شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

خرید زمان به نفع تردیدها، به نام میرحسین


خرید زمان به نفع تردیدها، به نام میرحسین
خاتمی این بار برای رهایی از فشارهای جریانهای سیاسی حامی خود سعی کرده برای آنها جایگزینی را مطرح کند که حمایت آنها از او تردیدهای جدی وجود خواهد داشت.و شاید هراس اصلی خاتمی را در این روزها هراس از رویارویی با اطرافیان دانست که برخلاف نظر او بر حضورش اصرار دارند. اطرافیانی که در صورت امتناع خاتمی از حضور در انتخابات لقب همیشگی ترس را با نام وی عجین خواهند کرد.
در حالی که در روزهای گذشته بسیاری انتظار داشتند سیدمحمد خاتمی تصمیم نهایی خود در رابطه با حضور یا عدم حضورش در انتخابات را اعلام کند، وی در آخرین اظهار نظر انتخاباتی خود تنها به اعلام این نکته بسنده کرد که از میان او و میرحسین موسوی حتما یک نفر کاندیدا خواهد شد، تا به این صورت باز هم زمان را به نفع تردیدهای خود برای حضور و این بار در مقابل فشارهایی که حلقه یاران او برای تسریع در اعلام کاندیداتوری اش وارد می کنند به دست آورد.
هرچند خاتمی در سخنرانی که روز دوشنبه در جمع برخی از اهالی ایلام داشت، علاوه بر طرح نام میرحسین موسوی، سعی کرد به نوعی دوران نخست وزیری وی را نیز یادآوری کند و به همین خاطر در خلال اظهارات خود جملاتی در این باره گفت و اعلام کرد: در دوره مهندس موسوی بود که بعضی کارهای اساسی شد و افتتاح بعضی از پروژه‌های دوره آقای هاشمی‌ سرمایه گذاری دوران مهندس موسوی بود.
اصرار برخی گروههای جریان دوم خرداد برای نامزدی خاتمی از جمله مشارکت و سازمان مجاهدین انقلاب، ازیک سو و مواضع سید محمد خاتمی درماههای گذشته از سوی دیگر، حکایت از تردیدی دارد که معنایی جز هراس از عدم اقبال عمومی را به ذهن متبادر نمی کند، چرا که درصورت اطمینان خاتمی از کسب آرا، دیگر تردید برای او مفهومی نداشت و این همان نکته ای است که او جسته و گریخته آنرا مطرح کرده چنانکه در دیداری که با پورفاطمی نماینده تنگستان داشت با قدردانی از حمـایت بوشهری ها در انتخابات هفتم و هشتم ریاست جمهوری گفته بود: اگر فضای همه استان ها مثل بوشهر و زادگاهم بود، تردیدهایم برای شرکت در انتخابات از بین می رفت. وشاید یاران خاتمی با علم به ریشه این تردیدها بود که در ماه های گذشته تصمیم به راه اندازی طرح های پر سروصدا برای ترغیب وی به حضور درانتخابات آتی گرفتند.
طرح مواضعی مانند آنچه در روزهای اخیر خاتمی در جمع اهالی گیلان مطرح کرد با این مضمون که : "معتقدم اگر نمی‌گذارند کار کرد و یا این‌قدر کارشکنی‌ها زیاد باشد که نتوان به ایده آل‌ها رسید، نباید آمد." را شاید بتوان تلاشی دانست برای فراهم کردن زمینه شانه خالی کردن از فشارهای گروههای دوم خردادی که سرنوشت خود را به حضور سید محمد خاتمی گره زده اند. موضعی که خاتمی در نشست با دانشجویان دانشگاه تهران نیز آن را بیان کرده بود.
در سوی دیگر آنچه خاتمی در آخرین ابراز تردید خود بیان داشته طرح نام میر حسین موسوی به عنوان کاندیدای اصلاح طلبان است. او در سخنان اخیر خود اصلاح‌طلبان را مورد خطاب قرار داده و گفته است: "من به همه اصلاح طلبان و نیز کسانی که ممکن است جزء اصلاح طلبان نیز نباشند ولی دل‌شان می خواهد در وضع کنونی تحولی ایجاد شود، ضمن احترام به همه کسانی که کاندیداتوری خود را اعلام کردند یا اعلام خواهند کرد، می‌گویم به یاری خداوند یک نفر از میان من و آقای مهندس موسوی نامزد خواهد شد."
خاتمی این بار برای رهایی از فشارهای جریانهای سیاسی حامی خود سعی کرده برای آنها جایگزینی را مطرح کند که حمایت آنها از او تردیدهای جدی وجود خواهد داشت.و شاید هراس اصلی خاتمی را در این روزها هراس از رویارویی با اطرافیان دانست که برخلاف نظر او بر حضورش اصرار دارند. اطرافیانی که در صورت امتناع خاتمی از حضور در انتخابات لقب همیشگی ترس را با نام وی عجین خواهند کرد.
البته آنچه با قطعیت از سوی خاتمی درباره احتمال کاندیداتوری میر حسین موسوی مطرح شده، هنوز نه تنها با قطعیت بلکه حتی با احتمال نیز از سوی مهندس موسوی تائید نشده است چرا که خبرها حکایت از آن دارد که این اعلام در پی گفت وگوهای اخیر خاتمی و موسوی اعلام شده نه در پی توافق آنها.
بر اساس گزارش خبرگزاریها سیدمحمد خاتمی و میرحسین موسوی در دو جلسه اخیر خود در خصوص کاندیداتوری گفتگو داشته اند و در نهایت یکشنبه گذشته خاتمی با اعلام عدم کاندیداتوری از میرحسین خواسته است تا به پشتوانه حمایت وی و اطرافیانش حضور قطعی خود را سریعتر اعلام نماید.
یک منبع آگاه که از نتایج جلسه یکشنبه اخیر سید محمد خاتمی و میر حسین موسوی خبر می داد، گفته است: در این جلسه خاتمی ضمن اشاره به نیامدن خود و ذکر دلایلی در این باب ، بار دیگر از مهندس موسوی خواسته است که او رسما کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری دهم را اعلام کند که البته میر حسین موسوی هم تاکید کرده که موضوع کاندیداتوری اش هنوز به بررسی شرایط متعددی بستگی دارد و نباید بدون تحلیل منطقی از موقعیت و یا بر مبنای احساسات عمل کرد.
منبع آگاه یاد شده در خصوص شرایط مورد نظر میر حسین موسوی گفته است : عدم شناخت کافی از ضریب انسجام نیروهایی که در اطراف خاتمی قرار دارند در برابر مهندس موسوی ، نبود اطلاعات صحیح از گرایش نهایی گروههای دوم خردادی در برخورد با نامزدی وی، نگرانی از تکرار تندروی های عده ای در دوران اصلاحات و این واقعیت که این نیروها کنترل پذیر نیستند ؛ و همچنین عدم ارزیابی دقیق از پایگاه اجتماعی اصلاح طلبان از یکسو و نیز شخص مهندس موسوی از سوی دیگر ، سوالاتی هستند که معادله حضور یا عدم حضور وی را حل خواهند کرد. البته از هم گسستگی گروههای اصلاح طلب و اعلام حضور قطعی کاندیداهای دیگری چون کروبی و... به عنوان دیگر ملاحظات اساسی میر حسین یاد شده است ، اما وی تاکید کرده که تنها در صورتی رسما به میدان رقابت خواهد آمد که به اجماع قطعی و عملی گروههای اصلاح طلب معتقد به نظام و همچنین حمایت بخش هایی از اصولگرایان از خویش برسد.
اما در نهایت به نظر می رسد اصرار خاتمی برای کاندیداتوری میر حسین موسوی، بیش از آنکه تلاشی برای اجماع اصلاح طلبان و ترمیم از هم گسیختگی آنها باشد تلاش برای یافتن راهی برای نجات خود از عدم پیروزی و تقسیم تردیدهایش در این باره با دیگری است.
مریم واعظی
منبع : رجا نیوز


همچنین مشاهده کنید