جمعه, ۳۱ فروردین, ۱۴۰۳ / 19 April, 2024
مجله ویستا

دیابت ملیتوس (Diabetes mellitus, dietary management)


براى به‌دست آوردن وزن مطلوب، دريافت کالرى تعديل مى‌شود. براى اين منظور از سيستم يا فهرست جانشينى غذاها استفاده مى‌شود و يک طرح غذائى با يا بدون ميان‌وعده مطابق راهنمائى‌هاى زير محاسبه مى‌شود:
۱. در حدود ۵۰ تا ۶۰% کيلوکالرى در روز از کربوهيدرات‌ها، ۱۲ تا ۲۰% از پروتئين و بقيه از چربى به‌دست مى‌آيد. از ۳۰% کل کالرى تأمين شده توسط چربى‌ها، ۱۰ تا ۱۵% از اسيدهاى چرب منو و کمتر از ۱۰% از اسيدهاى چرب اشباع به‌دست مى‌آيد.
۲. مواد مغذى را در تمام‌وعده‌ها و ميان‌وعده‌ها توزيع نموده و هدف خود را بر حفظ سطح طبيعى قند خون متمرکز نمائيد. از قندها و شيرينى‌هاى تغليظ شده پرهيز نمائيد. کربوهيدرات‌ها، پروتئين و چربى به سه وعده تقسيم شده و يا ممکن است يک ميان‌وعده عصرگاهى منظور نموده و از توزيع زير پيروى نمود:يک ششم و يک سوم و يک سوم و يک ششم
۳. زمان‌بندى و منظم بودن مصرف وعده‌ها براى افراد ديابتى و به‌ويژه براى افراد مبتلا به IDDM براى اجتناب از نوسانات در سطح قند خون مهم است. طرح وعده غذائى و فاصله‌بندى بين آنها بايد شيوه زندگى و ترجيحات فردى و نوع درمان فرد (نوع و دوز داروى مصرفي) را در نظر بگيريد. براى مثال توزيع کربوهيدرات براساس پيک عمل و مدت عمل انسوليت توزيع مى‌شود. در درمان با انسولين سريع‌العمل، ۲۵% کربوهيدرات براى صبحانه و ۱۰% براى ميان‌وعدهٔ صبحگاهي، ۳۰% براى ظهر يا نهار و ۲۵% براى شام و ۱۰% براى موقع خواب داده مى‌شود. در درمان با انسولين با اثر آهسته، کربوهيدرات به اين شکل توزيع مى‌شود: ۲۰% براى صبحانه، ۲۵% براى نهار يا ظهر، ۳۵% براى شام و ۲۰% براى ميان‌وعده موقع خواب،
۴. لازم است به اثر فيبر رژيمى تأکيد شود. دريافت توصيه شده برابر ۳۵ گرم در روز يا ۲۵ گرم به ازاء هر ۱۰۰۰ کيلوکالرى براى رژيم‌هاى کم کالرى مى‌باشد.
۵. دريافت کلسترول رژيمى هم زير نظر گرفته مى‌شود و نبايد از ۳۰۰ ميلى‌گرم در روز تجاوز نمايد.
۶. در افراد چاق لازم است کاهش وزن به‌صورت تدريجى صورت گيرد که به‌ويژه در بيماران ديابتى تيپ II اين مسأله مهم است.


همچنین مشاهده کنید