چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

مارادونا بستری می شود


مارادونا بستری می شود

مشکلات طبی آقای فوتبالیست

پله فوتبالیست‌تر بود یا مارادونا؟ شاید هیچ‌وقت تکلیف این دعوای قدیمی میان طرفداران تمام نشدنی این دو افسانه فوتبال معلوم نشود اما یک چیز از همین حالا معلوم است....

اینکه مارادونا خبرسازتر است. مارادونا ده‌ها برابر پله روی جلد مجله‌ها رفته است. هر چند که تمام این دفعات به پای فوتبال‌اش نوشته نشود. مارادونا به غیر از جادوگری‌های‌اش با توپ فوتبال قابلیت‌های دیگری را هم برای سوژه شدن دارد؛ از بستری شدن‌های مکررش در بیمارستان گرفته تا دوستی عجیب او با فیدل کاسترو. سبک زندگی مارادونا هم به هیچ ورزشکاری شباهت ندارد. مارادونا تا امروز کلکسیونی از رفتارهای مخل سلامت را به نمایش گذاشته: چاقی، مصرف سیگار‌های کلفت کوبایی و الکل و مواد مخدر چهره چندان خوشایندی را از او ترسیم نمی‌کند، به‌طوری که کمتر پدر و مادری رغبت می‌کنند او را به‌عنوان الگوی فوتبال به فرزندان‌شان معرفی می‌نمایند. مارادونا در این سال‌ها پای ثابت کلینیک‌های پزشکی گوناگون بود. انگار دو دهه شیوه زندگی ناسالم او را به لبه پرتگاه مرگ و زندگی هُل داده است. با هم ۳ اتفاق مهمی که مارادونا را به بیمارستان کشاند، می‌خوانیم.

۱) مارادونا و جراحی لاغری

برای آنها که سرعت عمل اعجاب‌آور و هنرنمایی مارادونا را در مستطیل سبز دیده بودند هرگز باورکردنی نبود که با تصاویری از یک آدم چاق روبه‌رو شوند. انسانی که به علت چاقی مفرط لنگ‌لنگان و با کمک دیگران راه می‌رود.

زنگ خطر چاقی مارادونا وقتی به صدا درآمد که در سال ۲۰۰۴ میلادی پس از حمله قلبی، پزشکان به سختی توانستند او را از دستگاه تنفس مصنوعی جدا کنند.

به گفته دکتر فرانسیسکو هولگویین، الگوی چاقی مارادونا هم الگوی خطرناکی محسوب می‌شد. افزایش وزن مفرط او با افزایش سایز کمر او همراه بود که به الگوی بالونی چاقی یا چاقی مرگبار معروف است.

افزایش وزن میان ورزشکاران پس از پایان عمر ورزش حرفه‌ای آنها اتفاق نادری نیست، اما مارادونا در کمتر از دو دهه به مرز ۱۲۰ کیلو‌گرم رسید. سرانجام در سال ۲۰۰۵ میلادی یک تیم جراحی در کلمبیا پس از یک عمل جراحی موسوم به «بای‌پس معده» جلوی چاقی مفرط او را گرفت. در این عمل جراحی پرخطر، بخشی از معده فرد از گردش سیستم گوارشی خارج می‌شود و عملا ظرفیت پذیرش غذایی معده به نصف حالت اولیه کاهش می‌یابد. دکتر هولگویین که ریاست تیم جراحی مارادونا را بر عهده داشت فایده لاغر شدن مارادونا را فراتر از کاهش خطرات جسمانی چاقی عنوان کرد و گفت: ‌«برگشتن مارادونا به شکل ظاهری قبلی‌اش استرس‌های روحی او را کاهش می‌دهد و اعتماد به نفس از دست رفته‌اش را به او برمی‌گرداند. به این ترتیب عزم و اراده او برای ترک دایمی موادمخدر تقویت خواهد شد.»

به هر حال بعد از آن عمل موفقیت‌آمیز مارادونا توانست ماهانه ۶ کیلوگرم از وزن خود را کاهش دهد تا به وزن روزهای طلایی خود بازگردد.

۲) مارادونا و بستری در آی‌سی‌یو

۱۸ آوریل سال ۲۰۰۴ میلادی آرژانتین در آستانه یک فاجعه عمومی قرار گرفت. در این روز اسطوره فوتبال این کشور بعد از یک حمله تنفسی با حالت نیمه هوشیار به بیمارستان نیروی هوایی بئنوس‌آیرس منتقل شد.

این حادثه دقیقا یک ساعت بعد از تماشای بازی تیم محبوب‌اش یعنی بوکا جنیورز رخ داد. در همان روز مطبوعات آرژانتین این حادثه را با مصرف بیش از اندازه کوکایین مرتبط دانستند، اما پزشک خانوادگی مارادونا، قویا این حدس و گمان‌ها را رد کرد. دکتر آلفردوکاهه بر صفحه تلویزیون ملی آرژانتین ظاهر شد و گفت: «حال مارادونا بسیار وخیم است و به کمک دستگاه ونتیلاتور نفس می‌کشد.» این حدس و گمان‌ها از آن جهت مطرح شد که در سال ۲۰۰۰ میلادی نیز مارادونا به علت مصرف بیش از اندازه کوکایین دچار حمله قلبی شده بود. پس از آن بود که این اسطوره آمریکای لاتین به دعوت فیدل کاسترو به یک مرکز ترک اعتیاد در کوبا رفت اما افزایش وزن مفرط او روند درمانی‌اش را در کوبا متوقف کرد. در همان ساعت‌های اولیه چند هزار نفر پشت در‌های بیمارستان با شمع‌هایی که در دست داشتند جمع شدند. جمعیتی که تنها شبیه آن را در ماجرای تصادف پرنس دایانا عکاسان خبری به چشم خود دیده بودند.

مارادونا ۱۲ روز تمام به دستگاه ونتیلاتور وصل بود. چاقی مفرط او موجب شده بود که چند نوبت تلاش پزشکان برای جدا کردن‌اش از ونتیلاتور با شکست مواجه شود. پزشکان مشکل او را التهاب پرده‌های قلب (پریکاردیت) و عفونت شدید ریه اعلام کردند. سرانجام مارادونا بعد از دو هفته شخصا خودش را بدون توجه به توصیه‌های پزشکان از بیمارستان مرخص کرد! هر چند تنها کمتر از یک ماه بار دیگر به علت مشکلات تنفسی به همان مرکز مراقبت‌های ویژه آورده شد!

خوشبختانه همسر سابق و دختران مارادونا سرانجام وارد عمل شدند و با یک ترفند عجیب توانستند او را راضی به شرکت در یک مهمانی کنند. مهمانی خاصی که وقتی مارادونا به آن پا گذاشت، یک مرکز ترک اعتیاد خصوصی برای افرادی با مشکلات روحی خاص از آب درآمد! مارادونا تا سپتامبر همان سال در آن مرکز نگهداری شد.

هر چند روان‌پزشکان در این مدت توانستند تا حد زیادی به آرام کردن او کمک کنند اما هیچ‌کدام از رژیم‌های غذایی در این مدت نتوانست مارادونا را به زیر ۱۰۰ کیلوگرم بکشاند.

۳) مارادونا و افسردگی

در سال ۲۰۰۷ میلادی بار دیگر فلاش دوربین‌های خبری روی آمبولانسی متمرکز شدند که مارادونا را به اورژانس می‌برد. این بار نه چاقی مفرط مطرح بود و نه اعتیاد به کوکایین!

دکتر کاهه پیش از سوار شدن به آمبولانس به میان خبرنگاران آمد و گفت: «دوست شما افسرده است! آن هم به دلیل یک مساله شخصی. به همین دلیل به الکل و سیگارهای کوبایی پناه آورده است!»

مطبوعات محلی آرژانتین مشکلات شخصی مارادونا را درگیری‌های تمام‌نشدنی با همسر سابق‌اش عنوان کردند. از قرار معلوم بعد از جدایی، کلودیا همچنان به‌عنوان مشاور اقتصادی در کنار مارادونا باقی مانده بود.

از سال ۲۰۰۵ میلادی پس از عمل جراحی و بازگشتن مارادونا به وزن سابق او دوباره در مجامع عمومی ظاهر می‌شد. حتی به عنوان کارشناس فوتبال در بسیاری از برنامه‌های تلویزیونی شرکت می‌کرد.

کلینیک خصوصی‌ای که مارادونا را پذیرفته بود در پاسخ خبرنگاران بی‌شماری که پشت درهای آن جمع شده بودند تنها به گفتن یک جمله بسنده کرد: «مارادونا دچار عدم تعادل روحی شده است و این مشکل به زودی حل می‌شود!»

دکتر یاشا نهرینی



همچنین مشاهده کنید