قیمت طلا امروز




 تعقیب کیفری

 سایت هم میهن / ۳۴ ساعت قبل

مسئولیت بر دوش جنوب جهانی

در مورد نقض‌های فاحش کنوانسیون‌های ژنو، موضوع صرفاً یک اختیار نیست، بلکه یک تکلیف است: دولت‌ها مکلف‌اند مظنونان را شناسایی و جست‌وجو کنند و یا آنان را مورد تعقیب کیفری قرار دهند یا مسترد کنند
 مسئولیت بر دوش جنوب جهانی
ترکیه برای بنیامین نتانیاهو حکم جلب بین‌المللی صادر کرده و اکنون از اینترپل خواسته است تا از طریق صدور اعلان قرمز، اجرای این حکم را پیگیری کند. سایر دولت‌ها نیز باید از این اقدام پیروی کنند.

نسل‌کشی، جنایت علیه بشریت و جنایات جنگی، جرایم عادی محسوب نمی‌شوند. این اعمال نقض قواعد آمره حقوق بین‌الملل (jus cogens) هستند و تعهدات ارگا اومنس (erga omnes)، یعنی تعهداتی در برابر کل جامعه بین‌المللی، ایجاد می‌کنند. دقیقاً به همین دلیل، این جرایم در حوزه صلاحیت جهانی (universal jurisdiction) قرار می‌گیرند: هر دولتی می‌تواند، صرف‌نظر از محل ارتکاب جرم یا تابعیت مرتکب و قربانی، درباره آنها تحقیق و تعقیب کیفری انجام دهد.

در مورد نقض‌های فاحش کنوانسیون‌های ژنو، موضوع صرفاً یک اختیار نیست، بلکه یک تکلیف است: دولت‌ها مکلف‌اند مظنونان را شناسایی و جست‌وجو کنند و یا آنان را مورد تعقیب کیفری قرار دهند یا مسترد کنند (aut dedere aut judicare). حکم جلب ترکیه دقیقاً اعمال همین صلاحیت است. هر دولتی که این اصل را به رسمیت می‌شناسد، باید اقدام مشابهی انجام دهد.

در کنار صلاحیت جهانی، تعهد دومی نیز وجود دارد که از حیث حقوقی صریح‌تر است. در ۲۱ نوامبر ۲۰۲۴، دیوان کیفری بین‌المللی برای بازداشت نتانیاهو به اتهام ارتکاب جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت، از جمله گرسنگی دادن به عنوان روش جنگی، قتل و آزار و اذیت، قرار بازداشت صادر کرد. بر اساس بخش نهم اساسنامه رم، به‌ویژه مواد ۸۶ و ۸۹، هر دولت عضو از نظر حقوقی مکلف است با دیوان همکاری کند و هر شخص تحت تعقیب را که در حوزه صلاحیت آن دولت قرار گیرد، بازداشت و به دیوان تسلیم کند. این یک تعهد آرمانی یا سیاسی نیست. این تعهدی معاهده‌ای است که این دولت‌ها آزادانه پذیرفته‌اند.

شرم بر دولت‌های اروپایی عضو اساسنامه رُم که از انجام تعهدات خود سر باز کرده‌اند. فرانسه مدعی شده است نتانیاهو از مصونیت برخوردار است؛ ایتالیا نیز درباره قانونی بودن قرار بازداشت اظهار «تردیدهای بسیاری» کرده و در عمل به ماده ۹۸ اساسنامه رم استناد کرده است تا استدلال کند که یک مقام عالی‌رتبه در حال تصدی سمت از یک دولت غیرعضو، همچنان از مصونیت برخوردار است و دولت‌های عضو اساسنامه رم باید آن را رعایت کند. این استدلال فاقد وجاهت نیست، اما دیوان پیش‌تر آن را رد کرده است: شعبه تجدیدنظر دیوان کیفری بین‌المللی در رأی سال ۲۰۱۹ در قضیه البشیر (اردن) اعلام کرد بر اساس حقوق بین‌الملل عرفی، در برابر یک دادگاه بین‌المللی، مصونیت رئیس کشور وجود ندارد و دولت‌های عضو، بنابراین، مکلف‌اند حتی رئیس کشورِ در حال تصدیِ یک دولت غیرعضو را نیز در صورت درخواست دیوان بازداشت و تسلیم کنند. ماده ۲۷ اساسنامه رم دقیقاً همان مصونیتی را که این دولت‌ها اکنون به آن استناد می‌کنند، منتفی می‌کند.

افزون بر این، بسیاری از این دولت‌ها فرصت کافی برای اقدام داشتند. روشن‌ترین و صریح‌ترین تکلیف زمانی ایجاد می‌شود که نتانیاهو در قلمرو آنها حضور داشته باشد، با این حال هیچ‌یک از آنها اقدامی نکردند. مجارستان حتی تا آنجا پیش رفت که برای آنکه در معرض الزام به رعایت تعهدات خود قرار نگیرد، از دیوان خارج شد تا بتواند میزبان او باشد.

اکنون این مسئولیت بر دوش جنوب جهانی قرار گرفته است. کشورهای غربی قدرت هنجاری خود را به کل از دست داده‌اند.

 

به کانال تلگرام هم میهن بپیوندید

به کانال بله هم میهن بپیوندید

به کانال روبیکا هم میهن بپیوندید







یکشنبه ۱ شهریور ۱۴۰۵ - 23 August 2026
عکس تلخ از یک بستنی‌فروشی در تهران وایرال شد!
سایت اقتصاد ۲۴

عکس تلخ از یک بستنی‌فروشی در تهران وایرال شد!

تصویری از یک بستنی‌فروشی در میدان انقلاب تهران مورد توجه کاربران فضای مجازی قرار گرفته است؛ تابلویی که با لحنی متفاوت از مشتریان خواسته در صورتی که توان مالی تهیه بستنی و آبمیوه برای فرزندانشان را ندارند، مهمان این مجموعه باشند.
    
تصاویر؛ غروب تماشایی بوشهر در آغوش خلیج فارس
سایت فرارو

تصاویر؛ غروب تماشایی بوشهر در آغوش خلیج فارس

همزمان با غروب آفتاب در بوشهر، ساحل این شهر میزبان شهروندانی است که ساعاتی را در کنار خلیج فارس به تفریح و گذراندن اوقات فراغت سپری می‌کنند.
نگاهی به شاهکارهای فرشچیان در سالگرد درگذشتش
خبرگزاری ایسنا

نگاهی به شاهکارهای فرشچیان در سالگرد درگذشتش

محمود فرشچیان، بی‌شک یکی از تأثیرگذارترین چهره‌های هنر معاصر ایران است. او نه فقط یک نگارگر، بلکه بنیان‌گذار مکتبی نوین در نقاشی ایرانی بود که توانست با تلفیق اصالت‌ها با نوآوری‌های مدرن، سبکی منحصربه‌فرد خلق کند.
اینجا محله چاه تنگو قشم؛ بعد از حمله آمریکا/زنانی که در میان آوار جستجو می کنند+ عکس
روزنامه دنیای اقتصاد

اینجا محله چاه تنگو قشم؛ بعد از حمله آمریکا/زنانی که در میان آوار جستجو می کنند+ عکس

تصاویر زیر از حمله آمریکا به محله مسکونی چاه‌تنگو قشم منتشر شده است.​
تصاویر؛ دو کره همچنان پشت دیوار جنگ و جدایی
سایت فرارو

تصاویر؛ دو کره همچنان پشت دیوار جنگ و جدایی

اگرچه در سال ۱۹۵۳ توافق آتش‌بس به درگیری‌های میان دو کره پایان داد، اما ردپای این جنگ همچنان به‌عنوان یادآوری ماندگار از گذشته باقی مانده و سبب شده است تاریخ این مناقشه نه‌ تنها فراموش نشود، بلکه به نسل‌های آینده نیز منتقل شود.
وقتی سادگی جای شکوه را گرفت / شما کدام سمت تصاویر را ترجیح می دهید؟
سایت عصرایران

وقتی سادگی جای شکوه را گرفت / شما کدام سمت تصاویر را ترجیح می دهید؟

فولاد، بتن و شیشه، همراه با نگاه نو به معماری، چهره شهرها را دگرگون کردند و تزئینات را به حاشیه راندند.
سوباتان بهشت مه آلود ایران
خبرگزاری ایسنا

سوباتان بهشت مه آلود ایران

جشن سده
خبرگزاری ایلنا

جشن سده

جشن سَده ازجشن های زردتشتیان است که دهم بهمن ماه برگزار می شود. این جشن بیش از هزار سال قدمت دارد و از کهن ترین جشن های ایرانی حتی
    
تصاویر تلخ هوایی از شهر غزه؛ یک سال قبل و بعد از جنگ
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

تصاویر تلخ هوایی از شهر غزه؛ یک سال قبل و بعد از جنگ

عکس های هوایی تلخ در جنوب شهر غزه یک سال قبل و بعد از جنگ را ، ببینید.
تصاویری جالب از لحظه ورود پزشکیان به فرودگاه جان اف کندی نیویورک
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

تصاویری جالب از لحظه ورود پزشکیان به فرودگاه جان اف کندی نیویورک

«مسعود پزشکیان» رئیس‌جمهور اسلامی ایران به منظور شرکت در هفتاد و نهمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد در صدر هیاتی عالی رتبه بامداد دوشنبه (۲ مهر ۱۴۰۳) وارد فرودگاه جان اف کندی نیویورک شد.
بهترین عکس‌های خبرگزاری‌ها از پنج روز پر ماجرا در بهارستان
سایت فراز

بهترین عکس‌های خبرگزاری‌ها از پنج روز پر ماجرا در بهارستان

بالاخره پس از پنج روز پر تلاطم، تمام وزرای پیشنهادی «مسعود پزشکیان» از مجلس رای اعتماد گرفتند تا دولت چهاردهم کار خود را پرقدرت آغاز کند. در این گزارش تصویری گزیده تصاویر جالبی را که گرفته شده است می‌بینید.
عکس | گوشی آمریکایی در دستان محمدباقر قالیباف؛ آیفون و رئیس مجلس!
سایت خبرآنلاین

عکس | گوشی آمریکایی در دستان محمدباقر قالیباف؛ آیفون و رئیس مجلس!

رئیس مجلس و رئیس دستگاه قانون‌گذار کشوری که قانون ممنوعیت واردات آیفون را تصویب کرده با تصویری با گوشی آیفون دیده شده است.
اینفوگرافیک؛ ابراهیم رئیسی با بازار ارز و سکه چه کرد؟
سایت فراز

اینفوگرافیک؛ ابراهیم رئیسی با بازار ارز و سکه چه کرد؟

بعد از روی کار آمدن دولت سیزدهم شرایط اقتصادی کشور دچار تغییرات بسیاری شد. یکی از مهم‌ترین این تغییرات در نوسان قیمت بازار ارز، دلار و طلا رخ داده است. با توجه به تغیر چشمگیر دلار و طلا در این اینفوگرافیک میزان افزایش قیمت دلار و سکه تمام بهار آزادی را از مرداد ۱۴۰۰ تاکنون می‌بینید.