جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

من دانش آموخته مدرسه كشتی ایران هستم


من دانش آموخته مدرسه كشتی ایران هستم

پروفسور یوری شاهمرادف طراح و تئوریسین كشتی آزاد شوروی سابق و امروز روسیه و یكی از مدرسان كنونی فدراسیون جهانی كشتی در آخرین روزهای سال گذشته میهمان كشتی ایران بود

پروفسور یوری شاهمرادف طراح و تئوریسین كشتی آزاد شوروی سابق و امروز روسیه و یكی از مدرسان كنونی فدراسیون جهانی كشتی در آخرین روزهای سال گذشته میهمان كشتی ایران بود.

او در تهران در خلال كلاس هایی كه برگزار شد از دانستنی های خود با مربیان ایرانی سخن گفت و به این نكته اشاره كرد كه ایران در طول سال های گذشته مهد كشتی گیران، قهرمانان و مربیان بزرگ كشتی دنیا بود و در سال های پیش آرزوی كشتی گیران و مربیان شوروی سابق این بود كه به ایران بیایند و با حریفان ایرانی خود تن به تن شوند و به اصطلاح بدن آنها به ایرانی ها بخورد، اما این آرزو دیگر امروز وجود ندارد! چرا؟ شاهمرادف این را هم گفت كه امروز مربیان ایرانی نیاز به یك بازنگری اساسی در تغییر روش و نحوه تمرینات خود دارند و باید علم خود را به روز كنند. شما هیچ چاره ای ندارید كه خود را با شرایط جدید وفق دهید. او حرف های خیلی بهتری را هم بر زبان آورد كه متأسفانه بازتاب چندان مؤثری نداشت و جمع بندی نتایج حاصل از این سفر و كلاس هایی كه برگزار شد در لابه لای مشكلات و حاشیه های موجود كشتی گم شد. حالا كه پروفسور یوری شاهمرادف با داشتن مدرك دكتری و پروفسوری ورزش از دانشگاه مسكو اعتقاد دارد كه اگر كشتی ایران قهرمانی جهان را می خواهد باید به اصل خود بازگردد و سخن بسیار پخته ای هم هست، الزاماً بایستی به وسیله كارشناسان و اهل فن مورد توجه قرار گرفته و تجزیه و تحلیل شود.

تعجب او از این كه كشتی ایران با آن همه سابقه و اعتبار درخشان گذشته اش در آخرین دوره مسابقات جهانی فقط یك مدال برنز مشترك به دست آورد، دقیقاً نشانه روشن عملكرد ضعیف متولیان این ورزش در كشور است .

یوری شاهمرادف در تهران گفت: روزگاری قهرمانان كشتی شوروی سابق از روبه رو شدن با مردان كشتی ایران در میدان های جهانی و المپیك وحشت و اضطراب داشتند، اما امروز روس ها دیگر این ترس و نگرانی را ندارند. هیجان مبارزه با كشتی گیران ایرانی و میل پیروز شدن بر آنها جای ترس و واهمه را نزد روس ها گرفته است.

شاهمرادف دقیقاً به نكته درستی اشاره كرده است. چرا كه دلیل مشخص آن آخرین دوره مسابقه های جام جهانی كشتی آزاد در ساری است. رویارویی تیم های ایران و روسیه در هفت وزن قانونی كشتی تنها دو پیروزی برای ما داشت. در حالی كه روس ها در ۴ وزن برتری خود را نشان دادند. البته در یك وزن هم نماینده آنها به وزن قانونی نرسید و پیروزی باد آورده ای نصیب ما شد. اما آیا واقعیت كشتی ایران و روسیه كنونی این اندازه است؟ ما اعتقاد داریم خیر. این كه امروز كشتی ایران به زعم شاهمرادف با گذشته درخشان خود بسیار تفاوت كرده است، دلیل محكمی بر همین واقعیت است كه فاصله موجود فاصله كاذبی است كه تنها و تنها به دلیل بی توجهی و عملكردهای پراشتباه و غلط حاصل شده است.

مرد روس خیلی خوب فهمیده است كه اگر امروز كشتی ایران با مشكلاتی در میادین جهانی و المپیك روبه رو است، ناشی از خلأ تكنیك، فیزیك و یا ناتوانی های كشتی گیر ایرانی نیست، بلكه ضعف ها عمدتاً در برنامه ریزی ها، تمرینات و غفلت ها است.

●با لیگ كشتی مخالفم

یكی از دیگر از بحث های مهم دیگری كه شاهمرادف در زمینه تغییر روش ها در كشتی در تهران به آنها اشاره كرد بحث برگزاری لیگ كشتی بود.

او اعتقاد داشت: شدیداً با لیگ كشتی مخالفم. البته این را هم اضافه كرد كه این كار به هیچ وجه در كشتی جواب نمی دهد. نابغه كشتی روسیه خیلی روشن گفت لیگ جلوی پیشرفت كشتی را می گیرد و حتی از آلمان ها و ترك ها یادی كرد كه آنها هم لیگ كشتی را به راه انداختند و نتیجه ای هم نگرفتند. او افزود: شما به جای برگزاری لیگ و صرف این همه هزینه بهتر است كشتی گیران را به تورنمنت های معتبر جهانی بفرستید و در چنین میدان هایی آنها را آزمایش كنید.

خیلی ساده است، شاهمرادوف حرف هایش را در این زمینه بر زبان آورده است، اما آیا فدراسیون كشتی هرگز به چنین تفكری رسیده است كه برگزاری لیگ را از لیست برنامه هایش حذف كند؟ و یا آن كه پند و نصیحت های سودمند وی را مورد توجه قرار داده و به تجربه دیگری دست بزند؟

●انتقال دانش و علم روز به مربیان ایرانی

تئوریسین كشتی روسیه به هنگام حضورش در كشورمان بارها این جمله را بر زبان آورده كه من دانش آموخته مدرسه كشتی ایران هستم و به كسب دانش از كشتی كشور شما افتخار می كنم. تجربه سفرهای بی شمار به ایران به من می گوید كه در كوره كشتی ایران ساخته و پرداخته شده ام و من تجربیات خود را به كشتی گیران شوروی سابق، روسیه و اقمار آن منتقل كرده ام. این گفته شاهمرادوف یكی از اساسی ترین مسائلی است كه امروز كشتی ایران خیلی به آن بی توجهی می كند.

این كه او خود را پرورده مدرسه كشتی ایران می داند حقیقتی است كه وجود داشته و امروز ندارد. پس باید عمیق تر به این مسئله توجه كرد. اگر دیروز مدرسه كشتی ایران قهرمانان بزرگی مثل حبیبی، زندی، تختی، برزگر، صنعت كاران، فرح وشی و... را در درون خود پرورش می داد به این دلیل بود كه در آن تكنیك و فنون بكر و ناب وجود داشت و امروز متأسفانه این مدرسه وجود خارجی ندارد. پس نمی توان انتظار معجزه داشت.

امروز اگر بخواهیم مدرسه كشتی ایران را با آن همه سابقه درخشانش دوباره مطرح كنیم بایستی آن را به تمامی علوم مجهز سازیم. دانش و علم روز كشتی دنیا را به مربیان ایرانی انتقال دهیم و در این رابطه تلاش های صادقانه و بی وقفه ای داشته باشیم. یعنی همان كاری كه امروز بسیاری از كشورهای صاحب كشتی دنیا آن را مورد توجه قرار داده و به كار گرفته اند.

●باید دو سال صبر كرد

تا چند روز دیگر مسابقه های كشتی آزاد قهرمانی اروپا برگزار می شود و «میخائیل مامیاشویلی» رئیس فدراسیون كشتی روسیه با اعتماد و اعتقاد به كشتی كشورش با صراحت می گوید تیم روسیه در این میدان ۸ مدال طلا به دست می آورد.

او به دلیل موقعیت ممتازی كه در كشتی جهان دارد طبیعتاً نمی تواند بدون مطالعه چنین حرفی را بزند. او قطعاً از موقعیت حریفان و اندازه های كشتی كشورش اطلاعات دقیقی دارد و با آگاهی از تمامی آنها به تجزیه و تحلیل می پردازد.

مغز و قدرت تفكر در كنار علم روان شناسی هم از جمله فاكتورهایی است كه در روند رو به رشد كشتی دنیای امروز مورد توجه جدی و اساسی قرار گرفته است، در حالی كه در اندازه های موجود امروز كشتی ایران عملاً این موارد كمتر مورد نظر قرار می گیرد.

شاهمرادف در تهران گفت: كشتی ایران امروز به جایی رسیده است كه اگر بخواهد با رعایت اصول علمی به اعتبار گذشته خود بازگردد، باید حداقل دو سال صبر كرد.

ما نباید از این سخن مرد روسی اضطراب و وحشتی داشته باشیم، چرا كه معتقدیم كه ریشه كشتی دنیا هنوز هم در ایران است. پس برای احیا و زنده كردن دوباره كشتی در سرزمین خود می توانیم دست در دست هم این زمان را به حداقل برسانیم. مردان كشتی ما بارها و بارها در میادین بزرگ نشان داده اند چه جوهری در وجودشان نهفته است. باید آنها را شناخت و برایشان به درستی برنامه ریزی كرد.

نكاتی اساسی تر از زبان شاهمرادف

شاهمرادف در تهران حرف های دیگری را هم خطاب به دست اندركاران، كشتی گیران و مربیان ایرانی بر زبان آورد كه دانستن آنها خالی از لطف نیست:

▪ ۳ نكته مهم و اساسی در موفقیت و پیروزی یك كشتی گیر وجود دارد. این ۳ نكته عبارتند از: كار و وظایف مربی، شناخت كامل مربی از كشتی گیر خود و درس گرفتن كشتی گیر از اشتباهاتش هنگام تمرین و مسابقه.

▪در حال حاضر در كشتی جهان فیزیك و قدرت بدنی حرف اول را می زند، اما قبل از آن باید به اهمیت تكنیك توجه داشت. ایرانی ها متأسفانه از تكنیك ناب سال های گذشته خود دور شده اند و این به ضرر آنها است.

▪تكنیك، تاكتیك، قدرت بدنی و فكر و روان شناسی لازم و ملزوم یكدیگرند و همه این ها باید در وجود یك كشتی گیر باشد تا او بتواند قهرمان جهان و المپیك باشد. وقتی كه با مغز خودت رفیق نیستی، پس چگونه می توانی شطرنج بازی كنی. «كشتی مثل شطرنج است.»

▪یك كشتی گیر برای قهرمانی حداقل باید در ۶ تا ۸ مسابقه مهم بین المللی در طول سال شركت كند و كلاً در طول سال بین ۱۸ تا ۲۴ روز در كوران سنگین مسابقه ها باشد. هر كشتی گیر باید در هر دوره مسابقه بین المللی مثل تورنمنت ها، جهانی و قاره ای بین ۴۰ تا ۴۸ بار اجرای تكنیك داشته باشد.

یك كشتی گیر باید بتواند در هر ۱۵ تا ۲۰ ثانیه به حریف خود حمله كند.ما با همین آنالیزها توانسته ایم به موفقیت های بزرگی در كشتی دنیا برسیم.

محمدرضا منصوریان



همچنین مشاهده کنید