پنجشنبه, ۳۰ فروردین, ۱۴۰۳ / 18 April, 2024
مجله ویستا

۱۸۸۵ م. دایرةالمعارف اسلامی


  ۱۸۸۱ م. روزنامه لس‌آنجلس تايمز
روزنامه لس‌آنجلس تايمز (Losangeles Times) در سال ۱۸۸۱ با يک سال تأخير توسط هاريسون گرى (Harrison Gray) خريدارى شد و بعد مالکيت آن به سال ۱۹۱۶ به هارى چندلر (Harry Chandler) منتقل شد و در خانواده آنها باقى ماند. روزنامه‌نگارى جامع و موزون موردتوجه اين روزنامه است.
  ۱۸۸۳ م. بزرگترين روزنامه کاتوليک فرانسه
روزنامه (لاکروا) که در سال ۱۸۸۳ تأسيس شد بزرگ‌ترين روزنامه کاتوليک فرانسه است با آنکه براى مطالب مذهبى برترى قائل است، در مورد مسائل سياسى و اجتماعى نيز مقالات عالى و برجسته‌اى دارد.
  ۱۸۸۵ م. کتابخانه دانشگاهى استانفورد - ايالات‌متحده آمريکا
کتابخانه دانشگاه استانفورد در سال ۱۸۸۵ در ايالات‌متحده آمريکا تأسيس شد و اکنون داراى ۳،۸۵۰،۰۰۰ نسخه کتاب مى‌باشد.
  ۱۸۸۵ م. ايجاد تلفن در ايران
تلفن براى اولين بار در زمان ناصرالدين‌شاه، توسط (کامران ميرزا نايب سلطنه) در تهران دائر گرديد. راهنماى او در اين کار مسيو (بواتال) فرانسوى بود که در سال ۱۳۰۵هـ.ق. از دولت ايران امتياز راه‌آهن تهران و شهر رى را گرفته بود. وى يک رشته سيم تلفن بين کامرانيه و وزارت جنگ کشيد ولى امتياز آن را تحصيل نکرد. امتياز براى کشيدن خط تلفن گيلان به محمدخان (معيرالممالک) داده شد.
امتياز امتداد تلفن را در اروميه (اسدالله منصور) از مظفرالدين ‌شاه دريافت کرد و بالاخره در سال ۱۳۲۱هـ.ق. مظفرالدين‌ شاه امتياز تلفن در تهران به جزء چند مورد استثناء در تمام ايران را به مدت ۶۰ سال به (معميرالممالک) واگذار کرد. معيرالممالک آن امتياز را در مقابل ۲۰ هزار تومان به بلژيکى‌ها واگذار نمود ولى محمداسماعيل مغازه و عباس‌قلى آقا، حاج‌ميرزا عباسعلى عطائى، محمود محاسب الممالک و ارباب بهرام جهانيان آن را مجدداً خريدند و سپس امتياز تلفن به محاسب‌الممالک و جهانيان زرتشتى به مبلغ پنجاه هزار تومان فروخته شد. اين عده شرکتى ده سهمى تشکيل دادند و اساس‌نامه‌اى در ۴۷ ماده نوشتند، ارباب 'کيخسرو شاهرخ' براى خريد لوازم به سوئد رفت و لوازم خريدارى شده از راه روسيه به ايران حمل شد که به واسطه انقلاب روسيه از ميان رفت. در سال ۱۳۰۳ مديرکل شرکت تلفن 'ارباب کيخسرو شاهرخ' بار ديگر به اروپا رفت و با کمپانى زيمنس و هالسکه قراردادى منعقد نموده و با چهار متخصص آلمانى براى احداث تلفن زيرزمينى به تهران بازگشت در اول آبان ۱۳۰۵هـ.ش. تلفن جديدى برروى ۲۳۰۰ رشته کابل مضاعف و ۴۹۰ هزار تومان هزينه آماده به‌کار شد. در تيرماه ۱۳۰۶هـ.ش. مرکز تلفن قلهک و تجريش به شکل دو سهميه دائر شد و در مقابل اشتراک ثابت سه تومان، دولت نوبت مکالمه تعيين گرديد. در تاريخ ۱۸ دى ماه ۱۳۱۰هـ.ش. قانونى از مجلس گذشت و به وزارت پست و تلگراف اجازه داده شد که به خريد سهام شرکت تلفن اقدام و براى افزايش سرمايه و توسعه تشکيلات تلفن و خريد مؤسسات تلفن شهرستان‌ها از بانک ملى مبلغ يک ميليون تومان توسط وزارت قرض نمايد و به همين ترتيب با نام (وزارت پست و تلگراف و تلفن) به‌کار خود ادامه داد.
  ۱۸۸۵ م. دايرةالمعارف اسلامى
اين دايرةالمعارف که به زبان انگليسى است در سال (۱۸۸۵ ميلادي/ ۱۳۰۳هـ.ق.) توسط (تامس پاتريک هيوز) کشيش و شرق‌شناس و اسلام‌شناس انگليسى آمريکائى‌تبار، تحت عنوان 'فرهنگ اسلام' در هندوستان به چاپ رسيد.
  ۱۸۸۵ م. اولين ماشين‌حساب صفحه کليدى
در سال ۱۸۸۵ دوراِگن فيلت (dorr Eugene Felt) اولين ماشين‌حساب صفحه کليدى را طراحى نمود. چون وى براى ساخت جعبه ماشين‌حساب خود قادر به خريد جعبه فلزى نبود، از اين رو از جعبه ماکارونى استفاده کرد! به همين سبب ماشين اوليه وى 'جعبه ماکاروني' ناميده شد. وى ساخت اولين مدل از ماشين خود را که با يک صفحه کليد کار مى‌کرد و قادر به انجام چندين کار بود در سال ۱۸۸۵ به پايان رسانيد. تا پايان سال ۱۸۸۷ او موفق به ساخت هشت ماشين شد و تمام آنها را به مرکز هواشناسى آمريکا فروخت.
  ۱۸۸۶ م. لغت‌نامه بزرگ آنندراج
در ابتداى سده چهاردهم لغت‌نامه بزرگ آنندراج در جنوب هند نوشته شد. مؤلف اين فرهنگ محمدپاشا متخلص به شاد، پسر غلام محى‌الدين معروف به نسيم ميرمنشى مهاراجه آنندراج راجة ولايت ونگر بود و آن فرهنگ را با کمک دو برادر خود شيخ محمد داوود متخلص به عزيز و شيخ محمد امام در سال ۱۳۰۶هـ.ق. تأليف کرد، که مشتمل است بر لغات فارسى و لغات تازى مستعمل در فارسى و مترادفات مفيد و مباحث دستورى براى الفاظ عربى.


همچنین مشاهده کنید