جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

رجعت به عشق گذشته


رجعت به عشق گذشته

حیدری برای استعفای خود دلیل منطقی تر جز کشتی گرفتن عنوان نمی کند او که با قبول سمت سرمربیگری تیم ملی ایران برای همیشه با عشق خود «کشتی گرفتن» وداع کرده بود, گویا حالا آزاد و رها شده وقصد دارد خود را برای شرکت در بازی های المپیک ۲۰۰۸ پکن آماده کند

پس از ناکامی و نتایج تاسف برانگیز تیم ملی کشتی آزاد ایران در پیکارهای کشتی قهرمانی سال ۲۰۰۷ بزرگسالا ن جهان در باکوی جمهوری آذربایجان، ظواهر امر جملگی حکایت از استعفای دسته جمعی عوامل فنی این تیم می کرد اما زودتر از همه «علیرضا حیدری» سرمربی جوان و با انگیزه این تیم صحبت از استعفا و کناره گیری کرد.

حتی حدس و گمان این بود که علا وه بر تغییر و تحول اساسی در کادر فی تیم ملی کشتی آزاد بزرگسالا ن ایران، برخی از اعضای کادر اجرایی فدراسیون کشتی نیز به طریقی محترمانه از کار کنار گذارده شوند.

لیکن علیرضا حیدری با مطرح کردن استعفای خود که به صورت شفاهی بود و هنوز تصمیم قطعی در مورد آن گرفته نشده است، قدم پیش گذاشت و شاید با این کار، خود را سپر بلا ی دیگران کرد.

سرمربی جوان و تازه نفس تیم ملی کشتی آزاد ایران یکی دو روز پس از آنکه از باکو وارد تهران شد، گفت که همه ما در شکست سنگین تیم کشورمان مقصر بودیم و همه از جمله خود من در این شکست به یک اندازه تقصیر داریم.

او حتی از دخالت های «منصور برزگر» مدیر فنی تیم های ملی کشتی آزاد ایران سخن گفت و اینکه در تیم ملی یا جای من است یا جای برزگر و در فحوای همان صحبت ها، رسم استاد و شاگردی را نیز به جای آورد و گفت که منصورخان استاد و بزرگتر من است.

همین بزرگتری برزگر و کوچکتری من باعث شد تا پرده حیا بین ما دریده نشود و من در واقع مجبور شدم که نبض کار و میدان عمل را در پیکارهای جهانی باکو به برزگر بدهم و ترجیح دادم که سخنی نگویم.

حیدری تلویحا اشاره کرد که اگر در حال حاضر سرمربی تیم ملی کشتی آزاد ایران نباشد، هم برای او بهتر است و هم برای دیگران و شاید این فرصت به وجود آید که او دوباره رسم عاشقی پیشه کند و به عنوان کشتی گیر، پا به عرصه مسابقه های کشتی گذارد.

● کشتی یعنی عرفان

حیدری برای استعفای خود دلیل منطقی تر جز کشتی گرفتن عنوان نمی کند. او که با قبول سمت سرمربیگری تیم ملی ایران برای همیشه با عشق خود «کشتی گرفتن» وداع کرده بود، گویا حالا آزاد و رها شده وقصد دارد خود را برای شرکت در بازی های المپیک ۲۰۰۸ پکن آماده کند.

حیدری عاشق کشتی گیری است و می گوید نمی دانم چطور باید گفت اما کشتی گرفتن برای من یک نوع عرفان است و همان طور که در عرفان بایستی سیر و سلوک انجام داد، کشتی گرفتن نیز این گونه است و بعد از طی مسیری بسیار سخت می توان به قهرمانی رسید.

دارنده ۶ مدال طلا ، نقره و برنز جهان و بازی های المپیک می گوید من اگر به کشتی گرفتن ادامه می دهم، دلیل آن سیری است که با تمرینات طی می کنم.

مصداق حیدری از کشتی گرفتن این است «کشتی نیش و نوش زیادی دارد و من همه روزهایش چه خوب و چه بد را دوست دارم. کشتی برای من یک جور دیگری است.»

بنابراین، حیدری از همان ابتدا که به خواست «منصور برزگر» به عنوان سرمربی تیم ملی کشتی آزاد ایران انتخاب شد و برای نخستین بار در این نقش در رقابت های بین المللی جام «علی علی اف» در ماخاچکالا ی جمهوری داغستان روسیه ظاهر شد، کشتی گرفتن را به مربیگری کردن ترجیح می داد.

یعنی ته دل او چیز دیگری بود و او در ظاهر مربیگری می کرد. در واقع دل و روح او جای دیگری و پیش عشقش کشتی گرفتن بود. حیدری با این اوضاع و احوال چگونه می توانست سرمربی موفقی باشد.

در هر صورت «علیرضا حیدری» در اولین میدان جهانی خود به عنوان سرمربی تیم ملی ایران برخلا ف دوران کشتی گرفتنش نتوانست کارنامه خوبی ارائه کند که البته همه تقصیرات بر گردن او نبود و به زعم خیلی ها او کمتر از بقیه در شکست تیم ملی کشتی آزاد ایران دخالت داشت.

اما به اعتقاد ما ناهماهنگی های بین «منصور برزگر» و «علیرضا حیدری» در اردوی آمادگی تیم ملی و در هنگام تمرینات ملی پوشان و در هنگامه پیکارهای جهانی باکو، مهم ترین دلیل استعفای غافلگیرکننده سرمربی جوان تیم ملی کشتی آزاد بزرگسالا ن ایران بود.

همان روزی که علیرضا حیدری به صورت شفاهی مساله استعفای خود را اعلا م کرد، رئیس فدراسیون کشتی گفت که کادر فنی تیم ملی کشتی آزاد ایران تا پایان بازی های المپیک ۲۰۰۸ پکن به هیچ وجه تغییر نمی کند!

«محمدرضا یزدانی خرم» برای تایید گفته خود دلیل آورد که با یک شکست یا یک پیروزی کسی را عزل و نصب نمی کنند و ما اجازه نمی دهیم بعضی ها که از سابقه روشنی هم برخوردار نیستند، برای ورزش کشتی تصمیم بگیرند.

فردای آن روز رئیس فدراسیون کشتی اعلا م کرد که درباره استعفای علیرضا حیدری فعلا تصمیم گیری نخواهد کرد و آن را به روزهای آینده موکول کرد.

ظاهرا قرار است مساله استعفای حیدری بعد از تشکیل جلسه کارشناسی بررسی علل ناکامی تیم ملی کشتی آزاد ایران در مسابقه های جهانی سال ۲۰۰۷ در باکوی جمهوری آذربایجان تصمیم گیری شود.

در حال حاضر این استعفا از نظر رئیس فدراسیون کشتی قابل قبول نیست و رسمیتی ندارد تا اینکه این جلسه کارشناسی تشکیل شود.

● استعفای حیدری محرز است

اما این روزها مساله استعفای «علیرضا حیدری» رنگ و بوی دیگری به خود گرفت و قضیه کاملا جدی شد.

محمدرضا یزدانی خرم صراحتا اعلام کرد که علیرضا حیدری مایل است در بازی های المپیک ۲۰۰۸ پکن کشتی بگیرد، زیرا حیدری در نشستی خصوصی با او گفته است که نمی تواند به عنوان سرمربی در این مدت کوتاه باقیمانده تا زمان بازی های المپیک برای موفقیت تیم ملی کشتی آزاد ایران کار خاصی صورت دهد.

حیدری صراحتا به یزدانی خرم اعلا م کرده است که قصد دارد در بازی های المپیک ۲۰۰۸ پکن به عنوان کاپیتان تیم ملی کشتی آزاد ایران ایفای نقش کند. البته اگر بار دیگر در تیم ملی ایران انتخاب شود.

قهرمان اسبق جهان معتقد است که در نقش یک کاپیتان، بهتر می تواند برای تیم ملی ایران در بازی های المپیک ۲۰۰۸ پکن مثمرثمر باشد تا سرمربی تیم ملی.

در هر صورت «علیرضا حیدری» که از این پس باید او را سرمربی سابق تیم ملی کشتی آزاد ایران نامید، همچون «الدار کورتانیدزه» حریف دیرینه گرجستانی خود، قصد بازگشت به دنیای قهرمانی و حضور در بازی های المپیک را دارد.

کورتانیدزه، کشتی گیر بدقلق و بدل کار گرجی که مبارزه کردن با او برای خیلی از قهرمانان دنیا سخت است، در بازی های المپیک ۲۰۰۴ آتن مغلوب حیدری شد و سال پیش در پیکارهای جهانی گوانگ ژو چین برای اولین بار به وزن ۱۲۰ کیلوگرم صعود کرد اما راه به جایی نبرد و حذف شد.

برای همین، کورتانیدزه کشتی گرفتن را کنار گذاشت و از تیم ملی گرجستان کناره گرفت. او چند روز پیش در پیکارهای جهانی باکو در جایگاه تماشاگران نشست اما تماشای مبارزه قهرمانان کشتی دنیا او را وسوسه کرد تا بار دیگر همچون حیدری به دنیای قهرمانی باز گردد.

● کورتانیدزه و حیدری باز هم رودرروی هم

در کشتی هیچ چیز معلوم و قابل پیش بینی نیست. شاید کورتانیدزه دوباره به وزن سابق خود باز گردد و در صورت انتخاب شدن او در تیم گرجستان و انتخاب حیدری در تیم ایران، این دو قهرمان نامدار جهان بار دیگر در بازی های المپیک رودرروی هم قرار گیرند که نبردی انتقامی برای کشتی گیر چهارشانه و ستبر بازوی گرجی خواهد بود.

گرجی ها در آوردگاه جهانی باکو در وزن های ۹۶ و ۱۲۰ کیلوگرم به ترتیب از وجود «گئورگی کوتشیلندزه» و «مودز ماناشویلی» استفاده کردند که در هر دو وزن ناکام ماندند.

مودزماناشویلی که برای اولین بار به عضویت تیم ملی گرجستان درآمده بود، در دور دوم رقابت های جهانی باکو مغلوب «فردین معصومی» کشتی گیر سنگین وزن کشورمان شد و با حذف معصومی، او هم حذف شد.

بنابراین احتمال اینکه گرجی ها دست به تغییراتی در این دو وزن در بازی های المپیک ۲۰۰۸ پکن بزنند، زیاد است و چنین است که بازگشت «الدارکورتانیدزه» کاپیتان و چهره پرسابقه گرجی ها و دارنده چندین مدال طلا، نقره و برنز جهان و بازی های المپیک بسیار قابل تصور است.

● چه کسی سرمربی خواهد شد؟

با اعلام کناره گیری «علیرضا حیدری» و تایید غیرمستقیم رئیس فدراسیون، اکنون این سوال برای همگان مطرح است که چه کسی سرمربی تیم ملی کشتی آزاد ایران خواهد شد؟

چه کسی باید سکان هدایت و رهبری تیم ملی کشتی آزاد ایران را از این پس و به خصوص برای بازی های المپیک ۲۰۰۸ پکن بر عهده گیرد؟ در حالی که این تیم فعلا فقط در دو وزن سهمیه شرکت در این بازی ها را کسب کرده و این نقطه ضعفی بزرگ برای این تیم است.

در این بین شانس «منصور برزگر» سرمربی اسبق تیم ملی کشتی آزاد و مدیر فنی فعلی تیم های ملی کشتی آزاد ایران بیش از دیگران است که از هر نظر واجد شرایط و مورد تایید «محمدرضا یزدانی خرم» رئیس فدراسیون کشتی است.

یزدانی خرم که به هیچ وجه حاضر نیست منصور برزگر را از دست بدهد، بارها بر روی تجربیات گرانقدر برزگر صحه گذاشته و او را سرمربی میدان های بزرگی چون جهانی و المپیک می داند.

به ویژه آنکه «منصور برزگر» در بازی های المپیک ۱۹۹۲ بارسلون، ۱۹۹۶ آتلانتا، ۲۰۰۰ سیدنی و ۲۰۰۴ آتن سرمربیگری تیم ملی ایران را عهده دار بود و در حالی که به عنوان سرمربی تیم ملی برای بازی های المپیک ۱۹۸۸ سئول نیز انتخاب شده بود، به دلیل مشکلاتی از همراهی تیم ملی ایران بازماند.

برزگر در سال های جوانی خود در بازی های المپیک ۱۹۷۲ مونیخ و ۱۹۷۶ مونترال به عنوان کشتی گیر به میدان نبرد حریفان رفت که قهرمانان بزرگی چون «روسلان آشورعلی یف» از شوروی سابق، «استان دزدیک» از آمریکا و کشتی گیران بلغارستان، ترکیه، لهستان، مجارستان و آلمان شرقی سابق راشکست داد.

او در بازی های المپیک ۱۹۷۶ مونترال با شکست از «جی شیروداته» از ژاپن در دیدار فینال به مدال نقره دست یافت. ضمن آنکه برزگر یک مدال طلا و ۲ نقره از پیکارهای جهانی سال های ۱۹۷۳ تهران، ۱۹۷۵ مینسک شوروی سابق و ۱۹۷۷ لوزان سوئیس در اختیار دارد.

برزگر در مسابقه های جهانی سال ۱۹۷۸ در مکزیکوسیتی، جای خود را در وزن ۷۴ کیلوگرم تیم ملی کشتی آزاد ایران به «محمدحسین محبی» داد و در همان مسابقه ها به همراه «محسن فرح وشی» در کادر فنی تیم ملی ایران قرار گرفت.

جالب آنکه تیم ملی کشتی آزاد ایران با مربیگری برزگر و فرح وشی پس از تیم های شوروی سابق و آمریکا به مقام سوم جهان دست یافت.

با این حساب «منصور برزگر» مرد کارزار میدان های بزرگی چون بازی های المپیک است و همین ویژگی، او را از سایرین متمایز می کند.

انتخاب منصور برزگر به عنوان سرمربی تیم ملی بستگی به نظر وی دارد که با حفظ سمت، همچنان مدیر فنی تیم های ملی کشتی آزاد ایران باشد و تیم های ملی رده های سنی نوجوانان و جوانان را زیر نظر بگیرد یا اینکه این پست کاملا منحل و منتفی شود.

● سایرین واجد شرایط

اگر گزینه «منصور برزگر» را برای سرمربیگری تیم ملی کشتی آزاد بزرگسالا ن ایران کنار بگذاریم، افرادی چون «محسن فرح وشی» سرمربی اسبق تیم ملی کشتی آزاد بزرگسالا ن ایران، «محمود معزی پور» و «غلا مرضا محمدی» به ترتیب سرمربیان تیم های کشتی آزاد جوانان و نوجوانان ایران و «امیر توکلیان» مربی سابق تیم ملی شاید مدنظر رئیس فدراسیون کشتی باشند.

اما «محسن کاوه» و «اکبر فلا ح» سرمربیان سابق تیم های ملی کشتی آزاد بزرگسالا ن و جوانان ایران مربیان مطرح و واجد شرایطی هستند که ارتباط خوب بین آنها و منصور برزگر برقرار نیست و نمی توانند با فدراسیون کشتی و کادر فنی تیم ملی بزرگسالا ن ایران همکاری داشته باشند.

این در صورتی است که برزگر نخواهد پست سرمربیگری تیم ملی بزرگسالا ن کشورمان را قبول کند و مدیریت فنی تیم های ملی کشتی آزاد ایران را ترجیح دهد.

هرچند که به نظر می رسد به احتمال قریب به یقین شاهد حضور فرح وشی در راس تیم ملی خواهیم بود

نویسنده : امیر طاهرحسین خان



همچنین مشاهده کنید