چهارشنبه, ۲۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 12 February, 2025
فاصلهتان را با مانیتور حفظ کنید
![فاصلهتان را با مانیتور حفظ کنید](/web/imgs/16/18/jzv5n1.jpeg)
زندگی ماشینی در هزاره سوم باعث شده بیشتر افراد روزانه ساعتها به صفحه مانیتور خیره شوند که فشار زیادی را به چشمها وارد میکند و باعث درد آنها میشود به طوری که ۹۰-۵۰ درصد افرادی که روزانه با رایانه سروکار دارند، به برخی مشکلات چشمی مبتلا میشوند.
این مساله فقط در مورد بزرگسالان نیست. استفاده از نوتبوکها و لپتاپهای قابلحمل، جوانان، نوجوانان و کودکان را هم در معرض این مشکلات قرار میدهد به خصوص اگر نور و فاصله چشم از صفحه مانیتور مناسب نباشد. برای کار با لپتاپ باید به مدت طولانی دید خود را بر قسمتهایی از صفحه مانیتور متمرکز و با چشمها خطوط نوشته را دنبال کنید؛ مرتب چشم خود را بالا و پایین بیندازید و چشم را با آنچه در حال نظاره هستید، تطابق دهید. باید به نوشتهها و کاغذهای اطرافتان نگاهی بیندازید و سپس بلافاصله به صفحه مانیتور برگردید و تایپ را شروع کنید. تمامی این کارهای ظریف نیازمند فعالیت ماهیچههای چشم هستند. قدیمها اگر کسی خیلی چشمش ضعیف میشد، چشمپزشک از او میپرسید زیاد کتاب میخواند یا مینویسد؟ اما امروزه چند ساعت در روز چشم دوختن به صفحه مانیتور، شرایط را برای چشمها بسیار وخیمتر از کار با کاغذ کرده است.
مشکلات بینایی ناشی از کار با رایانه در افرادی که قبلا هم عیوب انکساری چشم مثلا آستیگماتیسم و نزدیکبینی داشتهاند، بیشتر میشود. مضرات استفاده از مانیتور برای افراد میانسال و مسن بیشتر است زیرا عدسی چشمهایشان دیگر انعطافپذیری قبلی را ندارد و نمیتواند خود را با اشیای پیشرو تطابق دهد. نتایج تحقیقات نشان میدهند که استفاده مداوم از رایانه باعث ابتلا به آب مروارید میشود که البته هنوز دقیقا اثبات نشده است. اگر چشم شما به خاطر استفاده مداوم از رایانه آسیب ببیند، ممکن است علایمی از قبیل دوبینی، تاری دید، خشکی و قرمزی چشم، تحریک چشمی، سردرد، پشت درد و گردن درد بگیرید. پس از مواجهه با این علایم، هر چه سریعتر به متخصص چشم مراجعه و برای پیشگیری از این مشکلات، نور اتاق را تنظیم کنید تا بازتاب نور به چشمتان کم شود؛ مثلا اگر نور پنجره به صفحه لپتاپ میتابد، پرده را بکشید یا جایتان را عوض کنید.
میتوانید از فیلترهای مانیتور کمک بگیرید. یکی از مزایای صفحههای لپتاپ نسبت به مانیتورهای قدیمی این است که تصویر، پرشهای قبلی را ندارد اما در عوض چون جایگاه مانیتور چندان قابلتنظیم نیست از لحاظ فاصله چشمی با مانیتور لپتاپ مشکل داریم. مانیتور باید ۷۰-۵۰ سانتیمتر با چشم فاصله داشته باشد که هنگام استفاده از لپتاپ این امکان نیست بنابراین بهتر است اگر روزانه مرتب باید با رایانه کار کنید، از مانیتورهای جدید با کیفیت و اندازه بزرگ که جداگانه روی میز قرار میگیرند، استفاده کنید و ۲۰ دقیقه یک بار حدود ۲۰ ثانیه به نقطهای دور نگاه کنید تا چشمتان استراحت کند. کنتراست و روشنایی مانیتور را هم آنقدر تغییر دهید که حداقل تحریک به چشم وارد شود.
دکتر هرمز شمس
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران
![](/imgs/no-img-200.png)
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست