد شوند، اتاق‌های متل را نیز به صورت پراکنده می‌ساختند. ولی درحال حاظر روش‌ها دگرگون شده و شیوه متلداری نیز همچون بسیاری از موارد مشابه دچار تحول گردیده است. اتاق‌های متل را طوری می‌سازند که مسافرین نتوانند تا پشت در آن با اتومبیل خود پیش بروند و آن را پارک نمایند چرا که صدای خودرو سبب مزاحمت و برهم خوردن آسایش دیگران خواهد شد.
چنانچه ساختمان متل‌ها را نیز به صورت افقی برپا کنند سعی بر این است که قسمت‌های مختلف آن به یکدیگر متصل باشند و از ساختن اجزاء متل به صورت پراکنده خودداری می‌نمایند. وجود فضای گسترده و ساختمان‌های دور از هم مستلزم تحمل هزینه‌های بیشتر و سربار از جمله بهای آب و برق و هزینه رفت و آمد پرسنل، اتلاف وقت در تحویل و دریافت کالاها و مواد لازم خواهد بود. از طرف دیگر باید گفت که اداره یک متل با ساختمان‌های بهم پیوسته نیاز به تعداد پرسنل کمتری دارد ولی در مقایسه با ساختمان‌های عمودی همچنان بازدهی اقتصادی کمتری خواهد داشت. بسیاری از مسافران به منظور استفاده خانوادگی از فضای سبز، متل‌های مجاور شهرها را برای اقامت انتخاب می‌کنند و این گروه‌ها به ویژه کسانی هستند که با اتومبیل خود مسافرت کرده‌اند زیرا در چنین صورتی و برای رفت و آمد به شهر دچار مشکل نخواهند بود.
این گونه مراجعین، بیشتر به صورت خانوادگی سفر می‌کنند و برای تأمین رفاه و آسایش فرزندان خود ترجیح می‌دهند که آشپزخانه‌ای نیز در متل به آنها اختصاص داده شود تا به راحتی بتوانند غذاهای مورد علاقه خود را تهیه و در جمع و کانون گرم خانوادگی مصرف نمایند. متل‌هائی که مدیران آنها دور اندیشانه به این اقدام پرداخته‌اند به خوبی توانسته‌اند تعداد بیشتری از مسافرین را بپذیریند و رضایت بیشتر و بهتر آنها را فراهم نمایند. برای موفقیت بیشتر در صنعت متلداری بهتر آنست که بخشی از فضای سبز متل را به آن گروه از مسافرین که چادر (کمپ) به همراه دارند و یا به صورت کاروان سفر می‌کنند اختصاص داده شود. این گروه از مسافرین با پیش‌بینی‌های لازم سفر می‌نمایند و نیاز کمتری به امکانات متل دارند که در این صورت مبلغ کمتری و تنها در برابر استفاده از فضای سبز متل و دیگر امکانات آن از قبیل حمام، استخر، رستوران و غیره از آنها مبلغی دریافت می‌گردد و به این وسیله رضایت آنها نیز نسبت به مدیریت متل جلب خواهد شد.
همان‌طور که گفتیم بهای اراضی اطراف شهرها گران است و دیگر این که جنبه اقتصادی ساختمان‌های عمودی به مراتب رضایت بخش‌تر از ساختمان‌های افقی یا پراکنده است. ازسوی دیگر برای اداره یک ساختمان بهم پیوسته یا افقی و پراکنده به تعداد پرسنل بیشتری نیاز خواهد بود که در مورد ساختمان‌های عمودی چنین دشواری‌ها وجود ندارد و با توجه به این دلایل است که طراحی و بنای متل‌ها را به صورت ساختمان‌های افقی و متصل و دو طبقه را بر طرح‌های دیگر ترجیح می‌دهند. مدیران متل‌هائی که مجاور با شهرها هستند بهتر است که روشی در پیش گیرند تا هر چه بهتر مردم را تشویق کنند به متل آنها مراجعه نمایند و ساعت‌های بیشتری را در خوشی و آسایش بگذرانند و در تمام فصول خواه به صورت انفرادی و یا به صورت جمعی، متل آنها را به‌عنوان استراحتگاه خود برگزینند. برای موفقیت در این کار می‌توان سالن‌های را برای جشن‌ها و فروشگاه‌های کامل و مجهزی تأسیس نمود.
همچنین بهتر است پارک‌ها و گردشگاه‌هائی نیز برای تأمین آسایش مردم و مراجعین فراهم گردد. این اقدام‌ها می‌تواند توجه مسافران بیشتری را به خود جلب نماید و این بدان معنی است که رفت‌ و آمد گروه‌های مردم بر حجم فروش افزوده و درآمد افزون‌تری برای متل به ارمغان می‌آورد. نکات دیگری را نیز پیرامون احداث یک متل تذکر می‌دهیم. نخست آنکه باید محیط را به خوبی و با دقت کامل بررسی نمود و اطمینان یافت که ارزش واقعی زمین و ساختمان به هر علت تنزل نخواهد داشت. به‌علاوه، با گذشت زمان یا در کوتاه مدت بر بهای آن افزود خواهد گردید. نکته دیگر اینکه ساختمان متل را باید در کدام ناحیه از زمین احداث نمود.
زیرا یک اشتباه ساده در این مورد می‌تواند فضای متل را در آینده محدود سازد و کافی خواهد بود تا در یکی از چهار جهت ساختمان متل، مالک زمین مجاور ساختمانی بسازد و از رسیدن هوا و نور کافی به اتاق‌های آن جلوگیری نماید. برای اجرای برنامه‌ها و پروژه‌های بسیار کوچک نیز به دقت و دور‌اندیشی کافی نیاز است. در مورد احداث یک متل باید توجه داشت که مردم و ساکنین اطراف متل از کدام طبقه هستند و سطح فرهنگ، بهداشت، خواسته‌ها و امکانات آنها در کدام پایه است و با سنجش توقع‌ها خواسته‌های توریست و مسافرین با امکانات محیطی باید متل را بنا کرد. مجاورت متل با ساحل دریا این امکان را برای مراجعین فراهم می‌سازد که بیشتر بتوانند به کنار دریا بروند و همین امر کمک شایانی به موفقیت و اقتصادی بودن متل خواهد کرد.
همچنین، مجاورت متل با چشمه‌های آب گرم یا آب معدنی و مناطق خوش آب و هوا و جاده‌های پر رفت و آمد به عنوان یکی از دلایل احداث آن به شمار می‌آید. فاصله محل یک متل تا شهر و دیگر متل‌هائی که از پیش بنا گردیده‌اند که به صورت رقبای اقتصادی آن شناخته خواهند شد، توجه به نرخ‌های آنها، وجود فروشگاه‌های کوچک و امکان ادامه فعالیت آنها از نکات مهم دیگری هستند که احداث متل را عاقلانه و قابل پذیرش جلوه خواهند داد.
چنانچه متل در منطقه‌ای واقع گشت که مسافران و راهگذران، بعد از پیمودن یک مسافت طولانی و برای استراحت و آسایش در یک شب راغب و مجبور به اقامت خواهند بود، همچنین واقع شدن متل در مجاورت شهری بزرگ که برگزاری جشن‌ها و میهما‌نی‌های جمعی را از سوی مردم را به خود جذب خواهد کرد و درآمد بیشتری عاید مدیر آن خواهد ساخت، دلایل مثبت دیگری برای احداث آن شمرده خواهند شد که در صورت اخیر لازم خواهد بود تا سالن‌های متعدد و مناسب مخصوص پذیرائی و برگزاری جشن‌ها، سمینارها، کنفرانس‌ها در متل نیز در نظر گرفته شود. این پیش‌بینی در عین آنکه درآمد بیشتری عاید خواهد کرد، رفت و آمد افراد به متل را نیز افزایش خواهد داد. وجود این احتمال که ساختمان متل در طرح تعریض یا ایجاد فضای سبز قرار خواهد گرفت نکته مهمی است که نباید از نظر دور بماند.
همچنین مشاهده کنید