دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
کودک ملک شخصی نیست
هفدهم مهر ماه سال نود و یک هجری شمسی مصادف با هشتم اکتبر دو هزار و دوازده به عنوان« روز جهانی کودک» نام گذاری شده است. یادداشت حاضر نیز (پیام انجمن مددکاران اجتماعی ایران) است که به بهانه این روز نوشته شده است. بدون شک کودکان هر جامعه ای سرمایه گران بهای آن جامعه هستند. چرا که مهمترین سرمایه جامعه محسوب می شوند.کودکانی که چرخ پیشرفت هر کشوری در آینده بر اساس تلاش، مسئولیتپذیری، توانایی و... آنها خواهد چرخید. به همین دلیل توجه به رعایت حقوق آنان، تسهیل دسترسی آنان به آموزش، زندگی در کنار خانواده و ... برای کودکان ضرورتی اجتناب ناپذیر است. این در حالی است که ترک تحصیل یا محرومیت از تحصیل، حضور در خیابان برای زندگی یا کار در خیابان و محیطهای غیرایمن،تعرض به حقوق آنان به شکل کودک آزاری در انواع مختلف آن، نداشتن سرپرستان موثر و معضل بد سرپرستی و... میتواند کودکان هر جامعه ای را با مشکل جدی مواجه کند.لذا ضروری است در زمینه حمایت از حقوق کودکان نسبت به چند نکته اهتمام ویژه تری شود:
۱- آموزش مستمر موضوعات،حقوق و مسایل کودکان به کسانی که با آنان سر و کار دارند از جمله والدین، معلمان، مربیان،نیروی انتظامی، قضات. ۲- بسترسازی برای آموزش کودکان لازمالتعلیم محروم از تحصیل و ادامه تحصیل کودکان بازمانده از تحصیل.(در اصل سیام قانون اساسی نیز بر این حق تاکید و تصریح شده است). ۳- اتخاذ رویکردهای مناسب برای توسعه و تقویت آموزش مهارت والدینی برای زوجین جوان. ۴- حمایت همه جانبه از کودکان در معرض آزار و آزار دیده و بد سرپرست. ۵- تسهیل دسترسی کودکان به خدمات حوزه بهداشت و سلامتی. ۶- اتخاذ سیاستهای مناسب رسانهای در حوزه کودکان. ۷-تسهیل دسترسی کودکان به خدمات اجتماعی مورد نیاز. ۸- توجه ویژه به کودکان ساکن در مناطق کم برخوردار. ۹- اتخاذ تمهیدات مناسب برای حمایت ویژه تر از کودکان دارای نیازهای خاص و خانوادههای آنان. ۱۰- خودداری از ثبت ازدواج کودکان در زیر سن قانونی مصوب در کشورو برخورد جدی با عاملین این تخلف. ۱۱-با توجه به این که در کشور طبق ماده هشتاد قانون کار« افراد ۱۵ تا ۱۸سال کارگر نوجوان نامیده می شوند» و به نوعی کار این کودکان در چارچوب قانون کار و با رعایت مفاد مواد۸۱ تا ۸۵ قانون کارمجاز شمرده است، ضروری است در خصوص کارهای که کودکان از آن منع شدند نظارت مناسب صورت گیرد تا از هر گونه بهره کشی و استثمار کودکان جلو گیری شود. ۱۲-در اجرای قوانین موجود کشور در زمینه حمایت ازکودکان از هیچ کوششی دریغ نشود. ۱۳-لایحه پیشنهادی قوه قضاییه در حمایت از کودکان و نوجوانان که از سال ۸۵تدوین آن اغاز گردیده و در سال ۱۳۸۷ در شورای عالی قضایی تصویب شده و آبان ۱۳۹۱ از طریق دولت به مجلس شورای اسلامی ارسال شده است و در حال حاضر در کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس (به عنوان کمیسیون اصلی رسیدگی به این لایحه) دردست بررسی با سرعت بیشتر ثصویب گردد.بدون شک تصویب این لایحه و تبدیل آن به قانون پس از طی مراحل قانونی، فرصت مناسبی برای حمایت ازکودکان و نوجوانان(افرادزیر۱۸ سال) را در کشور فراهم می کند که می تواند برای بسیاری از کشورها به عنوان الگو باشد.
نظر به اهمیت جایگاه و حقوق کودکان در دین مبین اسلام انتظارمی رود در سیاستگزاریهای کلان کشور درحوزههای مختلف از جمله حوزه اجتماعی موضوع کودکان نیز از اهمیت بالایی برخوردار باشد. چرا که کودکان امروز آینده سازان فردای کشوردرحوزههای مختلف خواهند بود. انجمن مددکاران اجتماعی ایران از همه مسوولین و کارشناسانی که در حوزههای مختلف تقنینی، قضایی، اجرایی، آموزشی، فرهنگی، اجتماعی در بخشهای رسمی(دولتی و حاکمیتی) و غیر دولتی که در راستای تقویت حقوق کودکان تلاش سازنده داشته و دارند سپاسگزاری می نماید.
نویسنده : سیدحسن موسوی چلک
رییس انجمن مددکاران اجتماعی ایران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست