جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024

چگونه کودکان را برای ورود به فضای مجازی آماده کنیم؟

ما در روزهایی حضور داریم که تکنولوژی‌های دیجیتال به تمام جنبه‌های مختلف زندگی هجوم آورده‌ است. در این میان اینترنت در بین تمام فناوری‌ها، حرف اول را می‌زند و به جرات می‌توان گفت که تمام حوزه‌های مختلف فناوری را تحت پوشش خود قرار داده است. به همین دلیل همه ما به‌نوعی برای پیشبرد امور روزمره و مشاغل خود به اینترنت و حضور در فضای مجازی نیاز داریم. کودکان نیز فضای مجازی را بستری جذاب و هیجان‌انگیز می‌بینند که از آن برای سرگرمی و بازی استفاده می‌کنند.
در عین حال بعد از بروز بیماری کرونا و نیاز به برگزاری کلاس‌های آموزشی و درسی در فضای مجازی، شرایط بیشتر از گذشته فراهم شد که کودکان به‌راحتی و در برخی موارد بدون نظارت دقیق والدین در این محیط حضور داشته باشند. باوجود اینکه ما روزهای هجمه کرونا را پشت سر گذاشتیم؛ اما زندگی به سبک کرونا هنوز هم در بین ما جاری است.
در این میان کودکان هم به‌راحتی در فضای مجازی حضور پیدا می‌کنند. در صورتی که ورود کودکان به این محیط کنترل و نظارت نداشته باشد، خطرات مختلفی آن‌ها را تهدید می‌کند. به همین دلیل والدین باید راه‌های اصولی و منطقی آماده کردن فرزندان خود برای ورود به این محیط جذاب و پرخطر را یاد بگیرند. با توجه به اهمیت این موضوع در تربیت فرزندان، در ادامه قصد دارم راه‌های آماده کردن کودکان برای ورود به فضای آموزشی را بررسی کنم. امروزه کودکان با خرید بسته اینترنت سی روزه رایتل به راحتی وارد فضای مجازی می شوند.

قبل از هر چیز خودتان را به دانش سایبری مجهز کنید

اولین توصیه به والدین و مربیان آموزشی این است که دانش سایری را تا حد ممکن یاد بگیرید. همچنین به یاد داشته باشید که مهم‌ترین چالش و آسیب در این فضا، هک حساب‌ها و افشای هویت است. مسلما شما هم دوست ندارید اطلاعات مهم هویتی مانند نام، آدرس، حساب بانکی و مواردی ازاین‌دست را در اختیار افراد غریبه و بدخواه قرار دهید. بنابراین قبل از هر چیز مراقبت از حساب‌های شخصی را در فضای مجازی آموزش ببینید و به کودکان نیز این موارد را یاد بدهید.
همچنین به فرزندان خود آموزش بدهید که حفاظت از اطلاعات در فضای مجازی را جدی بگیرند و در هنگام به‌روزرسانی برنامه‌های مختلف کامپیوتر، آن را به‌سرعت انجام دهند. در این صورت احتمال هک شدن و سرقت اطلاعات شخصی تا حد زیادی کاهش پیدا خواهد کرد.

فعالیت فرزندتان را در فضای مجازی بررسی کنید

گام بعدی آماده‌سازی کودکان برای ورود به فضای مجازی، بررسی دقیق فعالیت آن‌ها در اینترنت است. برای این کار نیازی به وسواس بی‌مورد و چک کردن آن‌ها به‌صورت روزانه و لحظه‌ای نیست. بهتر است هفته‌ای یکبار فعالیت آنلاین کودک را بررسی کنید. اطمینان حاصل کنید که او به بازی آنلاین خاصی اعتیاد پیدا نکرده باشد یا در وب سایت‌های نامناسب حضور نداشته باشد و با افراد ناشناس در تماس نباشد.
فراموش نکنید که زورگویی سایبری یکی از مهم‌ترین تهدیدهایی هستند که فرزندان را در این فضا تهدید می‌کند. حتی ممکن است عواقب خطرناکی مانند سرقت و مرگ نیز به دنبال داشته باشد. کودکان از این موضوع آگاهی ندارند و بی‌پروا در اینترنت پرسه می‌زنند و احتمال دارد در دام دزدان سایبری بیافتند. شما می‌توانید با آرامش این مسئله را برای فرزندان خود بازگو کنید و آن‌ها را از خطرات احتمالی باخبر سازید.
علاوه بر آن به فرزندان بیاموزید که اطلاعات شخصی خود را در اختیار هر فرد ناشناسی قرار ندهند و قبل از این کار، موضوع را با شما در میان بگذارند. همچنین آن‌ها را از وجود انواع ویروس‌ها و روش‌های نفوذ باخبر کنید. در عین حال از آن‌ها بخواهید که به سراغ لینک‌های ناامن و ناشناس نروند و هنگام خرید اینترنتی حتما از درگاه پرداخت آنلاین با امنیت بالا استفاده کنند.

چگونه کودکان را برای ورود به فضای مجازی آماده کنیم؟


درباره مزایای و معایب اینترنت به فرزندان توضیح دهید

مسلما برای دور نگه‌داشتن کودکان از خطرات فضای مجازی نمی‌توان، آن‌ها را از حضور در این محیط منع کرد. اما با توضیح دادن مزایا و معایب این فضا می‌توانید کودک را به استفاده اصولی و منطقی ا اینترنت تشویق کنید. به‌طور مثال قبل از هر چیز مزایای فضای اینترنت را توضیح دهید.
به آن‌ها یاد بدهید که با کمک این فناوری به‌راحتی می‌توان هزینه‌های مختلف را آنلاین پرداخت کرد یا اینکه از وب سایت‌های معتبر، کالا و خدمات موردنیاز را خریداری کرد. همچنین زمانی که قصد دارید خرید آنلاین انجام دهید و به‌طور مثال می‌خواهید از خرید قسطی یخچال برای خانه استفاده کنید ، کودک را در جریان قرار دهید تا با مزایای این محیط آشنایی پیدا کنید.
در عین حال باید معایب این فضا را به شکل‌های مختلف و به‌آرامی گوشزد کنید. به‌طور مثال کودک را از خطرات هک شدن، سرقت حساب و مواردی ازاین‌دست باخبر کنید تا با هوشیاری بیشتری در این فضا حضور پیدا کنند.

برای حضور در اینترنت، قانون وضع کنید

هرچند این روش برای کودکان در تمام سنین مناسب نیست؛ اما گزینه خوبی برای کنترل استفاده از اینترنت در کودکان خردسال است. به‌طور مثال به آن‌ها اجازه بدهید که فقط برای اهداف آموزشی و مرجع از اینترنت استفاده کنند. همچنین برای دانلود بازی‌ها، شما را در جریان قرار دهند و بعد از بررسی بازی مناسب، اجازه استفاده از آن را به کودک بدهید. علاوه بر آن زمان استفاده از اینترنت و حضور در این فضا را به ساعات مشخصی در شبانه‌روز محدود کنید و اجازه ندهید خارج از این زمان، از اینترنت استفاده کنند.

کودکان را از دسترسی به محتوای خشونت‌آمیز دور کنید

برخی از مطالعات نشان می‌دهند که دسترسی پیدا کردن به محتوای خشونت‌آمیز در فضای مجازی در سنین پایین، راهی سریع است که منجر به رفتار خشونت‌آمیز در آن‌ها می‌شود. بچه‌ها به شکل قدرتمندی از فضای اطراف خود تاثیر می‌گیرند و به دنبال آن هستند که آن را تقلید کنند. فضای جذاب و نامحدود اینترنت هم بستری مناسب برای تقلید کردن رفتارهای خوب یا بد است. بنابراین حالا که نمی‌توان از ورود کودک به این فضا جلوگیری کرد، باید محدودیت‌هایی در آن ایجاد کنید.
برای این کار می‌توانید حضور کودک در شبکه‌های اجتماعی پرخطر مانند اینستاگرام را محدود کنید و جستجوی آن را در حالت کودک قرار دهید. همچنین جستجو در مرورگرها را در حالت کودک تنظیم کنید. اگرچه این کار به‌طور دقیق و امن، فرزند شما را از خطرات فضای سایبری محافظت نمی‌کند، اما احتمال جستجوی محتواهای خشونت‌آمیز و خطرناک را به حداقل میرساند.