شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

نان سنتی و نان صنعتی


نان سنتی و نان صنعتی

آیا تا به حال از خود پرسیده اید چرا نان بعنوان یک ماده ی غذایی اصلی و حیاتی در طول قرن گذشته مطرح بوده است و هم اکنون هم در اکثر کشورهای جهان سوم و حتی کشورهای پیشرفته بعنوان یک عنصر غذایی اصلی در سیستم تغذیه ای افراد جوامع حائزاهمیت می باشد

آیا تا به حال از خود پرسیده اید چرا نان بعنوان یک ماده ی غذایی اصلی و حیاتی در طول قرن گذشته مطرح بوده است و هم اکنون هم در اکثر کشورهای جهان سوم و حتی کشورهای پیشرفته بعنوان یک عنصر غذایی اصلی در سیستم تغذیه ای افراد جوامع حائزاهمیت می باشد. شاید ارزان بودن آنرا بتوان یک عامل مهم و موثر در کلیدی بودن اش در سبد خانوار تلقی نمود و شاید وجود ویتامین ها یا نشاسته و... علل مطرح بودن نان را بعنوان عنصر مهم و اصلی خوراکی در لیست غذایی خانوار دانست و لیکن در اینکه نان را حتما باید بعنوان یک عنصر غذایی سرنوشت ساز در بیلان غذایی سبد خانوار به حساب آورد عواملی چون عادت یا سنت یا رسوم قومی- قبیله ای را از نظر نباید دور داشت. به طوری که می دانیم اکثر کشورهای جهان سیلوهای مجهز و بزرگ دارند و ذخیره و انباشت آرد و گندم را بعنوان یک عنصر غذایی استراتژیک و سیاسی در ساختار هرم اجتماعی- اقتصادی- مالی و... کشورشان وارد می نمایند.

قحطی که یک بلای آسمانی یا یک معضل اقتصادی- اجتماعی- سیاسی در طول تاریخ در میان ملل بصورت داستانها و فیلم ها و روایات حتی در قرآن کریم ماجرای حضرت یوسف(ع) را در مورد برادرش بنیامین در رابطه با خشکسالی و تعبیر خواب او و بسیاری رویدادهای تاریخی مرتبط با قحطی و خشکسالی یادآور اهمیت و سرنوشت ساز بودن نان بعنوان غذای اصلی خانوار است.

در هر صورت زمانی که در کیفیت و چگونگی نان در بسیاری از کشورهای جهان سوم و بخصوص کشور خودمان دقیق می شویم بدون تعصب و بدون هیچگونه غرض یا سوء نیت در می یابیم بسیاری از نان ها که در نانوایی ها پخته می شود علی رغم تلاش و کوشش روزافزون مسئولین کشوری و سندیکای نانوایی ها و بسیاری عوامل درگیر با پخت نان هنوز از کیفیت بهداشتی و غذایی مطلوبی برخوردار نیست و اگر نظرخواهی مناسب از مصرف کنندگان نان های سنتی در کشور بخصوص در شهر صورت گیرد غیر از برخی نان های ویژه از قبیل نان سنگک یا برخی نان فطیر های فانتزی یا محلی خاص از کیفیت نان های روزانه سنتی مخصوصا نان لواش و نان تافتون رضایت کامل دیده نمی شود که گاها معادل یک سوم حجم نان های پخته شده در سطح شهر تهران نان بیات شده و خرده نان تحویل نان خشکی های دوره گرد می شود که دال بر وجود بسیاری از نارسایی ها در کارخانه های آردسازی و پخت نان می باشد.

عدم رعایت بهداشت نانوایان یا عدم آگاهی آنها در نحوه ی تهیه ی خمیر نان و بسیاری افزودنی های غیرمجاز که به نان های متداول روزانه ی شهروندان وارد می شود و حاکی از وجود یک سیستم ناهماهنگ و غیربهداشتی در تهیه و تدارک نان در سطح کشور و بخصوص شهرهای بزرگ و تهران می باشد که این مسئله به طور مکرر و با انواع شیوه ها و روش ها در رسانه های جمعی در طول چند سال اخیر مطرح و بسیاری اصلاحات و بهبودها در نحوه ی تهیه و پخت نان سنتی در سطح کشور صورت گرفته است ولیکن آنچه که مسلم است تاکنون کیفیت مطلوب نان سنتی و رضایت مناسب مصرف کنندگان آن فراهم نگردیده است و این موضوع نه فقط از جانب سلیقه و خواست عموم بلکه از نظر تخصصی و بهداشتی و علمی نیز کیفیت نان های سنتی تدارک شده در سطوح شهرهای بزرگ و تهران مورد تائید کامل قرار نگرفته است چرا که بسیاری ضایعات نان در سطح شهرهای بزرگ و تهران خود دلیل روشن و بدیهی بر عدم کیفیت آردها و پخت نادرست نان های سنتی می باشد.

آنچه که در کشورهای پیشرفته و در سطوح علمی مطرح می باشد وجود نان های سنتی که بدست اشخاص ناآشنا- غیرماهر- آموزش ندیده و بدون بازرسی لازم و پروانه بهداشت جسمی و روحی نانوایان و تهیه کنندگان خمیرهای نان و نانوایی ها و بسیاری مسائل جانبی آن سبب گردیده نان سنتی را به لحاظ بهداشتی نبودن و عدم امکان کنترل کیفیت مطلوب آن از رده ی غذایی خانواده های خود خارج نمایند و آنرا بعنوان یک نان فانتزی- خاص و سلیقه ای اقلیت جامعه در مراکز و نانوایی های خاص با قیمت بالا بدون یارانه تهیه و پخت نموده و در اختیار مصرف کنندگان خاص خود قرار می دهند و نان بعنوان عنصر غذایی اصلی روزانه ی خانواده را بصورت نان های صنعتی با پخت مکانیزه با نظارت و بازرسی مداوم بهداشتی و افزودن مواد مجاز و انرژی زا و بدون ضرر و زیان آور به صورت انبوه در بسته بندی های لازم با تاریخ مصرف مشابه شیر مصرفی شهروندان در اختیار آنها قرار می دهند.

همانطور که می دانید در کشور خودمان در دوران جنگ جهانی دوم شیر بعنوان غذای مهم و اساسی به صورت دستی و با دوشیدن از گاو و جوشاندن آن به مدت ۲۰دقیقه در اختیار همگان قرار داشت که با ایجاد کارخانه های شیر پاستوریزه انقلاب مهمی در تهیه و تولید و عرضه ی شیر مصرفی در سطح کشور انجام شد که هم اکنون شاهد گسترش بیش از پیش و متنوع و مختلف با قیمت های متفاوت از فرآورده های شیر و لبنیات در سطح کشور با کیفیت مطلوب می باشیم لذا بازنگری و سازماندهی در نحوه ی تولید و توزیع نان مصرفی شهروندان در سطوح کشوری و بخصوص شهرهای بزرگ و تهران محسوس و مناسب شأن نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران می باشد که این موادغذایی را از حالت نامطلوب مصرفی که در بسیاری از شهرها شاهد می باشیم خارج و به صورت یک کالای کاملا بهداشتی و در دسترس در تمامی اوقات شبانه روز - بسته بندی شده- با مهر بهداشتی و استاندارد و قیمت مناسب و انواع مختلف متناسب با سلایق اکثر اقشار جامعه تولید- ساماندهی- برنامه ریزی گردد و تقویت و ساماندهی سندیکای تولیدکنندگان و توزیع کنندگان نان و مکانیزاسیون کارخانه های آردسازی- ایجاد کارخانه های پخت نان صنعتی و عقد قرارداد با کشورهای صاحب تکنولوژی ساخت کارخانه های پخت نان صنعتی و تقویت و گسترش صنعت پخت نان به صورت صنعتی یک تحول مهم در بهبود تغذیه ی شهروندی ایجاد گردد تا سلامت و بهداشت افراد جامعه را بیش از پیش تامین و بدینوسیله از بروز بسیاری بیماری های سوءتغذیه که در کشورهای جهان سوم رایج است ممانعت شود.

خسرودادور



همچنین مشاهده کنید