جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

تله سوئیسی هیتسفلد


تله سوئیسی هیتسفلد

کنکاش در تاکتیک تدافعی موفق سوئیس برابر اسپانیا پیش از بازی دوم ماتادورها

شکست اسپانیا برابر سوئیس همچنان یکی از سوژه‌های پرسش برانگیز کارشناسان فوتبال در نقاط مختلف جهان است. تیغ انتقادات آنها در آستانه بازی دوم تیم دل‌بوسکه همچنان تیز و برنده است و تک‌تک ستارگان اسپانیا بابت عملکرد ضعیف‌شان در بازی اول مورد شدیدترین حملات رسانه‌ای قرارگرفته‌اند. آنها امروز در مقابل هندوراس قرار می‌گیرند. تیمی‌ که به احتمال فراوان به مانند سوئیس دفاع کاملا بسته‌ای را در مقابل‌شان به نمایش خواهند گذاشت اما تفاوت عمده هندوراس با سوئیس این است اولا که مهره‌های این تیم در کارهای تدافعی به اندازه سوئیس سازمان یافته عمل نمی‌کنند و به مانند آنها با تجربه نیستند و ثانیا مربی‌ای مثل اوتمار هیتسفلد بالای سرشان نیست که در هر لحظه با تغییر تاکتیک بلافاصله تیمش را براساس شرایط تازه بچیند.

در شرایط مرور آنچه در بازی اول بر سر اسپانیا آمد جالب توجه خواهد بود. دیدن تصاویر موجود به درک بهتر مطلب کمک می کند.

● مناطق گردش توپ

اسپانیا با توجه به زمان زیاد مالکیت توپ خود ( ۶۷ به ۳۳) نتوانست موقعیت‌های گلزنی زیادی ایجاد کند. باید از سوئیسی‌ها برای تحت فشار قراردادن حریف تا مرز اجرای نمایشی ناامید کننده قدردانی کرد اما حتی فشار مداوم روی بازیکن صاحب توپ هم نمی‌تواند توجیهی باشد بر پاس‌های دائما ضعیف و خنثی، حرکات اشتباه و عدم قدرت پیشروی ستارگان مشهور اسپانیا. دو دیاگرام زیر مناطق گردش توپ را نمایش می‌دهد. مناطق زردرنگ، مناطق دوندگی بازیکنان است و مناطق قرمزرنگ، قسمت‌هایی که توپ در آنجا جریان داشته؛ دیاگرام تقریبا زرد سوئیسی‌ها نشان می‌دهد که آنها توپی در اختیار نداشته‌اند اما پررنگی منطقه قرمز رنگ دیاگرام اسپانیایی‌ها نشان‌دهنده این است که شاگردان دل‌بوسکه با وجود آنکه توپ را در اختیار داشته‌اند، اکثر زمان مالکیت‌شان را ناگزیر در یک سوم میانی سپری کرده‌اند.

● چیدمان نفرات

این شماتیک شرایط قرارگرفتن مهره‌های سوئیس در دقایقی که زیرفشار شدید اسپانیایی‌ها بودند را نشان می‌دهد. قرارگرفتن شش بازیکن این تیم درست درمیان خط هافبک و عناصر هجومی اسپانیا مهم‌ترین عامل قطع ارتباط میان این خطوط و از کار افتادن هافبک‌های هنرمند و مهاجمان فرصت‌طلب دل‌‌بوسکه بود. موضوعی که در تصویر شماره ۴ ضمیمه مطلب هم به خوبی مشخص است.

● شماتیک پاس‌های ارسالی ژاوی و اینی‌یستا

مناطق هایلایت شده از این جهت با اهمیت هستند که می‌بینیم دو طراح اصلی اسپانیایی‌ها در مناطق حساسی که وظیفه اصلی طراحی‌شان از آنجاست، نتوانسته‌اند در این منطقه توپ‌های زیادی را برای همبازیان‌ خود ارسال کنند و به واسطه پرس شدید سوئیسی‌ها، اکثر پاس‌هایشان را از یک سوم میانی و به صورت کاملا بدون ریسک به همبازیان‌شان داده‌اند.

ژاوی و اینی‌یستا را هافبک‌هایی با پاس‌های خلاقانه می‌شناسیم، دراین مسابقه اما اجازه بروز خلاقیت به آنها داده نشد.

● پکیج تهاجمی شش نفره

در بازی اول شاهد یک نمایش دفاعی دیدنی از سوئیسی‌ها بودیم اما سرنوشت بازی تقریبا به دستان اسپانیا رقم خورد. آنها براساس همین تصاویر در مرکز زمین متمرکز بودند، مدافعان کناری‌شان را به اندازه کافی در حمله شرکت ندادند، فاصله بسیاری بین خط هافبک و داوید ویا وجود داشت و تنوع کافی در حرکات هجومی‌شان دیده نمی‌شد.

رائول گونزالس معتقد است ورود تورس به بازی به خاطر ترس دل‌بوسکه از فشار مطبوعات بوده؛ آمار هم می‌گوید که ورود این مهاجم افت کرده به زمین عملا تاثیری در بهبود عملکرد فاز هجومی اسپانیایی‌ها نداشته است. ضمن‌آنکه با ارائه نمایش ناامید ‌کننده سیلوا، به نظر می‌رسد ناواس لیاقت داشتن شانس حضور ثابت در ترکیب اسپانیا را دارد.

به ویژه‌آنکه او پس از ورودش به میدان تاثیر مثبتی در استفاده از فضاهای خالی‌مانده اسپانیایی ها داشت.

علاوه براینها احساس می‌شود که دل‌بوسکه در بازی امروز نگاه ویژه‌ای هم به سسک فابرگاس داشته باشد.

حرکت‌های نفوذی و پرس‌شکن او در میانه میدان می‌توانست در بازی اول به خروج این تیم از بن‌بست تاکتیکی ایجاد شده کمک کند؛ چون او به خوبی از فضای بین خطوط تیم حریف استفاده می‌کرد و علاوه براین مسئله، به ژاوی هم این امکان را می‌داد که کمی عقب‌تر برود و در پست دلخواهش بازی کند. اما سوال کلیدی این است که فابرگاس باید جایگزین چه کسی شود؟

بوسکتس نظم و دیسیپلین بیشتری را در مقایسه با آلونسوی با تجربه‌تر به نمایش می گذارد، ژاوی هم مهره‌ای است که هرگز نمی‌توان حتی فکر روی نیمکت‌نشاندنش را به ذهن راه داد و به همین دلیل شاید آلونسو نسبت به سایرین گزینه‌ ایده‌آل‌تری باشد.

یک پکیج هجومی شش‌ نفره متشکل از بوسکتس، ژاوی، اینیستا، فابرگاس، ناواس و ویا احتمالا خواهد توانست موقعیت‌های گلزنی بیشتری نسبت به آنچه که اسپانیا در بازی اول انجام داد را خلق کند.

بهنام مددی

محسن خطیبی



همچنین مشاهده کنید