دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

همه چیز در شرایط زندگی است


همه چیز در شرایط زندگی است

برای اینکه جوانانی باهوش و باذکاوت داشته باشیم باید دوران کودکی و نوجوانی آنها را بسیار پربار کرده باشیم رشد ذهنی و عاطفی آنها نسبت مستقیم با عملکرد والدینشان دارد

برای اینکه جوانانی باهوش و باذکاوت داشته باشیم باید دوران کودکی و نوجوانی آنها را بسیار پربار کرده باشیم. رشد ذهنی و عاطفی آنها نسبت مستقیم با عملکرد والدینشان دارد.

همه پدر و مادرها سعی می کنند که فرزندشان را سالم و تندرست بزرگ تربیت کنند. چگونگی رشد و پرورش آنها در دوره نوجوانی زندگیشان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و والدین باید بدانند که این دوره به طور قطع در آینده روی قدرت فکری و ذهنی آنها تأثیر بسزایی می گذارد.

هوش انسان تابع ژنتیک و محیط زندگی او است. اگر به ضریب هوشی والدین و کودکان توجه کنید، می بینید که رابطه مستقیمی با هم دارند. به علاوه خصوصیات ارثی ما بسته به محیط اطراف و شرایط زندگیمان شدت و ضعف پیدا می کند.

یک خانواده حمایت کننده و پرمحبت باعث افزایش رشد هوشی فرزندان خود می شود به این دلیل که این خانواده رشد فرزندش را در تمام ابعاد زیر نظر دارد و با ساختن محیطی گرم و آرام، شرایط را برای تقویت قوه ذهنی او آماده می کند. تحقیقات نشان داده افرادی که در مراکز کودکان بی سرپرست نگهداری می شوند از ضریب هوشی پایین تری برخوردار هستند.

درست است که رشد هوشی انسان از دوره نوزادی آغاز می شود اما این مسئله مهم را نیز نباید از خاطر برد که سبک زندگی و نوع برخورد در نوجوانی و جوانی در این مسئله تأثیرگذار است. پس نوع برخورد و رفتار با جوانتان بسیار مهم است. انتقال تجربه ناکافی و نامناسب باعث توقف رشد اجتماعی جوانتان می شود.

حل بسیاری از مسائل زندگی و نوع رویارویی با مشکلات در دوره جوانی به این بستگی دارد که چطور تجربیاتتان را به فرزندتان منتقل کنید. فراموش نکنید که جوانان همواره در حال یادگیری از نوع رویارویی شما با مشکلات هستند.

● حق انتخاب را از فرزندتان نگیرید

جوان کامل دوره کودکی درست و کاملی هم دارد. نوزاد بعد از تولد باید تحت مراقبت های حساس و ابراز عشق و محبت مادر خود قرار گیرد. در این دوره تغذیه خود نوزاد نیز مهم است و ایجاد آرامش و گوش به زنگی به خواسته های وی باعث رشد عاطفی و هوشی او شده و غفلت از تمامی این موارد منجر به جلوگیری از رشد هوشی او می شود.

کودکان علاقه دارند خود پیروی داشته باشند یعنی سعی کنند تا محیط اطراف شان را بشناسند. در نتیجه نباید در حق انتخاب شان احساس اجبار کنند و هر چقدر بزرگ تر می شوند این حق انتخاب به نسبت گسترده تر می شود. دو سال اول زندگی کودک را دوره حسی- حرکتی می نامند. در واقع کودک قبل از صحبت در پی آزادی حرکت است.

در بسیاری از مواقع کودک در این دوره دوست دارد به همه چیز دست بزند و امتحان کند ولی پدر و مادر اجازه نمی دهند و سعی می کنند از این کار او جلوگیری کنند. چنین کاری منتهی به کاهش رشد ذهنی کودک می شود. بنابراین تا در سال اول زندگی کودکان محیطی امن برایشان تهیه شود تا آنها آزادانه حرکت و حس کنجکاوی خود را ارضا کنند.در دوره نوجوانی، حس کنجکاوی او نیز افزایش پیدا می کند و اگر والدین او را تشویق کنند، موجب رشد خلاقیت وی می شود و احساس کفایت به وجود می آید. خواندن کتاب و مجله، بازی های علمی و فکری و کارهای دستی مثل نقاشی، کاردستی در رشد هوش او مؤثر است. در حقیقت بازی ها نقش حیاتی در شکل گیری شخصیت کودک و هوش فکری او دارند.اجازه دهید فرزندتان از خودش خلاقیت نشان دهد حتی در بازی کردن؛ چرا که نیازی نیست تا به کودک تان بفهمانید که چطور بازی کند. او خودش به طور طبیعی بازی می کند. بهتر است تا کودک در محیطی که کودکان دیگر هم حضور دارند؛ این مسئله باعث رشد اجتماعی و هوشی وی می شود.

برای کمک به خلاقیت فرزندتان از نکات زیر استفاده کنید:

- این بسیار مهم است که برای افزایش ضریب هوشی فرزندتان حداقل روزی ۱۰ دقیقه با او بازی کنید.

- مادران فراموش نکنند تا از ابتدای دوره بارداری واکسن های ضروری را بزنند و با دوز مناسب از آنها استفاده کنند، چرا که میزان بالای چنین واکسن هایی منجر به تخریب هوش کودک می شود.

- توصیه می شود از مصرف غذاهای کنسروی و ظروف پلاستیکی مخصوصا برای پسربچه ها اجتناب شود.

- خواب کامل و مناسب در کودکان موجب ترمیم سلول های مغزی که در دوره خواب آنها انجام می شود، مهم و ضروری است و کودکان حتما باید الگوی خواب مناسب را رعایت کنند.

● در حد توانتان کمک کنید

می توانید با در نظر گرفتن تغذیه کافی و خوب، رشد هوشی فرزندتان را افزایش دهید، تغذیه مناسب برای هوش، شامل تمام مواد غذایی کامل نظیر ویتامین، مواد معدنی، پروتئین و کربوهیدرات هاست.

تغذیه خوب به همراه تحریک ذهنی نوجوان در دوران مدرسه روی میزان هوش وی تاثیر بسیاری دارد. علاوه بر این، فعالیت های بدنی مثل ورزش های مناسب که البته باید به صورت هوازی باشد تا عضلانی، موجب افزایش قدرت ذهنی او می شود. نوجوانتان را تشویق کنید تا یک رشته ورزشی مورد علاقه اش را پیگیری کند.

برای آگاهی پیدا کردن از نحوه فکر کردن نوجوانتان از او سوال بپرسید. به این ترتیب می توانید ببینید که او چگونه آن سوال را استدلال می کند و به دنبال جوابی برای آن می گردد. در واقع شما با طرح سوال می فهمید که او در چه مرحله رشدی قرار دارد. سعی کنید یکی از بهترین دوستانش باشید و از برنامه ریزی هایش برای آینده باخبر باشید تا در حد توانتان به او کمک کنید.