سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

آهن سولفات بهتر است یا گلوکنات؟


آهن سولفات بهتر است یا گلوکنات؟

معمولا استفاده از قطره آهن از سن ۴ تا ۶ ماهگی با توجه به ذخایر آهنی که کودک از مادر گرفته است شروع می‌شود. در این دوره زمانی، قطره آهن نه‌تنها مکمل اضافی نیست بلکه مصرف آن ضروری …

معمولا استفاده از قطره آهن از سن ۴ تا ۶ ماهگی با توجه به ذخایر آهنی که کودک از مادر گرفته است شروع می‌شود. در این دوره زمانی، قطره آهن نه‌تنها مکمل اضافی نیست بلکه مصرف آن ضروری است. در کودکانی هم که وزن آنها پایین‌تر از ۵/۲ کیلوگرم است، هنگامی که وزنشان به ۲ برابر وزن قبلی برسد، مصرف قطره آهن الزامی است.

گاهی برخی از والدین از روی عدم آگاهی برای تامین آهن مورد نیاز کودک از قطره‌های خارجی گلوکنات استفاده می‌کنند درحالی که این نوع شربت‌ها، آهن مورد نیاز بدن را تامین نمی‌کنند. در واقع روی بسته‌بندی شربت یا قطره‌های گلوکنات نوشته شده است یک میلی‌لیتر آن، ۵/۱۷ میلی‌گرم گلوکنات آهن دارد. در حالی که آهن مورد نیاز در کودکان زیر ۲ سال، ۱۵ میلی‌گرم در روز است. به دلیل اینکه این نوع قطره‌ها، خوش‌طعم هستند کودک تمایل بیشتری برای خوردن‌اش دارد. در نتیجه مادران تمایل بیشتری برای تهیه آن دارند اما متاسفانه پس از مدتی مادران متوجه می‌شوند کودکشان دچار فقر آهن و مبتلا به کم‌خونی است. درحقیقت براساس فرمول تعیین‌شده (تثبیت‌شده) برای تامین آهن، باید آهن گلوکونات (۵/۱۷ میلی‌گرم) تقسیم بر ۸ ‌شود. در صورتی که قطره‌های سولفاتی که در کشورمان تهیه می‌شود، یک میلی‌گرم آن یک‌میلی‌گرم آهن دارد. برای تامین آهن، آهن موجود در سولفات طبق فرمول تعیین‌شده، تقسیم بر ۴ می‌شود.

این قطره‌ها طوری تهیه شده‌اند که یک قطره آن حاوی یک میلی‌گرم آهن باشد که در نهایت بتواند تامین‌کننده آهن مورد نیاز باشد. مهم نیست قطره ایرانی می‌خرید یا خارجی، مهم این است که ۱۵ میلی‌گرم آهن روزانه به بچه برسد.

دکتر عباس مومن‌زاده

استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی



همچنین مشاهده کنید