قیمت طلا امروز




 حفظ ایران

 روزنامه دنیای اقتصاد / ۲ ساعت قبل

بنزین؛ از مدیریت کمبود تا قرارداد اجتماعی انرژی

بحث بنزین در ایران را نباید به انتخاب میان سه گزینه رایج -محدودسازی عرضه، حفظ سهمیه و فروش مازاد با قیمت آزاد یا تخصیص بخشی به حمل‌ونقل عمومی و توزیع باقی‌مانده میان مردم- محدود کرد. به نظر من، مساله اصلی صرفا «قیمت پایین بنزین» نیست، بلکه ناترازی میان مصرف و عرضه است؛ بر اساس آمار رسمی، مصرف روزانه حدود ۱۳۵‌میلیون لیتر و عرضه داخلی حدود ۱۲۱‌میلیون لیتر است؛ شکافی معادل ۱۴‌میلیون لیتر در روز که ممکن است تا پایان سال بیشتر هم شود. در شرایط تحریم، جنگ و محدودیت سرمایه‌گذاری، افزایش سریع تولید یا جبران کامل کسری از طریق واردات واقع‌بینانه نیست؛ بنابراین در کوتاه‌مدت کاهش مصرف اجتناب‌ناپذیر است.
 بنزین؛ از مدیریت کمبود تا قرارداد اجتماعی انرژی
راه‌حل پیشنهادی من ترکیب «سهمیه پایه» با «قیمت حاشیه‌ای بالاتر برای مصرف مازاد» است تا میان حق پایه مردم برای مصرف انرژی و مصرف اضافی تمایز ایجاد شود. این منطق تا حدی با سناریوی دوم دولت هم‌راستاست، اما این پیشنهاد یک تفاوت اساسی را برجسته می‌کند: به باور من، درآمد حاصل از قیمت حاشیه‌ای هرگز نباید وارد بودجه عمومی دولت شود، بلکه باید در یک «حساب شفاف انرژی» مستقل قرار گیرد. ضمن اینکه این قیمت حاشیه‌ای نباید به‌صورت ناگهانی و شوک‌آور افزایش یابد؛ در گام نخست همان نرخ فعلی ۵۰۰۰تومانی می‌تواند مناسب باشد و سپس به‌تدریج و متناسب با شرایط اقتصادی و اجتماعی اصلاح شود. پلی میان اصلاح قیمت و سرمایه‌گذاری

هسته اصلی پیشنهاد من، ایجاد «یک «حساب شفاف انرژی مستقل» است که آن را پلی میان اصلاح قیمت و سرمایه‌گذاری می‌دانم. منابع این حساب باید صرف سه هدف شود: کاهش مصرف، افزایش بهره‌وری و افزایش ظرفیت تولید انرژی و در چهار حوزه به کار رود: نوسازی خودروهای فرسوده، نوسازی موتورسیکلت‌ها، توسعه حمل‌ونقل عمومی، و سرمایه‌گذاری در انرژی‌های تجدیدپذیر و ظرفیت تولید برق. منطق این پیشنهاد، جابه‌جایی پیام سیاستگذار است: به‌جای آنکه دولت بگوید «مصرف را کم کنید تا مشکل ما حل شود»، بگوید «پول اضافی‌ که می‌پردازید، صرف حل همان مشکلی می‌شود که موجب افزایش قیمت شده است.» چرا این منابع نباید وارد خزانه عمومی شوند؟

اگر چنین شود، طبق تجربه گذشته، دولت منابع را خرج می‌کند بدون آنکه ظرفیت جدیدی ایجاد شود و ناترازی ساختاری همچنان باقی می‌ماند. به همین دلیل، پیشنهاد می‌کنم منابع حساب انرژی به‌صورت گردشی و اهرم‌شده با منابع بانکی به کار روند -مثلا برای یارانه سود وام نوسازی خودرو؛ به‌طوری‌که اصل تسهیلات بازپرداخت و دوباره وارد حساب شود. این سازوکار را می‌توان با تجربه «حساب پیشرفت و عدالت» مقایسه کرد؛ اما حساب انرژی نباید با آن ادغام شود؛ باید از تجربیاتش استفاده و از مشکلاتش پرهیز شود. نکته کلیدی از نگاه من این است که دولت نباید در انتخاب دریافت‌کنندگان تسهیلات نقش داشته باشد؛ این وظیفه باید بر عهده بانک‌ها بر اساس اهلیت اعتباری باشد، تا تفاوت میان «سیاستگذاری» و «توزیع رانت» حفظ شود. حساب انرژی باید با قانونی دائمی و قواعد شفاف از دخالت سالانه بودجه‌ای و تصمیم‌های موردی دولت مصون بماند. تکلیف کسری ۱۴‌میلیون لیتری امروز چیست؟

حساب انرژی راه‌حلی میان‌مدت است و نمی‌تواند فورا کسری را جبران کند. به نظر من یک بسته انتقالی چهاربخشی می‌تواند به حل مشکل کمک کند: حفظ سهمیه پایه خانوارها برای جلوگیری از شوک اجتماعی؛ قیمت‌گذاری مصرف مازاد با نرخ حاشیه‌ای که در آغاز می‌تواند همان نرخ فعلی باشد؛ اولویت‌بندی مصارف ضروری مانند حمل‌ونقل عمومی و آمبولانس در برابر مصرف شخصی؛ استفاده موقت از ذخایر یا واردات محدود، صرفا به‌عنوان راه‌حل انتقالی و نه راهبرد دائمی. گزینه سوم دولت -تخصیص بخشی از منابع به حمل‌ونقل عمومی و توزیع باقی‌مانده میان مردم- را از نظر عدالت توزیعی مثبت می‌دانم؛ اما قطعا به‌تنهایی ناکافی است و پیشنهاد می‌کنم با سهمیه پایه و قیمت حاشیه‌ای ترکیب شود. صنعت خودرو

هیچ سیاست بنزینی بدون اصلاح صنعت خودرو موفق نخواهد بود؛ چون نمی‌توان از مردم خواست مصرف را کاهش دهند؛ درحالی‌که خودروهای داخلی پرمصرف‌ هستند، خودروهای کم‌مصرف و هیبریدی گران و کمیابند، تعرفه واردات بالاست، خودروهای فرسوده همچنان در جاده‌ها تردد می‌کنند و حمل‌ونقل عمومی کافی نیست. به همین دلیل، کاهش تعرفه واردات خودروهای کم‌مصرف و هیبریدی را پیش‌شرط افزایش تدریجی قیمت حاشیه‌ای می‌دانم و پیشنهاد می‌کنم بخشی از منابع حساب انرژی صرف یارانه سود نوسازی خودرو و موتورسیکلت فرسوده شود. مساله انرژی ایران را نباید فقط از زاویه کاهش مصرف دید؛ بخشی از منابع حساب انرژی باید به افزایش عرضه -از جمله سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در نیروگاه‌های خورشیدی و بهینه‌سازی پالایشگاه‌ها- اختصاص یابد. از نگاه من، دولت باید به‌تدریج از نقش تولیدکننده و تامین‌کننده مستقیم انرژی خارج و به سمت تنظیم‌گری، ایجاد رقابت و جذب سرمایه خصوصی حرکت کند؛ به عبارت دیگر، راه‌حل پیشنهادی من صرفا یک عدد قیمتی نیست، بلکه یک مسیر اصلاح ساختاری است که در آن سهمیه پایه، قیمت حاشیه‌ای، حساب شفاف انرژی و سرمایه‌گذاری خصوصی در کنار هم عمل می‌کنند. در پایان، تاکید می‌کنم که به باور من از خودِ سازوکار اقتصادی مهم‌تر، اعتماد عمومی است. اصلاح انرژی در ایران نه صرفا یک مساله اقتصادی، بلکه یک مساله اقتصاد سیاسی و قرارداد اجتماعی است و معتقدم مردم باید بدانند چه مبلغی پرداخته‌اند، چه میزان وارد حساب انرژی شده، چه تسهیلاتی ایجاد شده، چند خودرو و موتورسیکلت فرسوده جایگزین شده، چند اتوبوس خریداری شده و چه میزان از منابع به حساب بازگشته است؛ گزارشی که پیشنهاد می‌کنم هر سه ماه یک‌بار به‌صورت عمومی منتشر شود. جمع‌بندی

پاسخ درست به کسری روزانه بنزین، نه «افزایش‌ندادن فعلی قیمت» و نه صرفا «گران‌کردن» است، بلکه در پذیرش قیمت‌گذاری واقعی‌تر برای مصرف مازاد، بدون ایجاد شوک عمومی، در کنار بازگرداندن شفاف این منابع به توسعه ظرفیت انرژی کشور خلاصه می‌شود. به تعبیر من، هدف نهایی باید تبدیل قیمت بنزین از ابزاری برای پوشش کسری بودجه امروز، به ابزاری برای ساختن ظرفیت انرژی فردا باشد.

* دانشیار اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس این مطلب برایم مفید است 0 نفر این مطلب را پسندیده اند کپی شد







سه شنبه ۳ شهریور ۱۴۰۵ - 25 August 2026
عکس تلخ از یک بستنی‌فروشی در تهران وایرال شد!
سایت اقتصاد ۲۴

عکس تلخ از یک بستنی‌فروشی در تهران وایرال شد!

تصویری از یک بستنی‌فروشی در میدان انقلاب تهران مورد توجه کاربران فضای مجازی قرار گرفته است؛ تابلویی که با لحنی متفاوت از مشتریان خواسته در صورتی که توان مالی تهیه بستنی و آبمیوه برای فرزندانشان را ندارند، مهمان این مجموعه باشند.
    
تصاویر؛ غروب تماشایی بوشهر در آغوش خلیج فارس
سایت فرارو

تصاویر؛ غروب تماشایی بوشهر در آغوش خلیج فارس

همزمان با غروب آفتاب در بوشهر، ساحل این شهر میزبان شهروندانی است که ساعاتی را در کنار خلیج فارس به تفریح و گذراندن اوقات فراغت سپری می‌کنند.
نگاهی به شاهکارهای فرشچیان در سالگرد درگذشتش
خبرگزاری ایسنا

نگاهی به شاهکارهای فرشچیان در سالگرد درگذشتش

محمود فرشچیان، بی‌شک یکی از تأثیرگذارترین چهره‌های هنر معاصر ایران است. او نه فقط یک نگارگر، بلکه بنیان‌گذار مکتبی نوین در نقاشی ایرانی بود که توانست با تلفیق اصالت‌ها با نوآوری‌های مدرن، سبکی منحصربه‌فرد خلق کند.
اینجا محله چاه تنگو قشم؛ بعد از حمله آمریکا/زنانی که در میان آوار جستجو می کنند+ عکس
روزنامه دنیای اقتصاد

اینجا محله چاه تنگو قشم؛ بعد از حمله آمریکا/زنانی که در میان آوار جستجو می کنند+ عکس

تصاویر زیر از حمله آمریکا به محله مسکونی چاه‌تنگو قشم منتشر شده است.​
تصاویر؛ دو کره همچنان پشت دیوار جنگ و جدایی
سایت فرارو

تصاویر؛ دو کره همچنان پشت دیوار جنگ و جدایی

اگرچه در سال ۱۹۵۳ توافق آتش‌بس به درگیری‌های میان دو کره پایان داد، اما ردپای این جنگ همچنان به‌عنوان یادآوری ماندگار از گذشته باقی مانده و سبب شده است تاریخ این مناقشه نه‌ تنها فراموش نشود، بلکه به نسل‌های آینده نیز منتقل شود.
وقتی سادگی جای شکوه را گرفت / شما کدام سمت تصاویر را ترجیح می دهید؟
سایت عصرایران

وقتی سادگی جای شکوه را گرفت / شما کدام سمت تصاویر را ترجیح می دهید؟

فولاد، بتن و شیشه، همراه با نگاه نو به معماری، چهره شهرها را دگرگون کردند و تزئینات را به حاشیه راندند.
سوباتان بهشت مه آلود ایران
خبرگزاری ایسنا

سوباتان بهشت مه آلود ایران

جشن سده
خبرگزاری ایلنا

جشن سده

جشن سَده ازجشن های زردتشتیان است که دهم بهمن ماه برگزار می شود. این جشن بیش از هزار سال قدمت دارد و از کهن ترین جشن های ایرانی حتی
    
تصاویر تلخ هوایی از شهر غزه؛ یک سال قبل و بعد از جنگ
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

تصاویر تلخ هوایی از شهر غزه؛ یک سال قبل و بعد از جنگ

عکس های هوایی تلخ در جنوب شهر غزه یک سال قبل و بعد از جنگ را ، ببینید.
تصاویری جالب از لحظه ورود پزشکیان به فرودگاه جان اف کندی نیویورک
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

تصاویری جالب از لحظه ورود پزشکیان به فرودگاه جان اف کندی نیویورک

«مسعود پزشکیان» رئیس‌جمهور اسلامی ایران به منظور شرکت در هفتاد و نهمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد در صدر هیاتی عالی رتبه بامداد دوشنبه (۲ مهر ۱۴۰۳) وارد فرودگاه جان اف کندی نیویورک شد.
بهترین عکس‌های خبرگزاری‌ها از پنج روز پر ماجرا در بهارستان
سایت فراز

بهترین عکس‌های خبرگزاری‌ها از پنج روز پر ماجرا در بهارستان

بالاخره پس از پنج روز پر تلاطم، تمام وزرای پیشنهادی «مسعود پزشکیان» از مجلس رای اعتماد گرفتند تا دولت چهاردهم کار خود را پرقدرت آغاز کند. در این گزارش تصویری گزیده تصاویر جالبی را که گرفته شده است می‌بینید.
عکس | گوشی آمریکایی در دستان محمدباقر قالیباف؛ آیفون و رئیس مجلس!
سایت خبرآنلاین

عکس | گوشی آمریکایی در دستان محمدباقر قالیباف؛ آیفون و رئیس مجلس!

رئیس مجلس و رئیس دستگاه قانون‌گذار کشوری که قانون ممنوعیت واردات آیفون را تصویب کرده با تصویری با گوشی آیفون دیده شده است.
اینفوگرافیک؛ ابراهیم رئیسی با بازار ارز و سکه چه کرد؟
سایت فراز

اینفوگرافیک؛ ابراهیم رئیسی با بازار ارز و سکه چه کرد؟

بعد از روی کار آمدن دولت سیزدهم شرایط اقتصادی کشور دچار تغییرات بسیاری شد. یکی از مهم‌ترین این تغییرات در نوسان قیمت بازار ارز، دلار و طلا رخ داده است. با توجه به تغیر چشمگیر دلار و طلا در این اینفوگرافیک میزان افزایش قیمت دلار و سکه تمام بهار آزادی را از مرداد ۱۴۰۰ تاکنون می‌بینید.