سه شنبه, ۲۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 14 May, 2024
مجله ویستا

ترب و تربچه


ترب و تربچه

ترب از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است و از زمانهای بسیار قدیم برای درمان بسیاری از بیماریها بکار می رفته است ترب برای دفع سنگهای صفراوی مفید است

● کلیات گیاه شناسی

ترب گیاهی است یکساله که ارتفاع ساقه آن تا یک متر می رسد . برگهای آن پهن ، ناصاف ، کرک دردو با بریدگیهای نامنظم می باشد . گلهای آن برنگ سفید ، زرد روشن ، آبی روشن و بنفش است که درانتهای شاخه ظاهر می شود .بطور کلی دو نوع ترب وجود دارد : ۱- ترب سیاه که معمولا در پائیز برداشت می شود .۲-تربچه که به رنگهای مختلف قرمز و وصورتی و بصورت های دراز و گرد وجود دارد .

● ترکیبات شیمیایی

طعم تند ترب مربوط به ماده ای است بنام سنوول Senovol و رنگ قرمز بنفش آن در اثر وجود ماده‌ای بنام کلراید Malvin Chloride است .در صد گرم ترب خام مواد زیر موجود است :

آب ۹۰ گرم

پروتئین ۱ گرم

چربی ۰/۱ گرم

مواد نشاسته ای ۳/۵ گرم

کلسیم ۳۰ میلی گرم

فسفر ۳۰ میلی گرم

پتاسیم ۳۳۰ میلی گرم

آهن ۱ میلی گرم

سدیم ۱۸ میلی گرم

ویتامین آ ۱۰ واحد

ویتامین ب ۱ ۰/۰۳ میلی گرم

ویتامین ب ۲ ۰/۰۳ میلی گرم

ویتامین ب ۳ ۰/۰۳ میلی گرم

ویتامین ث ۲۵ میلی گرم

● خواص داروئی: ترب از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است و از زمانهای بسیار قدیم برای درمان بسیاری از بیماریها بکار می رفته است .

ترب برای دفع سنگهای صفراوی مفید است .

ترب در بعضی از اشخاص تولید گاز و آروغ می کند و تخم آن گاز و نفخ را از بین می برد .

ترب برای درمان نقرس و رماتیسم مفید است .

برگ ترب اگر با غذا خورده شود به هضم غذا کمک می کند .

آب برگ ترب برای تقویت چشم مفید است .

ترب برای درمان یرقان مفید است .

تخم ترب درد را تسکین می دهد .

در صورت مسمومیت غذایی مقداری تخم ترب را همراه با سکنجبین به بیمار بدهید باعث استفراغ می شود و معده را پاک می کند .

برای مداوای زخم های بدن از ترب و عسل ضماد تهیه کرده و روی زخم بگذارید .

دم کرده ترب ادرار آور است و برای درمان حبس البول بکار می رود .

تخم ترب ادرار آور و قاعده آور است .

اگر دست یا پای شما سرما زده است ترب را در آّب بجوشانید و بگذارید تا کمی سرد شود بطوریکه دست را نسوزاند سپس عضو سرما زده را چند بار در روز در این جوشانده قرار دهید .

دم کرده ریشه ترب تقویت کننده بدن است .

برای دفع سنگ کیسه صفرا و سرفه های تشنج آور از ترب بصورت زیر استفاده کنید :

در یک ترب بزرگ حفره ی ایجاد کرده و همچنین در ته آنهم سوراخ ریزی بوجود آورید بطوریکه آّب قطره قطره از آن خارج شود . سپس مقدایر شکر در حفره ریخته و آنرا با آب پر کنید و ترب را در دهانه شیشه یا استکانی قرار دهید که آب آن قطره قطره از سوراخ ریز ته ترب خارج شده و در داخل شیشه یا استکان پر شود . این آب را چند بار در روز بنوشید .

خوردن تخم ترب ترشح شیر را زیاد می کند .

خوردن ترب رنگ چهره را باز می کند.

جوشانده ترب برای درمان اسهال خونی مفید است .

تخم ترب اشتهاآور است.

برای از بین بردن تب تخم ترب را دم کرده و به بیمار بدهید .

تخم ترب بصورت ضماد برای ورم پستان در مادران شیرده استفاده می شود .

▪ مضرات : اسراف در خوردن ترب موجب دل پیچه شده و برای دندان و گلو مضر است .