دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
میرزا سیدابراهیم خان عمیدالسلطنه
میرزا سید ابراهیم خان عمیدالحکماء فرزند میرزا سید رضی سمنانی طبیب در ۱۲۹۲ق در تهران متولد شد. او به تحصیل طب در دارالفنون تهران پرداخت و برای ادامهٔ تحصیل به فرانسه اعزام شد. پس از بازگشت به طبابت در خانهٔ پدری خود در محلهٔ پامنار پرداخت. میرزا ابراهیم خان عمیدالحکماء در دوره اول مجلس نماینده شاهرود بود و در هفتم شوال ۱۳۲۵ق به عضویت در کمیسیون عرایض انتخاب شد. پس از انحلال مجلس او که از اعضای لژ بیداری ایران بود سفری به قفقاز و روسیه نمود. پس از فتح تهران، بازگشت و به عضویت کمیسیون عالی درآمد. او عضو کمیسیونی بود که برای حرکت دادن محمدعلیشاه مخلوع به خارج تشکیل شد. دیگر اعضای این کمیسیون حسینقلی خان نواب، میرزا حسن خان وثوقالدوله و میرزا صادق خان مستشارالدوله و میرزامحمدخان صدیق حضرت بودند که همگی از اعضای لژ بیداری بودند. از دیگر وظایف این کمیسیون رسیدگی به وضعیت جواهرات دولتی و متحصنین در سفارتخانهها بود.
میرزا ابراهیم خان عمیدالحکماء در دورهٔ اول وزارت مالیهٔ وثوقالدوله در سال ۱۳۲۷ق به ریاست دیوان محاسبات وزارت دارایی منصوب شد و در سال ۱۳۲۸ق در دومین کابینهٔ محمدولیخان تنکابنی سپهدار اعظم که وثوقالدوله باز هم وزارت مالیه را برعهده داشت میرزا ابراهیم خان به معاونت وی منصوب شد. در این دوره او از اعضای حزب تندریه دموکرات بود و چندان موافق نیابت سلطنت میرزا ابوالقاسم خان ناصرالملک نبود. بنابراین در تنظیم بودجهٔ سالیانه دربار تغییراتی داد. از جمله تنزل حقوق ماهیانه نایبالسلطنه از ده هزار تومان به پنج هزار تومان بود که با حمایت نمایندگان دموکرات در کمیسیون بودجهٔ مجلس هم به تصویب رسیده بود. این مسئله ایجاد کدورت بین نایبالسلطنه و مجلس نمود.
گزارش سفارت روسیه در مورد انتصاب وی به سمت وزارت مالیه در دومین کابینهٔ سپهدار اعظم اینگونه است « این روزها میان نخستوزیر و مجلس بر سر مسائل مالی سوءتفاهم پیش آمد و علت آن قطع حقوق دولتی غیر لازم برخی چهرههای ناسیونالیست بود. گویا سپهدار دوباره به نایبالسلطنه یادداشتی داد و در لزوم انتخاب سیاستی مشخص با دولتهای همسایه و محدود کردن خودسری کمیسیونهای مجلس و اقداماتی بر ضد خودسریهای وزیر دارایی پافشاری کرده است... معاون وزیر دارایی عمیدالحکماء از ناسیونالیستهای تندرو معین شد. » ۱ تا سال ۱۳۳۲ق میرزا ابراهیم خان در این سمت باقی ماند و در همین سال، میرزاحسن خان وثوقالدوله وزیر خارجه دولت میرزامحمدعلی خان علاءالسلطنه شد و او را به ریاست محاکمات وزارت خارجه منصوب نمود و لقب او از عمیدالحکماء مبدل به عمیدالسلطنه شد. بیش از یک سال در این مقام باقی نماند و در ۱۳۳۳ق ریاست ادارهٔ تشخیص عایدات مالیه به او محول گشت. در دورهٔ حکومت قوامالسلطنه در ۱۳۳۶ق نزدیک به یک سال حکومت سبزوار را داشت و پس از آن به نیابت حکومت خراسان منصوب شد. در انتخابات دورهٔ چهارم مجلس شورای ملی به نمایندگی از نیشابور انتخاب شد ولی با انتصاب قوامالسلطنه به نخستوزیری، به وزارت عدلیه انتخاب شد و از نمایندگی استعفا داد. در کابینهٔ دوم قوامالسلطنه وزیر فوائد عامه و تجارت بود و در سال ۱۳۴۰ در کابینهٔ سوم و چهارم قوامالسلطنه مجدداً به وزارت عدلیه و فوائد و تجارت منصوب شد. انتصابات عمیدالسلطنه در دورهٔ وزارت وثوقالدوله و قوامالسلطنه بیانگر ارتباط عمیق وی با این دو برادر میباشد.
فاطمه معزی
۱. کتاب نارنجی. گزارشهای سیاسی وزارت امور خارجه درباره انقلاب مشروطیت ایران. به کوشش احمد بشیری. تهران، نشر نو، ۱۳۶۶. ج ۴، صص ۱۱۶-۱۱۷ .
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست