جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

رقابت بزرگان برای دریافت نشان لیاقت


رقابت بزرگان برای دریافت نشان لیاقت

در این جام دروازه بان های مطرحی حاضر هستند که در تیم هائی کوچک و بزرگ و حتی روی نیمکت ذخیره ها قرار است بازی ها را دنبال کنند از ”کان“, ”لمن“, ”بوفون“ و ”پروتزی“ گرفته تا ”دیدا“, ”چک“, ”ون درسار“ و ”بارتز“ که سعی می کنیم نگاهی گذرا به عملکرد این عده در طول یک فصل اخیر فوتبال دنیا داشته باشیم

صدای قدم‌های جام جهانی ۲۰۰۶ نزدیک است و کاملاً آن را احساس می‌کنیم و دوستداران این رشته کم‌کم خود را آماده می‌کنند تا به بهترین نحو ممکن بازی‌ها را نظاره‌گر باشند، حال هر یک به طریقی عمل می‌کند و بر طبق امکاناتی که دارد، سعی خواهد کرد مطابق میل و سلیقه‌اش برنامه‌ریزی کرده و بازی‌ها را دنبال نماید. در این میدان بزرگ و جهانی آنچه که مشخص و مسلم است، جمع کثیری از مربیان و بازیکنان نامدار به تقابل با یکدیگر می‌اندیشند و سعی دارند در روز پایانی سربلند و پیروزمندانه جام قهرمانی را بالای سر برده و هواداران خود را شادمان سازند. در این مقال سعی داریم از پست دروازه‌بانی در این جام بگوئیم، جائی‌که بزرگان این پست نقش به‌سزائی در سرنوشت تیم‌های خود ایفاء خواهند کرد و به همان اندازه که مهاجمان در ثبت پیروزی‌‌ها تلاش می‌کنند، دروازه‌بان‌ها هم در ناکامی این گروه و توفیق مدافعان خودی گام برمی‌دارند و در حالی‌که فوتبال امروز ابتدا گل نخوردن را تمرین می‌کند و پس از آن به گلزنی می‌اندیشد، لذا نقش دروازه‌بان‌ها مطمئناً مهم و اثرگذار خواهد بود.

در این جام دروازه‌بان‌های مطرحی حاضر هستند که در تیم‌هائی کوچک و بزرگ و حتی روی نیمکت ذخیره‌ها قرار است بازی‌ها را دنبال کنند. از ”کان“، ”لمن“، ”بوفون“ و ”پروتزی“ گرفته تا ”دیدا“، ”چک“، ”ون‌درسار“ و ”بارتز“ که سعی می‌کنیم نگاهی گذرا به عملکرد این عده در طول یک فصل اخیر فوتبال دنیا داشته باشیم.

● منتخبان فیفا در کورس رقابت

”پتر چک“ از تیم ملی چک، ”دیدا“ از تیم ملی برزیل و ”بوفو“ از تیم ملی ایالیا طی ۳ فصل اخیر برترین‌های این پست در سطح جهان بوده که از سوی فیفا چنین لقبی را به خود اختصاص داده‌اند. هر ۳ در معیت تیم‌های ملی خود عازم آلمان خواهند شد تا بخت خود را برای کسب عنوان برترین سنگریان جام افزایش دهند و نکته جالب رویاروئی ”چک“ و ”بوفون“ در مرحله مقدماتی است که باید به‌دلیل بازی ایتالیا - چک از همین دور نخست توانائی خویش را به رخ همدیگر بکشند هر ۲ این فصل باشگاهی را با مقام قهرمانی لیگ داخلی خود پایان بردند. ”چلسی“ در لیگ برتر و یوونتوس در کالچو قهرمان شدند و ۲ مرد فوق نیز نشان قهرمانی را بر سینه زدند.

”چک“ یک فصل کم‌نوسان و عالی را دنبال کرد و در اوج آمادگی گام به این بازی‌ها می‌گذارد، اما ”جی‌جی بوفون“ پس از سپری کردن یک مصدومیت سنگین و طولانی دوباره به میادین بازگشت و کم‌کم دارد به مرز آمادگی ایده‌آل می‌‌رسد.

او اخیراً در ارتباط با شرط‌بندی‌هایش دچار مشکلات حاشیه‌ای شده و قرار است در دادگاه ورزشی ایتالیا پاسخگوی این انهدام باشد که نتیجه هر چه باشد باز هم روی تمرکز او تأثیر منفی خواهد داشت.

”یوفون“ توانائی‌های فراوانی دارد که اگر از نظر ذهنی و روانی آماده باشد، قطعاً می‌تواند مرد شماره یک این بازی‌ها لقب گیرد، هر چند که صخره بلند بالای تیم ملی چک هم دست کمی از او ندارد و مدعی بزرگی برای نیل به این عنوان است.

مرد سوم ”دیدا“ سنگربان برزیلی میلان است که پس از سپری کردن ماه‌های پرفراز و نشیب سرانجام در بازی‌های آخر میلانی‌ها به آمادگی رسید و دوباره با همان عکس‌العمل‌های دیدنی ثابت کرد قصد طلسم‌شکنی دارد!

او در جام جهانی ۲۰۰۲ ناباورانه از ترکیب اصلی کنار رفت و در حالی‌که ماه‌ها دروازه‌بان اول بود ولی در آستانه برگزاری دوره قبل دچار افت شد و ”اسکولاری“ سرمربی وقت برزیل وی را روی نیمکت ذخیره‌ها قرار داد، ولی امروز در حالی‌که با پیراهن میلان به اوج افتخارات باشگاهی رسیده و تجربیات فراوانی اندوخته است، هرگز دوست ندارد تجربه تلخ دوره قبل برایش تکرار شود و آنقدر در انجام تمریناتش مصر و کوشا بود که ”پریه‌را“ را مجاب کرده حتماً از او به‌عنوان سنگریان شماره یک برزیل مدافع عنوان قهرمانی استفاده کند و ذخیره‌نشین او کسی نیست جز ”سزار“ سنگربان شایسته باشگاه ”اینتر“ که در این تیم موجبات نیمکت‌نشینی ”تولدو“ را فراهم نموده و ثابت کرده مهره‌ای مؤثر برای آینده فوتبال برزیل است.

”دیدا“ به احتمال فراوان آخرین عرضه جهانی خود را تجربه می‌کند و دوست دارد به همراه فانتزیست‌های بزرگ کشورش برای نخستین بار ”برزیل“ را در اروپا و قاره سبز به مقام قهرمانی برساند که در صورت تحقق، شانس فراوانی برای پیشی گرفتن از ۲ تیپ خود خواهد داشت.

● ۲ نیمکت‌نشین سرشناس و باتجربه

در لیست تیم‌های ملی ایتالیا و آلمان نام ۲ دروازه‌بان بزرگ و مطرح که در عرصه باشگاهی عناوین فراوانی کسب کرده و تجربیات زیادی دارند، به چشم می‌خورد که در سال‌های پایانی فوتبالشان باید شاهد حضور ”بوفو“ و ”لمن“ باشند، اما از آنجائی‌که حضور در جام جهانی برای هر فوتبالیستی افتخارات و رکوردهای حضور در این جام برایشان اهمیت دارد، هیچ‌کدام از این مسئله ناراضی نیستند و با قضیه به شکلی صحیح و حرفه‌ای برخورد کرده‌اند.

”اولیورکان“ کاپیتان ”بایرن مونیخ“ قهرمان مقتدر فوتبال آلمان و برترین گلر دور قبل بازی‌ها از نگاه‌ کارشناسان فیفا به صلاحدید ”کلینزمن“ نفر دوم شد. ابتدا گمان می‌رفت او اردوی تیم ملی را ترک کند ولی اعلام نمود در راه آماده‌سازی ”لمن“ به او کمک خواهد کرد و بدین‌صورت دین خود را به کشورش ادا می‌کند.

”کان“ با ۳۸ سال سن یکی از مسن‌ترین بازیکنان حاضر در این رقابت‌ها است که مترصد فرصتی برای حضور در میدان و اثبات توانائی‌هایش می‌باشد و باید دید آیا این فرصت در اختیارش قرار می‌گیرد یا اینکه باید تا آخر بازی‌ها از روی نیمکت دیدارها را دنبال کند.

”پروتزی“ سنگریان کهنه‌کار ایتالیا، مرد مورد اعتماد ”لیپی“ است. آنها روزهای درخشانی را در فوتبال ایتالیا و در کنار هم سپری کرده‌اند و امیدوار هستند در این جام هم سربلند از میدان خارج شوند.

مرد بزرگی که پیراهن باشگاه‌های معتبر ایتالیائی از جمله ”یووه“، ”اینتر“ و ”لاتزیو“ را بر تن داشته در طول فصل اخیر باشگاهی آمادگی والائی داشت و از جمله عوامل اوجگیری مجدد ”لاتزیو“ معرفی شد و در پاره‌ای از دیدارهای ملی و در غیاب ”بوفون“ ثابت کرد هنوز هم توان ایستادن در چارچوب دروازه ملی در عرصه‌های بزرگ را دارا است.

ایتالیا سابقه خوبی در چند دوره اخیر جام‌های جهانی نداشته و معمولاً دروازه‌بان اصلی خود را به دلایل مختلف از دست می‌دهد و با نفر دوم بازی‌ها را دنبال می‌کند، باید دید آیا این سرنوشت در جام‌جهانی ۲۰۰۶ هم تکرار خواهد شد و در صورت بروز چنین مسئله‌ای آیا ”پروتزی“ می‌تواند از موقعیت استفاده کرده و برگ زرینی در کارنامه ورزشی‌اش ثبت کند. او مردی بزرگ، جسور و با روحیه است که در اردوی ملی می‌تواند کمک شایانی به آماده‌سازی ”بوفون“ نماید.

● فراموشی فینال تلخ اروپا

”ینس لمن“ دروازه‌بان اول تیم ملی آلمان میزبان رقابت‌ها خواهد بود. او از مدت‌ها قبل جنگ لفظی عجیبی با ”کان“ داشت و به موازات این قضیه سعی کرد با درخشش در بازی‌های ملی و دیدارهای تدارکاتی به ”کلیتزمن“ نشان هد که چقدر آمادگی جسمانی و روانی دارد.

وی در این راه موفق بود و به همراه ”آرسنال“ رکورد خارق‌العاده‌ای در بسته نگه داشتن دروازه‌اش در بازی‌های اروپائی خلق کرد و به مرحله فینال رسید، اما در یک اشتباه از سوی داور مسابقه منجر به اخراج او در عرصه‌ای بزرگ شد که شاید هرگز برایش تکرار نشود.

ورزشگاه ”اسنادوفرانس“ شهر پاریس زیر بارش شدید باران شب تلخی را برایش رقم زد و شکست برابر ”بارسلونا“ ناکامی شخصی وی را تکمیل کرد ولی حالا سعی دارد با به فراموشی سپردن آن اتفاق، در جام جهانی مرد شماره یک لقب بگیرد.

عکس‌العمل‌های استثنائی و سریع از او یک دروازه‌بان در سطح استانداردهای جهانی ساخته و قطعاً در طول برگزاری جام آنقدر انگیزه دارد که ثابت‌ کند ”کلیتزمن“ در انتخابش دچار اشتباه نشده است. ”لمن“ اگر از نظر روانی آماده شود، حتماً در زمره بهترین‌های جام خواهد بود که تأثیر به‌سزائی در ثبت نتایج میزبان جوان و کم‌تجربه این دوره خواهد داشت.

● قهرمان گذشته در آخرین عرصه جهانی

گذاشتن از کنار نام ”بارتز“ سنگریان فرانسه مشکل است. مردی که قهرمانی جهان و اروپا را در فاصله ۲ سال به همراه تیم رؤیائی کشرش فتح کرده با وجود تمامی اشتباهات مضحیکی که گاهی از خود به نمایش می‌گذارد باز هم مورد توجه قرار می‌گیرد و ”دومه‌نش“ هنوز مرده است که او را درون دروازه قرار دهد یا ”لاکومپ“ از ”لیون“ را که در لوشامپیونه فوق‌العاده کار کرده و در جام قهرمانان اروپا هم نمایش خوبی را از وی شاهد بودیم.

”بارنز“ بمب روحیه است و خیلی‌ها او را عامل شانس فرانسوی‌ها می‌دانند. دوستان نزدیکش در این جام باز هم به همراه او خواهند بود. ”زیدان“ و ”تورام“ به همراه ”ترزگه“ و ”آنری“ مردانی هستند که شریک قهرمانی‌ها و شادی‌های ”بارتز“ بوده‌اند و حالا سعی دارند آبروی از دست رفته در جام جهانی ۲۰۰۲ را مجدداً کسب کنند.

این سنگربان کهنه‌کار اگر در فرم مطلوب باشد، خیلی سخت گل می‌خورد ولی وای به روزی که روی دنده سوتی دادن باشد، در آن صورت به هیچ مهاجمی نه نمی‌گوید، دیدار افتتاحیه دوره قبلی بازی‌ها را مرور کنید تا دریابید که چه می‌گوئیم؟!

● جدال تجربه و جوانی در اردوی ماتادورها

”لوئیس آراگونز“ سرمربی تیم ملی اسپانیا هنوز تصمیم نهائی برای استفاده از ”کاسیاس“ دروازه‌بان جوان تیم ”رئال مادرید“ را نگرفته، چرا که به موازات او ”سانتیاگو کانیزارس“ از ”والنسیا“ هم در اردو حاضر است که تجربیات ارزشمندی دارد و فصل اخیر لالیگا را بهتر از رقیب جوانش به پایان رساند.

در این فصل بارها چهره بهت‌زده و مغموم ”کاسیاس“ را از تلویزیون دیدیم که پس از گل خوردن به تصویر کشیده می‌شد. او دوران افول خود را طی می‌کند و اگر اینگونه باشد سر ماتادورها را در جام جهانی به باد می‌دهد.

هرگاه با یاد دیدار ”رئال“ - ”سویا“ می‌افتیم، پاهایمان می‌لرزد که او چگونه در جام‌ جهانی می‌خواهد مقابل مطرح‌ترین مهاجمانجهان مقاومت کند و در چنین شرایطی است که ”آراگونز“ با علامت سؤال روبه‌رو می‌شود و شاید در آخرین لحظه تصمیم بگیرد از ”کانیزارس“ در چارچوب استفاده کند و الحق او نیز دروازه‌بان پرتوسانی نیست که نیمش را دچار مشکل سازد و به‌نظر می‌رسد گزینه مناسبتری به نسبت ”کاسیاس“ جوان باشد که هم‌اکنون از روزهای اوجش فاصله گرفته است.

● سایر دروازه‌بان‌ها و بخت کم برای بزرگی در این جام

از میرزاپور خودمان گرفته تا ”الدعایه“ که رکورددار بازی‌های ملی است، از ”کیسی‌کلر“ گرفته تا ”تیم هاوارد“ که هنوز عضو شیاطین سرخ اولدترافورد است، جزء دروازه‌بان‌های حاضر در این جام هستند که ”ون‌درسار“، ”سانچز“، ”یونینا“ و ”کاواگوچی“ و ... همگی سعی دارند خود را در این آوردگاه بزرگ اثبات کنند. هر یک از نام‌های فوق رقبای بزرگی را در داخل کشورهای خود کنار زده‌اند و در قاره‌های خویش جزء بهترین‌ها هستند و باید دید در تورنمنتی که بزرگترین مهاجمان از سو برترین پاسورهای دنیا تغذیه می‌شوند، چگونه مقابله می‌کنند؟ این بازی‌ها سکوی پرتاب بسیاری از چهره‌های ناشناس به باشگاه‌های معتبر می‌شود و معلوم نیست که پس از پایان جام دروازه‌بان‌های حاضر چه سرنوشتی خواهند داشت ولی در هر حال جدای از جدال تیمی رقابت انفرادی خود را آغاز می‌کنند به این امید کهازنگاه کارشناسان در زمره برترین‌ها قرار گیرند که بی‌تردید افتخاری بزرگ برای هر یک از آنها قلمداد خواهد شد آن هم در شرایطی که شاید چهره‌های معتبری در باشگاه‌های بزرگ اروپائی حاضر بوده‌اند، ولی تیم‌های ملی آنها در راهیابی به جام جهانی ناکام ماندند و باید با افسوس شاهد بازی دیگران باشند.



همچنین مشاهده کنید