پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

فیزیک لیزر


لیزر وسیله‌ای است که نور همدوس تولید می‌کند. کلمه لیزر از سرنام عبارت انگلیسی Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation آمده است.
تاریخچه:
میمن (meiman) برای نخستین بار لیزر یاقوت را در سال ۱۹۵۹ ساخت. پس از دو سال آقای علی جوان، دانشمند ایرانی برای نخستین بار لیزر گازی هلیوم- نئون (He-Ne) را ساخت. سیر تحول و رشد
با پیشرفت روزافزون مکانیک کوانتومی و جنبه‌های ذره‌ای نور و تولید آینه‌هائی با توان بالا دانشمندان لیزرهائی را با توان خروجی بهتر (لیزرهای توان بالا) و همدوسی بالاتر ساخته شدند.
سازوکار لیزر:
نخست لازم است تا به محیط فعال لیزری به نحوی انرژی داده شود. به این عمل پمپاژ لیزر می‌گویند. عمل پمپاژ به روشهای گوناگونی صورت می‌گیرد که می‌توان به پمپاژ نوری، پمپاژ الکتریکی، پمپاژ توسط لیزرهای دیگر (پمپاژ لیزری)و جز اینها نام برد.
گونه‌های لیزر:
لیزرها را براساس مواد لیزرزا به چند گروه زیر بخش بندی می‌کنند: لیزرهای جامد، لیزرهای گازی، لیزرهای مایع یا رزینه، لیزرهای الکترون آزاد و لیزرهای نیمه رسانا لیزرها را بر پایه خروجی آنها به دو دسته لیزرهای تپی و لیزرهای پیوسته کار تقسیم بندی می‌کنند. غالبا لیزرهای توان بالا را از نوع تپی (پالسی) میسازند.
ساختار لیزر:
لیزرها به‌طور معمول از یک محیط فعال و یک مشدد نوری ساخته می‌شوند. مشدد نوری از دو آینه که یکی بازتابنده تقریبا کامل و دیگری نیمه گذرنده ـ بازتابنده است تشکیل می‌شود که خروجی لیزر از آینه نیم‌گذرنده است.
کاربردهای لیزر:
کاربرد لیزر در پزشکی: چاقوی لیزری، مته لیزری و ...
کاربرد لیزر در صنعت: جوشکاری لیزری، برشهای لیزری، برش الماس، مسافت یاب لیزری و ...
کاربردهای نظامی: ردیاب لیزری، تفنگ لیزری و ...
منبع : ویکی پدیا