سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

یافته های تحقیقی درباره کربوهیدرات ها


یافته های تحقیقی درباره کربوهیدرات ها

محققان کشور اسکاندیناوی در حدود پنجاه سال قبل کشف کردند که رژیم های غذایی پر کربوهیدرات نسبت به رژیم معتدل طبیعی یا رژیم پر چربی ظرفیت ورزش های هوازی را طولانی تر خواهد کرد متأسفانه, این اطلاعات معمولاً از سوی ورزشکاران مورد استفاده قرار نگرفت و رژیم غذایی ورزشکاران چندین سال در مقدرا پروتئین زیاد باقی ماند

هزاران مقاله دربارة تأثیر مصرف کربوهیدرات بر روی عملکرد ورزش‌های گوناگون بیش از یک قرن پیش تنظیم شده است. تحقیقات کشور آلمان در سال ۱۹۰۰م نشان داد که در حین ورزش، کربوهیدرات نسبت به چربی سوخت مؤثرتری است. محققان کشور اسکاندیناوی در حدود پنجاه سال قبل کشف کردند که رژیم‌های غذایی پر کربوهیدرات نسبت به رژیم معتدل طبیعی یا رژیم پر چربی ظرفیت ورزش‌های هوازی را طولانی‌تر خواهد کرد. متأسفانه، این اطلاعات معمولاً از سوی ورزشکاران مورد استفاده قرار نگرفت و رژیم غذایی ورزشکاران چندین سال در مقدرا پروتئین زیاد باقی ماند.

ولی در فاصله سال‌های ۱۹۶۰ تا ۱۹۷۰ توجه زیادی به تحقیقات دربارة علم ورزش اختصاص یافت. کاربرد میکروسکوپ الکترونیکی، ایجاد روش بافت‌برداری عضلانی، توانایی نشان دادن سریع مصرف اکسیژن و تغییر ترکیبات خون وکاربرد تکنولوژی‌های پیشرفته دیگر در ورزش، به همراه تعداد زیادی از متخصصین با تبادل نظر اطلاعاتشان در علوم ورزشی، منجر به پیشرفت شگفت‌انگیزی در تعداد یافته‌های تحقیقی مطرح شده دربارة بهبود عملکرد ورزشی شدند. در این یافته‌ها زمینه‌ای که ابتدا جالب بود، تغذیه و به خصوص نقش غذایی کربوهیدرات‌ها بود.

برای استفاده از کربوهیدرات‌ها به عنوان وسیله بهبود عملکرد ورزش در طول مسابقه، بیشترین توجه تحقیقات روی رشد تکنیک‌های غذایی بود:

الف) کمک به جلوگیری از رشد هیپوگلیسمی.

ب)کمک به حفظ ذخیرة مطلوب کربوهیدرات در عضلات فعلا.

ج) به حداکثر رساندن ذخیرة کربوهیدرات در بدن قبل از مسابقه.

محققان موضوعات گوناگون، از جمله انواع مسابقات ورزشی خاصی که از این تکنیک‌های غذایی سود خواهند برد را مورد بررسی قرار داده‌اند. موضوعات مورد بررسی، شامل مناسب‌ترین نوع و میزان مصرف کربوهیدرات، مناسب‌ترین زمان مصرف کربوهیدرات و روش مخصوصی تحت عنوان: ذخیره اضافی کربوهیدرات (Carbohydrate Loading) می‌باشند.

● اشکالات قند

قندها می‌توانند موذیانه بر کیفیت تغذیه آدمی تأثیر بدی بگذارند. همچنین استفاده از این مواد تا حدی اعتیادآور است. برای درک این موضوع کافی است که اثرات تغذیه‌ای کربوهیدرات‌های مرکب را با اثرات مشابه در کربوهیدرات‌های ساده (مثل قند معمولی، لاکتوز شیر و مالتوز) مقایسه کنید. گروه اول منبع بهتری برای تأمین انرژی ورزشکاران محسوب می‌شود، گروه دوم دردسرزا هستند.

کربوهیدرات‌های ساده در حقیقت قندهایی از پیش هضم شده هستند. این قندها سریعاً تبدیل به قند خون می‌شوند.

به همین دلیل است که آن وعده‌های غذایی یا ته‌بندی‌هایی که قند زیادی دارند؛ یا آرد سفید آماده شده، یا برنج آرد شده پس از مدت کوتاهی انرژی زیادی فراهم می‌آورند. در این حالت قند خون شما بالا می‌رود. مدت کوتاهی بعد از وقوع این حالت سطح قند خون شما سقوط خواهد کرد و منجر به ایجاد علائمی چون خستگی عضلانی، گیجی، عصبانیت و سردرد خواهد شد، به طوری که دوباره میل مفرطی به خوردن مواد قندی پیدا خواهید کرد. پرواضح است که این حالت بر توان ورزشی شما نخواهد افزود.

کسانی که قند و غلات آماده را به مقدار زیاد و در عوض غذاهای ضروری مصرف می‌کنند از کمبودهای تغذیه‌ای و نیز چاقی و خرابی دندانها رنج می‌برند. کربوهیدراتهای ساده غالباً دارای ویتامین، مواد معدنی و کمی سلولز هستند. مصرف افراطی مواد قندی مانع سوخت و ساز طبیعی کربوهیدرات‌‌ها می‌شود به طوری که مشاهدة علائمی همچون سوء هاضمه، سوزش سر دل و تهوع پس از مصرف مواد قندی شگفت‌آور نیست.

اگر شما طبق عادت مقدار زیادی از مواد قندی مصرف می‌کنید، در آینده احتمالاً بیشتر از سایر افراد دچار بیماری افزایش فشار خون، بیماری قلبی و مرض قند خواهید شد. به علاوه، ارتباطاتی هم بین مصرف بیش از حد مواد قندی و تمایلات جنایی در افراد دیده شده است.

حتی میزان ابتلا به سرطان هم در نتیجه مصرف این مواد بالا می‌رود.

دکتر مایکل کولگان، یکی از بهترین متخصصان تغذیه ورزشی، نظریه با ارزشی را علیه مصرف مواد قندی در ورزشکاران بیان می‌کند. او می‌گوید که افت و خیز ناگهانی قند خون متعاقب مصرف مواد قندی پیش از ورزش حقیقتاً منجر به تشدید اتلاف گلیکوژن عضلانی می‌شود.

این به معنای کاهش توان ورزشی است.

آیا باز هم به دلایل بیشتری نیاز دارید تا به مضرّات استفاده از این نوع قندها ایمان بیاورید؟ مصرف کربوهیدرات‌های ساده سطح اسید اوریک شما را بالا می‌برد، عمل گلوکز بدن شما را پایین می‌آورد، سوخت و ساز چربی را دچار اختلال می‌کند و سطح کلسترول و تری گلیسیرید خون را بالا می‌برد.

حتی سازمان نظارت بر مواد غذایی و دارویی امریکا که ماهیتاً سازمان محافظه‌کاری است، اخیراً به این نتیجه رسیده است که قندها را باید به عنوان یک مادة سمی تلقی و آن را از قفسه‌های فروشگاههای مواد غذایی جمع‌آوری کرد.

بنابراین نسبت به میزان قند رژیم غذایی خود بی‌اعتنا نباشید. عاقل باشید و مانند ورزشکاران واقعی از خوردن کربوهیدرات‌های ساده پرهیز کنید و به نیازهای واقعی بدن خود یعنی مصرف کربوهیدرات‌های مرکب بپردازید.



همچنین مشاهده کنید