پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

پروژه ملی مسکن مهر و آسیب های اجرایی


پروژه ملی مسکن مهر و آسیب های اجرایی

فرصت طلایی غفلت و کم کاری

پروژه ساخت مسکن مهر به لحاظ گستردگی همزمانی اجرا و به عنوان یک پدیده کلان بی نظیر تاریخی در بخش انبوه سازی واحدهای مسکونی سطح کشور نقش کلیدی نیز در گردش اقتصاد ملی، اشتغال و فرصتی مناسب در سبد مالی هزاران خانواده روستایی و شهری متقاضی تأمین مسکن شخصی دارد.

با این نگاه واقع بینانه و اوصاف کلی، ردپای آسیب هایی از جمله، مشکل کم کاری بعضی تعاونی های ذی ربط در طرح مسکن مهر، دست گردانی واگذاری عملیات اجرایی پروژه بین برخی از پیمانکاران، کندی در پیشبرد کار، سوءاستفاده و... در برخی پروژه ها دیده می شود.

سرمایه گذاری چند ۱۰هزار میلیارد تومانی دولت برای ساخت میلیونی واحد مسکونی پس از سالیان متمادی، مدیریت پیگیر و نظارت جامع و قاطع مستمر قطعی می تواند مشکل دیرینه انبوه خانواده های مستأجر کم درآمد و هزینه های هر از گاه جابه جایی و خانه به دوشی این طیف پرجمعیت را رفع کند و آنان طعم آسایش روان و آرامش فکر را در کام زندگانی شان احساس کنند.

جدای از اشکالات زیرساخت هایی ناشی از تأخیر در اجرای طرح مسکن مهر، بعضاً موضوعاتی دیگر نظیر کمبود یا نبود آب و برق در واحد و ضعف مالی برخی اعضای متقاضی در تأمین مبالغ پرداختی برای ساخت و تحویل گرفتن واحد مسکونی است. به عنوان نمونه چندی پیش یکی از متقاضیان مسکن در چهارمحال وبختیاری در تماس با کیهان می گفت برای ساخت یک واحد مسکونی مهر باید بیش از ۴۰میلیون تومان پرداخت کرد و از دولت درخواست اصلاح این مبلغ را داشت.

وزیر مسکن و شهرسازی اواخر آذرماه در آیین افتتاح دومین همایش تأمین مالی مسکن و ساختمان اعلام کرد: «افزایش سقف تسهیلات ساخت مسکن مهر، اسفندماه بررسی و چنانچه با کار کارشناسی لازم این کار انجام شود، سقف تسهیلات افزایش و به اطلاع عموم مردم می رسد.»

● نیم نگاهی به آسیب شناسی طرح مسکن مهر

در گفت وگو با مهندس مهدی شهابی، که خود را پیمانکار فرع می نامد، وی از مشکلات و آسیب هایی در چرخه واگذاری و اجرای پروژه می گوید ، از جمله آن که در بخش اجرایی ساخت مسکن، دست گردانی غیرمصلحتی کار بین برخی شرکت ها و پیمانکاران باعث مشکلات متعدد از جمله، کاربرد مصالح با کیفیت کم، تأخیر در عملیات و تعویق حقوق مالی پیمانکاران فرع فعال و پرداخت هزینه های مصالح ساختمانی می شود. گفته وی همچنین حاکی از آن است که بعضی پیمانکاران اگرچه مجوز انجام کار دارند ولی صلاحیت، توان مسئولیت و مدیریت و قدرت مالی ندارند. اما درعین حال نیز باید گفت شرکت های پیمان کار مجرب مشغول ساخت پروژه های مسکن مهر هستند که به درستی کار انجام داده و بدون هیچ مشکلی از جمله عدم تأخیر، کار را به هنگام به پایان می رسانند.

● تحویل ۵۰هزار مسکن تا پایان ۸۹

پیش تر مدیر طرح مهر بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، گفته است بیش از ۲۲هزار واحد مسکونی طرح مهر در شهرهای زیر ۲۵هزار نفر تکمیل شده و از امکانات آب و برق نیز برخوردارند. به گفته «محمدی» «تا پایان امسال (۸۹) ۵۰هزار واحد مسکونی مهر تحت پوشش این بنیاد در شهرهای مذکور تحویل خواهد شد.»

● هشدار و مهلت وزیر مسکن به تعاونی های کم کار

وزیر مسکن و شهرسازی به تعاونی های کم کار مسکن مهر هشدار داد و به این بخش تعاونی تا ۲۲ بهمن مهلت داد تا نسبت به روشن کردن اوضاع خود اقدام کنند.

«علی نیکزاد» اخیرا در نشست کار گروه مسکن مهر در هشتگرد گفت: برخی تعاونی ها از شش ماه پیش زمین رایگان در قالب طرح ملی مسکن مهر دریافت داشته اما پس از گذشت ماه ها فقط با انجام مرحله گودبرداری آن را رها کرده اند.

وی با اشاره به این که در شهر جدید هشتگرد ۸۰ هزار واحد مسکونی مهر در دست ساخت است تأکید کرد بلوکه کردن زمین و تسهیلات اعتباری نباید در این طرح بزرگ رخ دهد.

«نیکزاد» با اشاره به این که شمار این تعاونی ها اندک است، افزود: تعاونی های کم کار در این بخش تنها تا ۲۲ بهمن ماه مهلت دارند تا نسبت به روشن کردن اوضاع خود اقدام کنند. در غیر این صورت، دولت وارد عمل خواهد شد و با آن ها برخورد می کند. گفته وزیر مسکن همچنین حاکی از آن است که کم کاری و فرصت سوزی در طرح بزرگ مسکن مهر که با هدف تأمین مسکن برای خانواده های کم درآمد، طراحی و اجرا شده به لحاظ شرعی و قانونی بی معنی است. مقام ارشد وزارت مسکن، با این اذعان که اغلب تعاونی ها و انبوه سازان شاغل در طرح مسکن مهر با جدیت طرح ها را دنبال می کنند، اظهار داشت: بسیاری از پروژه های مسکن از زمان آغاز عملیات یک سال برآورد شده و سازندگان مسکن مهر از پرداخت مالیات ساخت معاف هستند.

● تسهیلات بیمه و وام بانکی

«نیکزاد» در ادامه به تسهیلات مختلف ارایه شده اشاره کرد و در این باره گفت: «بیمه واحدهای مسکونی هم به ازای هر واحد هفت هزار تومان اعلام شده که در قالب سه مرحله و ظرف یک سال دریافت می شود. همچنین رایزنی ها برای ارایه تسهیلات در زمینه بیمه، وام بانکی و خدمات فنی مهندسی به سازندگان مسکن مهر با دستگاه های اجرایی درحال انجام است.»

شایان ذکر است که در کشور حدود یک میلیون مسکن مهر در دست ساخت است که ۲۰۶ هزار واحد آن در استان های تهران و البرز ساخته می شود.

● دریافت حق کمیسیون پیمانکار بابت کاری که انجام نداد!

«مهندس شهابی» پیمانکار فرع در ادامه بیان نظرات خود درباره پروژه مسکن مهر، در ارتباط با شیوه کاری نزد بعضی پیمانکاران مجری که به زعم او ناشی از واگذاری غیرمصلحتی است، توضیحاتی می دهد. وی می گوید: «وزارت مسکن (تعاونی مربوط) پروژه ای را فرضا به مبلغ ۳۲۵ هزار تومان در قبال انجام هر مترمربع بنا در اختیار شرکت پیمانکار ایکس می گذارد، اما این شرکت با برداشت فرضا ۲۵ هزار تومان از هر مترمربع مبلغ مذکور به عنوان حق کمیسیون یا وساطت خودسرانه، اجرای کار را به پیمانکار دومی واگذار می کند، درحالی که وزارت مسکن در جریان این شیوه کار نیست. همچنین پیمانکاران فرع هم از این نحوه واگذاری خبر ندارند. من نوعی، پیمانکار فرع موقعی که با آن شرکت که مرا به کار دعوت کرده است به پای محاسبه و حساب و کتاب انجام کار می نشینم تازه متوجه می شوم قضیه دست به دست گرداندن کار، مافیایی بوده است!»

● واگذاری های پلکانی پروژه و آسیب های مالی و عملیاتی

از «شهابی» می پرسم واگذاری های تودرتو پروژه ساختمان مسکن بین چنین پیمانکارانی چه تأثیراتی در بافت و تسریع فیزیکی کار خواهد داشت؟

او می گوید: «همان طور که پیش تر اشاره شد، پیمانکار دومی چون اجرای کار را با نرخ پایین نسبت به آن فرض ۲۵ هزار تومان درهر مترمربع از جانب شرکت پیمانکار اولی، به دست می گیرد ناچار از کاربرد مصالح با کیفیت مفید می کاهد، از تسریع در اجرای پروژه کوتاهی می کند، پرداخت کارمزد عوامل فعال به تأخیر می افتد و همین طور نسبت به پرداخت وجوه مطالبات فروشندگان مصالح، ناتوان خواهد شد. تأخیر طولانی مدت ساخت و تحویل مسکن می تواند موجب انصراف برخی متقاضیان از عضویت پروژه شود. نتیجه دیگر معضل برآمده از موارد مذکور آن است که پیمانکاران فرع درگیر در لابلای قضایای مزبور ناچار برای دستیابی به مطالبات و حقوق معوقه خود از پیمانکار اصل از طریق مراجع قضایی پیگیر شده و پرونده آن تشکیل داده می شود، همچنان که پرونده این گونه عملکردها در وزارت مسکن و شهرسازی موجود است.»

● مطالبات از پیمانکار بی نشان

وی در بخش پایانی این گفت وگو از مطالبه چند میلیونی خود از پیمانکار اول که اجرای یک پروژه مهر را به وی واگذار کرده و سپس ناپدید شده است، چنین اظهار می کند: «۵۰ میلیون تومان از پیمانکار اصل واگذار کننده بابت انجام کار پروژه ساخت مسکن طلبکار هستم. مدت هشت ماه دوندگی و پیگیری برای مطالبه ام از طریق مراجع قانونی به هیچ نتیجه ای نرسیدم. اما حکم بازداشت پیمانکار مذکور را گرفته ام. شایع است این پیمانکار پول را از وزارت مسکن (تعاونی) گرفته و ناپدید شده است! از طرف دیگر کار فرما هم برخلاف شایع، مدعی است دومیلیارد تومان از همین پیمانکار اول طلب دارد و او هم نشانی از پیمانکار موصوف ندارد!

وزارت مسکن هم مدعی است که از پیمانکار اول طلب دارد، اما همین پیمانکار را نمی شناسد!»

● پیمانکار ماهر، مصالح خوب و سرعت عمل

بیش از ۵۵ سال عمرش را روی داربست های چوبی و فلزی و چینش آجر و ملاط گچ و سیمان در شهر و اطراف صرف کرده است. خوش بیان است اما هرچند دقیقه نفس تازه می کند تا ارزیابی خود را از این سؤالم که: «چه نظر و خبری درباره وضعیت اجرایی طرح مسکن مهر دارید؟» بیان کند. «حاجعلی» با بیان این که بیشتر کارم طی سال های گذشته، خانه سازی و بعد چند واحدی دو- سه طبقه بوده است، ادامه می دهد: «امروز روز خانه سازی (آپارتمان سازی) و برج و انبوه سازی رونق دارد اما پروژه مسکن مهر به نظرم سرآمد بزرگترین حرکت در زمینه ساخت مسکن است. این کار سنگین اگر به تمام و کمال برسد، بزرگترین خدمت به مردمان کم درآمد است و آن ها از بی سرپناهی خلاص می شوند. من کم وبیش از سازوکار این پروژه مسکن با خبر هستم و این را از برخی آشناها و اقوام که برای تامین مسکن نام نویسی کرده و عضو شده اند و خود هم در اطراف استان رفت و آمدی دارم، می دانم.

یک بار چند ماه پیش به زادگاه خودم در غرب کشور از نزدیک شاهد کار ساخت واحدها بودم. اما به نظرم آنچه پیشرفت به موقع و اطمینان خاطر مردم می شود و من همیشه در کارهایم روی آن دقیق و حساس بودم، وجود عوامل با تجربه، ایمن در کار، نظارت مسئولان و مصالح خوب و مقاوم است.

انبوه سازی نیاز به پیمانکار ماهر، بودجه زیاد و سرعت عمل در تامین مصالح دارد، اما بعضی جاها شنیده ام کندکاری شده است. بنده معتقدم نباید غفلت کرد و موقع تحویل، واحدها هیچ کم و کسری نباید داشته باشند.»

مهندسی و بن مایه فیزیکی پروژه مسکن مهر به گونه ای طراحی شده است که انبوه متقاضیان، گروه های چندنفره و حتی مالک یک بنا با بافت فرسوده و هر کس به هر نوع که مایل است می تواند در قالب طرح مسکن مهر و برخورداری از تسهیلات صاحب خانه شود.

تأمین مسکن، تأمین امنیت روانی، اقتصادی و تمرکز فکری هر انسان است. سال ها خانه به دوشی را حداقل می توان گفت سخت است اگر چه اثرات دیگری داشته و دارد.

دستمزد و حقوق قشرهای کم درآمد صرف کرایه مسکن می شود و این هزینه برای برخی شاید باعث حذف نیاز روحی، آسایش و حتی صرفه جویی در خورد و خوراک و اندک تفریح چند روزه پس از سال ها رفتن به یک سفر کم خرج و مصرف شود حال که فرصتی برای این طیف کم درآمد فراهم شده و با کمی قرض و وام، صاحب امنیت سکونت شخصی می شوند یک تحول پس از عمری اجاره نشینی است و لذت بخش نیز می باشد.

● دستگردانی بین پیمانکاران غیرقانونی است

در گفت وگو با یک مقام مسئول در وزارت مسکن و شهرسازی، این پرسش ها را مطرح می کنم: مشکلات دست به دست گشتن پروژه از شرکت پیمانکار اصلی به پیمانکار فرع، بعضا کم کاری در اجرای ساخت مسکن، نحوه واگذاری ساخت پروژه به پیمانکار، نقش تعاونی های مسکن در پروژه و میزان پیشرفت پروژه ها و...

وی در پاسخ سؤال نخست، می گوید: «واگذار کردن پروژه مسکن مهر، کاملا غیرقانونی است. اگر وزارتخانه متوجه این مورد شود، قرارداد چنین پیمانکاری به طور کامل فسخ می شود. اما بحث اصلی ما این است که پروژه مسکن مهر با توجه به گستردگی آن، سودش برای پیمانکار آن قدر نیست که کار به دست دوم داده شود. این اتفاقات نادرست است و خیلی حرف ها گفته می شود، آنچه که ما گزارش و پیگیری کردیم، چنین مورد بسیار کم است و هرجا بوده برخورد شده است.»

وی در این ارتباط بیشتر توضیح می دهد: «رفتیم تحقیق کردیم، دیدیم که حدود ۹۵ درصد گزارش ها نادرست بوده است و با پیگیری های انجام شده، مورد دستگردانی کار بسیار نادر بوده و حتی ۵ درصد هم باشد برخورد می شود.»

جمع بندی صحبت درباره این موضوع مبتنی بر این است که اصول کار طوری طراحی شده که احتمال تصور واسطه گری و دست به دست شدن پروژه جایی ندارد، اما آیا واقعیت چنین است؟!

● عدم موفقیت تعاونی ها در تخصص پایین است

این مقام وزارتی، درخصوص نقش تعاونی ها در پروژه مهر، چندگونگی شیوه اجرای مسکن مهر را مطرح می کند: «روش اول: زمین به تعاونی داده می شود. تعاونی ، متقاضی انبوه جمع آوری می کند. مورد دوم: براساس تفاهم نامه سه جانبه است که در آن مستقیما وزارت مسکن و شهرسازی انبوه متقاضی را انتخاب می کند. سوم: روش گروهی مسکن مهر است، بدین صورت که به گروه های سه تا پنج نفره قطعه زمین داده می شود تا بسازند. در این حالت هم به آنان تسهیلات داده می شود. چهارم: روش خود مالک است. یعنی این که شخص، خود زمین دارد. ما فقط تسهیلات برای ساخت می دهیم. این نوع مسکن مهر، ملکی و خودمالکی است. روش دیگر، نوسازی بافت فرسوده است که مالک می تواند بنای فرسوده را در قالب طرح، تجدید ساخت کند.»

به گفته وی، دولت، مسکن مهر را طوری طراحی کرده است که همه متقاضیان چه زمین داشته و چه نداشته باشند، به هر نوعی که می توانند و دوست دارند، صاحب خانه شوند. وی می گوید: «ما در تعاونی و در انبوه سازی کمک می کنیم که در قالب مسکن مهر، مردم صاحب خانه شوند.»

وی در ادامه صحبت خود، توضیحی درباره کارکرد تعاونی ها می دهد و چنین اظهار می دارد: «توضیح در مورد تعاونی استانی این که تعاونی استان هایی نظیر ایلام و قم بسیار موفق عمل کردند اما در برخی جاهای دیگر، تعاونی ها ضعیف عمل کرده اند و انتظار ما را نتوانستند برآورده کنند.» می پرسم علت عدم موفقیت چنین تعاونی ها چیست؟ پاسخ می دهد: «علت، تخصصی نبودن برخی تعاونی هاست. افراد دارای تخصص نمی آیند مدیر و مسئول شوند. باید مأموریت تعاونی ها کلا ساماندهی شود.»

● فرایند تأثیر واگذاری پیمانکاری

در شماره نخست گزارش، صحبت های یک پیمانکار پیرامون دست به دست گرداندن پروژه ساخت مسکن از شرکت پیمانکار اصل به پیمانکار فرع و پیامدهای این روش در عدم پیشرفت کار و مطالبات میلیونی پیمانکار فرع را آوردیم و در این شماره، پیمانکار دیگری از مطالبات چند ده میلیون تومانی خود از یک شرکت پیمانکار و در دست داشتن یک مشت چک برگشت خورده و ماه ها پیگیری برای وصول که بدون نتیجه مانده است سخن می گوید.

«غفوری» که خود را پیمانکار جزء می داند، می گوید: «از برج سه (خردادماه) در شرکت پیمانکاری... در آب شناسان رباط کریم با یک کارفرمای فعال شروع به کار کرده در جریان اجرای ساخت مسکن و هزینه تهیه مصالح و...، شرکت مزبور ۳۰ میلیون تومان چک به من داد. از محل این چک، طلب مصالح فروش را دادم اما چک برگشت خورد! ناچار برای پرداخت بدهی ها مبلغی قرض گرفتم و طلاجات، خانه و ماشین خود را نیز فروختم و پول طلبکاران بازار آهنیان را پرداخت کردم.» وی می افزاید: «غیر از آن مبلغ چک، ۶۰ میلیون تومان دیگر و کلا ۹۰ میلیون تومان از شرکت یاد شده طلبکار هستم. از خردادماه تا حالا ۸-۷ ماه گرفتار و پیگیر مطالبات خود هستم و هیچ پولی دریافت نکرده ام.»

از این پیمانکار می پرسم این وضعیت چه تأثیری روی پیشرفت و اجرای کار خواهد گذاشت؟ پاسخش چنین است: «شرکت... پیشرفت کار نداشت. کارگر طلبکار بود و مصالح نمی رساند. اصولا هر شرکت که پول عوامل کار را ندهد و مصالح به موقع نرساند کار عقب می افتد و کارگر بیکار می ماند. من در بدو شروع کار، آن شرکت را خوب نمی شناختم. بعد در جریان کار متوجه عملکرد و دچار مشکلات شدم. پس از این مسایل، کارفرمایم اجرای کار از آن شرکت را پس گرفت و به شرکت... واگذار کرد. باید بگویم در این شرکت راحت و راضی هستم و از کارفرما قدردانی می کنم. چرا که چک بی محل و بدون اعتبار نمی دهد، مصالح کار به موقع می رساند و در پیشرفت کار ساخت مسکن جدی است و مصالح درجه یک کار می کند. به همین دلایل اعتبارش هم خوب است.»

● افتتاح یک میلیون مسکن؛ آخر ۸۹ و نیمه ۹۰

مقام مسئول وزارت مسکن و شهرسازی، درباره میزان پیشرفت پروژه مسکن مهر، می گوید: «میزان پیشرفت را ما این طور می گوییم: افتتاحیه نهایی مسکن مهر به میزان بیش از یک میلیون واحد مسکونی مهر شهری تا شهریور سال ۹۰ انشاءالله انجام می شود. یعنی تا آخر سال ۸۹، ۴۵۰هزار واحد مسکونی و ۵۵۰ هزار واحد مسکونی برای شهریور ۹۰ افتتاح می شوند.»

اما درخصوص کم کاری در برخی پروژه ها، وی چنین پاسخ می دهد: «راجع به کم کاری ها، برخی تعاونی ها چون تخصصی نیستند نمی توانند به طور کارآمدی فعالیت کنند. بنابراین از تعاونی هایی که خوب کار نمی کنند، زمین داده شده را پس می گیریم. خودمان مستقیما با انبوه سازان تفاهمنامه منعقد می کنیم. وقتی پروژه ساخته شد واحدهای مسکونی به متقاضیان همان تعاونی های مربوط واگذار می شود.»

● احداث هر متر ساختمان شتاب در اشتغال و اقتصاد

هر متر مربع بنای ساختمانی واحدهای مسکونی در هر جای کشور بالا رود و پروژه تکمیل شود انرژی شریان های تولیدی، اشتغال، و دادوستد و گردش اقتصادی کشور و جامعه شتاب بیشتری می گیرد. این نظر یک تحلیلگر مسایل اقتصادی است.

«نیک خو» با این نگاه، درباره پروژه سراسری مسکن مهر، می گوید: «چنین پروژه عظیمی منبع جوشش اقتصادی و تحول در پروسه های مختلف اقتصادی از خانواده تا دست اندرکاران ساخت مسکن و تولیدکنندگان است. این پروژه محاسن زیادی دارد، یکی دیگر از محاسن، مهار گرانی وحشتناک نرخ مسکن به ویژه در شهرهای پرجمعیت است. ساخت مسکن مهر، یک نیاز حیاتی هر انسان است .اما چه بسیار افراد و خانواده ها بوده و هستند که مشکلات توان اقتصادی داشته و به همین دلیل، پشتوانه ای قابل توجه و تأثیرگذار برای صاحب مسکن شدن، نداشته و در سال های گذشته هم دولت ها همچون زمان کنونی، چنین پروژه ای را پایه گذاری نکرده بودند و جای خالی اش را عده ای با پول های هنگفت سرگردان با ساخت آپارتمان ها که بعضاً عنوان بساز و به فروش داشته، پرکردند. بنابراین، آنچه که الان در ساخت و تحویل واحد مسکونی به متقاضیان به واسطه مدیریت کلان دولتی صورت گرفته است، واقعاً کاری به حق است که خیلی دیر تحقق یافته است. به هر صورت، انبوه سازی مسکن مهر، خانواده های کم درآمد را خوشحال می کند و این خود یادمانی از یک همت بلند برای خانه دار شدن مستأجرها و نسل آینده است. همانطور که گفته شد، این اتفاق در شرایط فعلی، کمک بزرگی نیز به تولید، اشتغال و اقتصاد که فرایندشان، غلبه بر یک نیاز حیاتی و گردش اقتصاد کشور است، می باشد.»

● واگذاری ۸۷۰۰ واحد مسکونی در دهه فجر

۸۷۰۰ واحد مسکونی مهر در ۱۱ استان کشور به مناسبت دهه فجر واگذار و مورد بهره برداری قرار می گیرد.

این تعداد واحد مسکونی شامل ۴۹۸ طرح در استان های سراسر کشور می شود. بیشترین واگذاری در استان های خوزستان با ۶۳ طرح، آذربایجان شرقی با ۵۸ و کرمان با ۵۴ طرح در روزهای دهه فجر است.

همچنین ۲۱۶۲ واحد مسکونی در نه استان تهران، اصفهان، آذربایجان شرقی، بوشهر، چهارمحال و بختیاری، سمنان، فارس، مرکزی و یزد واگذار می شود که بیشترین واگذاری ها مربوط به استان تهران با ۹۵۷ و اصفهان با ۶۱۷ واحد مسکونی است.

از سوی دیگر ۸۷۱۱ واحد مسکونی مهر در همین ایام در ۱۱ استان آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، بوشهر، چهارمحال و بختیاری، خراسان جنوبی، قزوین، مازندران، هرمزگان و همدان توسط بنیاد مسکن انقلاب اسلامی واگذار می شود.

بنابر گزارش خبرگزاری فارس، همچنین ۵۴۴۷ جلد سند روستایی در استان های فارس، کردستان، چهارمحال و بختیاری، مرکزی، مازندران و خراسان رضوی به صاحبان واحدهای مسکونی اعطا می شود.

● جزئیات تسهیلات جدید برای پیمانکاران مسکن مهر

در گزارش روز گذشته اشاره ای به تسهیلات بیمه و... شد. در این ارتباط، وزیر مسکن و شهرسازی دوشنبه هفته گذشته درجریان سفر خود به آذربایجان غربی، طی سخنانی از معافیت مالیاتی و حق بیمه جدید برای طرح های مسکن مهر خبر داد.

وی اظهار داشت: «حق بیمه پیمانکاری و کارگاه های احداثی مسکن مهر با رعایت الگوی مصرف مسکن با میانگین زیربنای مفید ۷۵ متر مربع به ازای هر متر مربع، ۷۰ ریال خواهد بود. براین اساس مرجع تشخیص و اعلام در این زمینه سازمان های مسکن و شهرسازی و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خواهد بود.»

«علی نیکزاد» همچنین گفت: «سازندگان واحدهای احداثی و پیمانکاران در قالب طرح مسکن مهر به جز حق بیمه موضوع این بند مشمول پرداخت حق بیمه دیگری نمی شوند. با توجه به این مصوبه، سازندگان مسکن مهر که در قالب تفاهمنامه سه جانبه مهر اقدام به ساخت مسکن مهر می کنند مشمول مالیات ماده ۱۰۴ قانون مالیات های مستقیم نیستند. براین مبنا پیمانکاران ۵ درصد حق الزحمه پرداختی را به عنوان علی الحساب مالیات مودی به حساب تعیین شده از طرف سازمان امور مالیاتی کشور واریز و رسید آن را به مودی تسلیم می کنند.»

● مشکلی که سرانجام مطلوب شد

مدیر پروژه های مسکن مهر وزارت تعاون، درباره دلایل عملکرد کند برخی تعاونی های مسکن مهر در احداث واحدهای مسکونی به رغم مشارکت اعضای متقاضی می گوید: «یکی از علل تغییر رویکرد دولت از ساماندهی متقاضیان مسکن مهر در قالب تشکل های تعاونی، به دسته بندی گروهی بود که بالطبع بعد از این دستورالعمل، متقاضیان واحدهای مسکونی مهر در دسته های تعاونی و گروهی دسته بندی شدند.»

محمد عسگری می گوید: «نهادهای مرتبط با واگذاری زمین های مربوط برای احداث واحدهای مسکونی عمل نکرده و در برخی موارد منجر به کندی در تحقق اهداف می شدند که البته با رایزنی های وزارت تعاون در اغلب موارد مشکل رفع می شد.»