جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

بازار مدارس فوتبال داغ مثل تابستان


بازار مدارس فوتبال داغ مثل تابستان

فصل تابستان که می رسد خیلی از نوجوانان در رویای فوتبالیست شدن غرق می شوند به هر حال با تعطیلی مدارس اوقات فراغت آنها بیشتر می شود و همین بهانه ای است تا فوتبال را جدی تر از فصول دیگر دنبال کنند, پیش تر شاید یک توپ پلاستیکی و ۲ دروازه کوچک در کوچه و زمین های خاکی محله جوابگوی نیاز بچه ها بود, اما چند سالی است که راه اندازی مدارس فوتبال و تبلیغات آنها برای آموزش و معرفی بازیکن به تیم های پایه باشگاه های بزرگ, خانواده ها را وسوسه می کند تا به امید فوتبالیست شدن فرزندانشان آنها را در این مدارس ثبت نام کنند و حتی هزینه های زیادی را بپردازند

فصل تابستان که می‌رسد خیلی از نوجوانان در رویای فوتبالیست شدن غرق می‌شوند. به هر حال با تعطیلی مدارس اوقات فراغت آنها بیشتر می‌شود و همین بهانه‌ای است تا فوتبال را جدی‌تر از فصول دیگر دنبال کنند، پیش‌تر شاید یک توپ پلاستیکی و ۲ دروازه کوچک در کوچه و زمین‌های خاکی محله‌ جوابگوی نیاز بچه‌ها بود،‌اما چند سالی است که راه‌اندازی مدارس فوتبال و تبلیغات آنها برای آموزش و معرفی بازیکن به تیم‌های پایه باشگاه‌های بزرگ، خانواده‌ها را وسوسه می‌کند تا به امید فوتبالیست شدن فرزندانشان آنها را در این مدارس ثبت‌نام کنند و حتی هزینه‌های زیادی را بپردازند.

با گذشت زمان و در کنار مدارسی که واقعا با هدف آموزش و تربیت علمی بازیکنان تشکیل شد زمینه‌ای فراهم شده تا با سوء استفاده از میزان علاقه خانواده‌ها و فرزندانشان به فوتبال افراد سودجو و فرصت‌طلب اقدام به راه‌اندازی مدارس فوتبال غیرمجاز کنند.

سودجویان که اغلب در لیگ برتر، لیگ ۱، ۲و ۳ و حتی تیم‌های پایه سابقه واسطه‌گری‌های غیرقانونی داشتند به همین‌ها اکتفا نکردند و با نفوذ در مدارس فوتبال با تصور این‌که نظارت کمتری بر این مجموعه‌ها هست آزادانه به دنبال تامین خواسته‌های خود و رسیدن به سودهای کلان بوده و هستند.

رشد عجیب تعداد مدارس فوتبال در تابستان گذشته اداره کل تربیت بدنی استان تهران را بر آن داشت تا مجوز مدارس غیرقانونی را باطل کند. پس از آن فهرست مدارس مورد تایید در هر استان منتشر شد که به عنوان مثال در استان تهران تنها ۱۰ مدرسه مطابق با آیین‌نامه و استانداردهای موجود شناخته شد، اما با گذشت یک‌سال از این اقدام باز هم با فرا رسیدن فصل تابستان به نظر می‌رسد که فعالیت برخی از مدارس غیرقانونی از سرگرفته شده و عجیب‌تر این که همچنان به دلیل علاقه نوجوانان ، مورد استقبال خانواده‌ها قرار می‌گیرد که باید در این مورد با هوشیاری بیشتری تصمیم‌گیری کنند.

● شهریه‌های هنگفت و وعده‌های غیرعملی

سال گذشته مبلغ قانونی ثبت نام بازیکنان فوتبال در این مدارس برای شهرستان‌ها ماهانه ۲۰ هزار تومان و برای تهران تا ۳۰ هزار تومان تعیین ‌شده بود. یعنی هزینه‌ای معادل ۶۰ تا ۹۰ هزار تومان برای فصل تابستان. این مبلغ طبق اعلام آکادمی ملی فوتبال به هیات فوتبال استان‌ها برای تابستان ۸۹ تا ۱۰ هزار تومان برای هر ماه قابل افزایش است.

سال گذشته مبلغ قانونی ثبت نام بازیکنان فوتبال در این مدارس برای شهرستان‌ها ماهانه ۲۰ هزار تومان و برای تهران تا ۳۰ هزار تومان تعیین ‌شده بود. یعنی هزینه‌ای معادل ۶۰ تا ۹۰ هزار تومان برای فصل تابستان

حتما شما هم با آگهی‌های رنگارنگ مدارس فوتبال با وعده‌های آنچنانی که این روزها در صفحات مختلف روزنامه‌های ورزشی به چشم می‌خورد روبه‌رو شده‌اید. چند تماس تلفنی با این مدارس از اختلاف فاحش مبالغ ثبت‌نام با مبلغ قانونی پرده برمی‌دارد، ۱۸۰ ، ۲۵۰، ۳۰۰ و حتی ۵۰۰ هزار تومان برای فصل تابستان، تازه برخی از مدارس برای اردوهای احتمالی، البسه و انجام تست برای گزینش بازیکنان برتر و معرفی آنها به تیم‌های پایه باشگاه‌های فعال در لیگ برتر و لیگ یک، هزینه اضافی می‌گیرند و این در شرایطی است که خانواده‌ها در قبال پرداخت این هزینه‌های هنگفت همواره یک نگرانی اساسی دارند،‌ آیا این وعده‌ها عملی خواهد شد؟

● رویای پولدار شدن با فوتبال

کسانی که ثبت‌نام در برخی از این مدارس را در تابستان‌های گذشته تجربه کردند به این راحتی‌ها تسلیم خواسته فرزندانشان نمی‌شوند، کسانی هم که در این مدارس ثبت‌نام می‌کنند ۲ دسته‌اند؛ گروهی که فقط به دنبال سرگرمی فرزندانشان هستند و گروه دیگری که مصمم هستند پسرشان راهی در این فوتبال باز کند و به قول خودشان فوتبالیست مطرحی شود، وقتی پای صحبت‌هایشان می‌نشینی متوجه می‌شوی که حاضرند هر پولی را که لازم باشد بپردازند تا فرزندشان به تیم پایه یکی از تیم‌های بزرگ رسیده و از آنجا وارد فوتبال حرفه‌ای شود. این طرز تفکر هم می‌تواند ناشی از افزایش کاذب قیمت بازیکنان در چند سال اخیر باشد. خانواده‌هایی که این‌گونه هزینه می‌کنند منتظرند تا روزی فرزندشان با عقد قراردادی چند صد میلیونی در فوتبال این هزینه‌ها را برگرداند.

● واسطه‌ها فقط به فکر سودشان هستند

یکی از مربیان سابق تیم‌‌های پایه پرسپولیس که نمی‌خواهد نامی از او برده شود، در گفتگو با «جام‌جم» حرف‌های قابل تاملی می‌زند، وی می‌گوید: زمانی که ما در تیم پایه پرسپولیس حضور داشتیم برخی از مربیانی که با مدارس فوتبال در ارتباط بودند بازیکنانی را که قابلیت‌های فنی چندانی نداشتند به تمرین تیم می‌آوردند و می‌خواستند که به هر نحو ممکن آنها را در تیم ماندنی کنند. البته بازیکنان کم‌سن و سال خبر نداشتند که تمام این کارها وقت تلف کردن است. واسطه پولش را گرفته بود و بازیکن را به تمرین ما آورده بود، بازیکن هم به خیال این که پیراهن پرسپولیس را پوشیده و به هدفش رسیده در نهایت بعد از یکی، دو ماه تمرین با تیم، تازه متوجه می‌شد که نه قراردادی در کار است و نه چیز دیگر. در برخی مدارس فوتبال متاسفانه آموزش هیچ جایی ندارد. آگهی چاپ می‌کنند که ما چنین و چنان می‌کنیم، با آخرین متدهای روز دنیا فوتبالیست تربیت می‌کنیم، خوابگاه کامل و مدرن داریم، زمین تمرین استاندارد و لباس و تغذیه رایگان، اما اگر بر فرض تمام این‌ها درست باشد و آموزش زیر نظر مربی خوب نباشد، فایده‌ای ندارد.

وی ادامه می‌دهد: ضمن این که من خودم شاهد بودم که در برخی خوابگاه‌هایی که بازیکنان شهرستانی سکونت دارند و تعطیلات تابستانی را با هزار امید و آرزو به تهران می‌آیند وضعیت خوبی حاکم نیست، ۴۰، ۵۰ نوجوان را در فضای ۴۰، ۵۰ متری دور هم جمع می‌کنند، در این محیط علاوه بر این که آرامش نیست امکان خطاهای دیگری از سوی بچه‌ها در این سن حساس وجود دارد. ای کاش واقعا روی اصول بازیکن تربیت می‌کردیم تا بازیکنی که استعداد دارد، اما پول ندارد پشت درهای بسته‌ای که با حضور برخی بازیکنان پولدار و کم‌استعداد ساخته شده، نماند.

● نابسامانی‌ها ادامه دارد

از زمان تاسیس آکادمی ملی فوتبال همواره ساماندهی مدارس فوتبال از دغدغه‌های این آکادمی بوده است. این آکادمی با تصویب آیین‌نامه مدارس فوتبال در سال ۸۹ سعی در بهبود روند فعالیت این مدارس داشت تا به نوعی خانواده‌ها با آگاهی از شرایط مدارس فوتبال استاندارد بتوانند تصمیم درستی برای فرزندانشان بگیرند، اما آنچه امروز از فعالیت این مدارس می‌بینیم نشان می‌دهد که برگزاری چند جلسه پیش از شروع تابستان از سوی مسوولان برای سر و سامان دادن به وضعیت موجود کافی نیست. در حال حاضر پس از نامه‌نگاری با هیات فوتبال استان‌ها برای کسب مجوز راه‌اندازی مدرسه فوتبال، اداره کل تربیت بدنی همان استان با بررسی جوانب امر از جمله نداشتن سوء پیشینه و عدم اعتیاد به مواد مخدر مسوولان مدارس و بازدید از مکان مربوطه، دست به صدور مجوز می‌زنند، اما آیا بهتر نیست به این شرایط، شروط دیگری از جمله استخدام مربیان باتجربه و آشنا با علم روز فوتبال، ندادن وعده‌های واهی به خانواده‌ها مثل انتقال بازیکن به تیم پایه پرسپولیس و استقلال و دریافت شهریه قانونی اضافه شود تا به این ترتیب خیلی از مدارس فوتبال غیرقانونی مجبور به جمع کردن بساطشان شوند.

سارا احمدیان



همچنین مشاهده کنید