شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

ماخاچ در تعقیب ایزینبایه وا


ماخاچ در تعقیب ایزینبایه وا

برترین های ورزش روسیه در سال ۲۰۰۷

یلنا ایزینبایه وا (Yelena Isinbaeva ) رکورددار پرش با نیزه بانوان جهان است. تنها زنی است که از مانع پنج متری فراتر رفته و همیشه در تورنمنت ها، در همان پرش اول مدال طلایش را قطعی می کند و هجوم می برد به ارتفاع ۵۰۲ سانتیمتری تا رکورد جدیدی برای جهان خلق کند. او را سرگئی بوبکای زنان می نامند. یلنا مثل ماریا شاراپووا و حتی در اغلب اوقات موفق تر از او، حضور چشمگیری در حیطه تبلیغات داشته و از تمام پارامترهای یک فوق ستاره در عرصه ورزش برخوردار است.

تاتیانا لبده وا نیز ستاره ای دیگر در ورزش غنی و حرفه ای روسیه محسوب می شود. او در آستانه فروریختن رکورد پرش سه گام زنان جهان است. رکوردی که ۱۲ سال است به اینسا کراوتس اوکراینی تعلق دارد. تاتیانا امسال در هر تورنمنتی شرکت کرد فاتح مطلق بود. قرار گرفتن این دو نفر در جمع ۱۰ ورزشکار برتر روسیه کسی را متعجب نمی کند. همان طور که وقتی نامی از شناگران برجسته، والیبالیست های مشهور و تنیسورهای پرآوازه روس ها در این فهرست درج نشد، کمتر کارشناسی در ورزش جهان حیرت کرد. زیرا ورزش روسیه که توانایی کسب هزار مدال طلای جهانی در طول یک سال از رشته های مختلف ورزشی در رده های گوناگون سنی را دارد، برای انتخاب ۱۰ نفر از میان این جمع، قاعدتا معطل هیچ ستاره ای نمی ماند و ریزش های بسیاری باید صورت بگیرد تا دست آخر، ۱۰ نام باقی بمانند.

برهمین اساس، ماریا شاراپووا به این فهرست که از سوی خبرگان و نویسندگان ورزشی روسیه انتخاب می شود راهی نیافت. آنا چاکوتادزه تنیسور اوج گرفته روس ها در سال ۲۰۰۷ نیز ناباورانه خط خورد. این اتفاق برای آناستازیا میسکینا و مارات سافین کاملا طبیعی به نظر می رسید زیرا فصل باشکوهی را سپری نکرده بودند اما نخبگان پرتعدادی که در ژیمناستیک، بسکتبال، شنا و ... نتوانستند به باشگاه ۱۰ تایی ها بپیوندند بی شک تعطیلات سال نوی میلادی را با حسرت آغاز خواهند کرد.

در این بین، نام یک کشتی گیر هم به چشم می خورد. ماخاچ مورتاز علی یف، شیرشکاری از خطه داغستان. کسی که در سال های ۲۰۰۴ و ۲۰۰۵ جزو برترین های سال داغستان بود اما حالا به تالار سوپراستارهای ورزش کشورش نیز فراخوانده شده است.

او تازه ۲۳ سالش شده اما چهارمین سال عضویت در تیم ملی کشورش را سپری می کند. در حالی که کشتی ایران، بارها نظاره گر کنار ماندن ۲۳ ساله هایی بوده که به جرم جوانی و بی تجربگی، از دوبنده تیم ملی دور مانده اند.

از جمع کشتی گیرهای شاخص جهان، حمید سوریان در ایران، رمضان شاهین در ترکیه، یاناکی یف در بلغارستان، راماز نوزادزه در گرجستان، فرید منصوروف در آذربایجان، میخان لوپز در کوبا، مارک مادسن در دانمارک و ... نیز از بخت های اصلی کشورهای متبوع شان برای تصاحب عنوان مرد سال ورزش هستند.

ماخاچ مورتاز علی یف، سال ۲۰۰۳ در ترکیه طلای جوانان جهان را گرفت. بلافاصله مسافر المپیک آتن شد و در استادیوم زیبای آنو لیوسیا، مقابل علیرضا دبیر که با کتف بانداژ شده به روی تشک آمده بود به برتری رسید. مدال برنز المپیک، دستاورد خوبی برای جوان ۱۹ ساله داغستانی بود.

ماخاچ سال بعد در بوداپست، به هیچ حریفی رحم نکرد و در حضور گارزون، بارزاکوف، مسعود واحدی، جین کوک و ... روی سکوی نخست ایستاد. او سال ۲۰۰۶ را هم در ۶۶ کیلو ماند اما در مسلخ گوانگ جو، قبل از آن که مقهور آندره استانیچ اوکراینی شود، قافیه را به ۱۲ کیلوگرم اضافه وزنی که داشت باخته بود.

ماخاچ بلافاصله به ۷۴ کیلوگرم آمد. وزنی که قبلاً در یک تورنمنت معمولی آزمایشش کرده بود. او قبل از المپیک آتن، در کاپ ساساری با نتیجه ۷-۶ علیرضا بهابسته را شکست داده و قهرمان شده بود.

صعود به یک وزن بالاتر دل و جرات فراوانی را می طلبید. زیرا آنجا قلمرو امپراتور بود. اعجوبه ای به نام بووایسار سایتی اف که هشت طلای جهان و المپیک را به سینه زده و با سمت مشاور وزیر ورزش روسیه، جایگاه اجتماعی اش فراتر از دایره طلایی بود.

ماخاچ مورتاز علی یف که در همین ۲۳ سالگی دارنده سه مدال طلای بزرگسالان اروپا هم هست، در انتخابی های روسیه که به میزبانی مسکو برگزار شد، شگفتی بزرگی خلق کرد و سایتی یف را به زانو درآورد. آنجا رقابت های انتخابی حرف اول وآخر را می زنند. به همین خاطر سردمداران کشتی روسیه وقتی هفت نفر اصلی را انتخاب می کردند، در خالی کردن زیرپای امپراتور حتی ثانیه ای درنگ نکردند.

ماخاچ مورتاز علی یف، مسافر باکو شد تا در ۷۴ کیلوگرم زورآزمایی کند. او ابتدا خایمه اسپینال از پرتغال را از کشتی گیر شدن پشیمان کرد. کریستین برشوفسکی از لهستان، گلا ساگیراشویلی از گرجستان، شمس الوارایف از آذربایجان نیز حریفان مغلوب بعدی بودند. در نیمه نهایی دست جو هسکت امریکایی را فشرد. همانی که بر علی اصغر بذری چیره شده بود اما سر تعظیم مقابل جوان جسور داغستانی فرود آورد.

ماخاچ به فینال رسید و مدافع عنوان قهرمانی یعنی ابراگیم آلداتوف اوکراینی را در دیداری جذاب از پیش رو برداشت.

او یکی از شش مرد طلایی کشتی آزاد روسیه در باکو ۲۰۰۷ بود و به نمایندگی از تمام آنها توانست به فهرست وزین ستارگان ورزش روسیه راه یابد. هرچند هیچ تضمینی برای استمرار افتخارات ماخاچ وجود ندارد. او همین دو هفته قبل در کاپ زسکا و مصافی انتقامی ، مغلوب ابراگیم آلداتوف اوکراینی شد. از طرفی بووایسار سایتی یف نیز شبانه روز زحمت می کشد تا وداع باشکوهی در المپیک پکن داشته باشد. سایتی یف در کاپ کراسنودار بی شکست ماند و حالا مهیای حضور در جام معتبر یاریگین می شود. لحظه ای غفلت از جانب ماخاچ، سال رویایی ۲۰۰۷ را برایش تبدیل به خاطره خواهد کرد.

مهدی رستم پور



همچنین مشاهده کنید