پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

بررسی تعیین سطح مصرف خوراک بر عملکرد مرغان تخمگذار تجارتی ( محدودیت غذایی)


یکی از اساسی ترین هزینه ها در پرورش دام و طیور غذا می باشد که تا حدود ۷۰ درصد از هزینه ها را دربرمی گیرد، درصورتی که بتوان در طول دوره پرورش مرغان تخمگذار ، هزینه غذا را کاهش داد بدون آنکه در رشد و تولید حیوان اختلالی ایجاد شود، می توان به ازای تولید هر کیلوگرم تخم مرغ ، سود بیشتری بدست آورد. اعمال برخی محدودیت های غذایی در مرغ های مادر گوشتی و یا تخمگذار در سنین مختلف و یا در کل دوره پرورش از جمله روش های تغذیه ای است که بهبود عملکرد تولیدی و تولید مثلی را به همراه داشته است، ولی اعمال محدودیت غذایی در مرغ های تخمگذار تجاری بحث نسبتا" تازه ای می باشد. لذا این طرح به منظور بررسی سطوح مختلف مصرف خوراک ( تغذیه آزاد، تغذیه مطابق کاتالوگ ، تغذیه ۱۰ درصد بیشتراز کاتالوگ، تغذیه ۵ درصد بیشتر از کاتالوگ ، تغذیه ۵ درصد کمتر از کاتالوگ ، تغذیه ۱۰ درصد کمتر از کاتالوگ ، تغذیه ۱۵ درصد کمتر از کاتالوگ ، تغذیه ۲۰ درصد کمتر از کاتالوگ) بر عملکرد مرغ های تخمگذار تجاری انجام گرفت. در این آزمایش از ۴۸۰ قطعه مرغ تخمگذار سویه ها لاین در سن ۳۲ هفتگی استفاده شد و مرغ های مورد آزمایش در قالب طرح کاملا" تصادفی متعادل به ۴۰ واحد آزمایشی تقسیم شدند و هر یک از ۸ سطح مصرف خوراک در ۵ تکرار ( ۱۲ قطعه مرغ در هر تکرار) به مدت ۱۲ هفته تغذیه شد. عوامل اندازه گیری شده در این آزمایش شامل : مصرف خوراک روزانه ، میانگین وزن تخم مرغ ، درصد تولید تخم مرغ ، بازده تولید تخم مرغ ، ضریب تبدیل غذایی ، وزن پوسته ، وزن پوسته در واحد سطح، درصد پوسته ، ضخامت پوسته ، وزن مخصوص ( کیفیت پوسته تخم مرغ ) ، کیفیت داخلی تخم مرغ ( واحد ها ) و هزینه تولید تخم مرغ بود.نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که سطح مصرف خوراک تا ۲۰ درصد کمتر از کاتالوگ می تواند بدون هیچگونه اثر سویی بر صفات تولیدی گله ، در مرغ های تخمگذار تجاری محدود گردد. در تمامی صفات مورد مطالعه بین گروه های محدودیت دار( تیمارهای ۵ ، ۶، ۷ ، ۸ ) و گروه های بدون محدودیت ( تیمارهای ۱ ، ۳، ۴ ) اختلاف معنی داری وجود داشت . ولی به لحاظ اینکه این آزمایش برای اولین بار در ایران صورت گرفت و با توجه به شرایط متفاوت پرورش لذا استفاده از سطوح پایین تر از۲۰ درصد کاتالوگ به انجام آزمایش های بیشتر در آینده نیاز دارد.
منبع : مؤسسه مرغداری ایران