دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

شیوهٔ تحریر کتب علمی


شيوهٔ تحرير کتب علمى در اين دوره تغيير کرد به جزء يکى دو کتاب که از آن‌جمله 'مجمل‌الحکمه' است مابقى به سبک جديد نوشته شده است و غالباً سبک تحرير آنها به خلاف رسم قديم کتب علمى که ساده و موجز بود، مسجع و پر از مترادفات و کنايات و استشهادات و استدلالات قرآنى است. از جمله مشاهير علماى معروف اين دوره که به عربى تأليفاتى دارند:
ميرسيد شريف‌الدين على جرجانى است که در سنهٔ ۷۴۰ در شيراز مورد تفقد و قدردانى شاه شجاع و زين‌العابدين بود و در سنهٔ ۷۸۹ که امير تيمور بار اول شيراز را گرفت و باز بخاندان آل‌مظفر واگذاشت در مراجعت مى‌رسيد شريف را با خود به ماوراءالنهر برد و و مير‌سيد‌شريف در سمرقند در مجلس تيمور با ملاسعدى تفتازانى مباحثات داشته و بقوة فصاحت و قدرت هوش و ذکا بر او غالب مى‌آمده و در حاشيه‌اى که بر مطول تأليف ملاسعد نوشته است نيز اعتراضات لطيف وارد ساخته است. ميرسيد شريف بعد از مرگ تيمور به فارس معاودت فرمود و در سنهٔ ۸۱۶ فرمان يافت.
علامه سعدالدين مسعودبن عمر التفتازانى که مختصرى از حالات او در ضمن نامهٔ تيمور به مشاراليه نموده شد، از علماء بزرگ و معروف آن عصر است.
معروف‌ترين مؤلفات او دو کتاب است هر دو در شرح 'تخليص المفتاح' تأليف خطيب دمشق در علم معانى و بيان، يکى نامش 'مختصر' و آن را به‌نام جانى بيک‌خان پادشاه دشت قبچاق نوشته و ديگرى نامش 'مطول' که کتابى درسى است و به‌نام ملک معزالدين محمد کرت تأليف کرده است و اين هر دو کتاب از حيث حسن سبک و لطف تعبير در عالم علم شهرت و وصيتى بلند دارد و بر آن هر دو حواشى زيادى نوشته شد و بهترين آنها حاشيهٔ ميرسيد شريف است بر مطول که ذکر آن گذشت. ملاسعد در سنهٔ ۷۹۸ و به قول حال خليفه در ۷۹۲ در سرخس بدرود حيات گفت.
مولانا جامى و صاين‌الدين على ترکه که ذکر آنها بيايد نيز تأليفاتى به عربى دارند مخصوصاً شرح فصوص‌الحکم و شرح قصيدهٔ تائيه ابن فارض و مفاحص در علم حروف و اعداد که هر سه از تصانيف صاين على مى‌باشد از امهات کتبى است که در آن روزگار به عربى نوشته شده است و شرح فصول او کتابى درسى است و شهرت دارد.
همچنین مشاهده کنید