شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا


امروز شنبه ۳ اسفند ماه سال ۱۳۸۷ هجری شمسی؛ در تاریخ


امروز شنبه ۳ اسفند ماه سال ۱۳۸۷ هجری شمسی؛ در تاریخ
امروز شنبه ۳ اسفند ماه سال ۱۳۸۷ هجری شمسی؛ برابر با ۲۵ صفر سال ۱۴۳۰ هجری قمری و ۲۱ فوریه سال ۲۰۰۹ میلادی
● ۸۸ سال پیش درچنین روزی - سوم اسفند سال ۱۲۹۹ هجری شمسی:
در پی سیاستهای استعمار انگلیس در ایران و برای به حکومت رساندن شخصی مطیع و سرکوبگر، واحدهای قزاق مقیم قزوین یه سرکردگی رضاخان میر پنج وارد تهران شدند. این گروه با مقاومت محدود بعضی از کلانترها مواجه شدند و در زد و خوردی کوتاه تهران را به تصرف خود درآوردند. به علت اینکه طرح اجرای این کودتا را قبلا مقامات عالیِ انگلیس در تهران تنظیم کرده بودند و با مقامات امنیتی شهر نیز گفتگوهای لازم صورت گرفته بود، کودتاچیان به ساده ترین شکل ممکن به مقصود خود رسیدند و احمد شاه به پذیرش رضا خان به عنوان سردار سپه و فرمانده کل قوا تن داد. انگلیسیها در خصوص انتخاب رضاخان برای کودتا مدّتها مطالعه کرده بودند. آنان با در نظر گرفتن نقش رضاخان در سرکوبی جنبش های آزادیخواه مردم در نقاط مختلف ایران و کوشش های این مزدور سرسپرده برای دسترسی به حکومت و تاج و تخت، او را برای این کوتا در نظر گرفتند.
● ۸۸۸ سال پیش درچنین روزی - ۲۵صفرسال۵۴۲هجری قمری:
« ابن صیرفی» ملقّب به« تاجُ الرّیاسه » ادیب و مورخ و دبیردیوان فاطمیان مصردرگذشت. اوعلاوه بردبیری دیوان مکاتبات فاطمیان مصر، ریاست دیوان انشا را نیزبه عهده داشت. ابن صیرفی دراین مدت ضمن انجام دادن مسئولیت هایش اوقات خود را صرف نگارش مجموعه رسایلی کرد که حاکی ازدقّت و استعداد این ادیب و مورخ اند. اَلاَفضَلیّات ازآثاراین صیرفی است که شامل هفت رساله است. قانون دیوانُ الرّسائل دیگراثراین مورخ بشمارمی رود که بنا به اعتقاد خودش نخستین اثردراین مقوله است. زیرا دیگران فقط درباره خراج و سپاه کتاب نوشته اند و کاردیوان انشای دستگاه ملوک را فرونهاده اند.
● ۲۰۸ سال پیش درچنین روزی - ۲۵صفرسال۱۲۲۲هجری قمری:
معاهده فین کن اشتاین میان ایران و فرانسه درمحلی به همین نام درلهستان امضا شد. این عهدنامه به ظاهرخواسته ها و مقاصد فتحعلیشاه قاجاررا تأمین می کرد ولی مواد آن به گونه ای تنظیم شده بود که ناپلئون درهرزمان قادربود ازانجام دادن تعهدات خود سرباززند؛ عقد قرارداد فین کن اشتاین مقدمه مأموریت هیئت نظامی ناپلئون را درایران فراهم کرد و ژنرال گاردان درمقام سفیردولت فرانسه دررأس این هیئت به ایران آمد. آنان هدف خود را آموزش قوای نظامی ایران و آشناکردن آنان با شیوه های نوین جنگی اروپا اعلام کردند اما نیت اصلی هیئت نفوذ درارتش و دیگرمراکزمهم و حساس ایران بود. این عهدنامه به علت اجرانشدن تعهدات فرانسه درذیحجه سال۱۲۲۲هجری قمری ملغی اعلام شد.
● ۸۷ سال پیش درچنین روزی - ۲۱ فوریه سال ۱۹۲۲ میلادی:
مصر به استقلال رسید. این کشور در سال ۱۹۱۴ میلادی تحتُ الحمایة انگلیس شد و قوای بیگانه حسین کامل را به خدیوی مصر رساندند. دوران سلطنت فؤاد اول برادر وی در تاریخ بیداری مردم مصر اهمیت فوق العاده ای دارد زیرا در این دوران افراد مبارزی چون سَعد زُغلول پاشا پس از قرارداد ترکِ مُخاصِمه سال ۱۹۱۷ میلادی مبارزه با اشفالگران انگلیسی را علنی کردند، در پی شدت یافتن مبارزات، دولتِ انگلیس ناچار استقلال مصر را پذیرفت.
● ۴۴ سال پیش درچنین روزی - ۲۱ فوریه سال ۱۹۶۵ میلادی:
مالکوم ایکس سیاهپوست مبارز و مسلمان آمریکایی به دست گروهی نژاد پرست به شهادت رسید. وی در نوجوانی به جرم اعتیاد به زندان افتاد و همانجا با عده ای مسلمان سیاهپوست آشنا شد و بعد از مدتی به دین اسلام گروید. مالکوم ایکس بعدها یک نهضت واقعی اسلامی در آمریکا پدید آورد. محافل نژاد پرست آنچنان از این موضوع خشمگین شدند که وی را به شهادت رساندند. اساس عقیده مالکوم ایکس این بود که سیاهان هویّت دارند و باید هویت واقعی خود را بیابند.
منبع : سایت خبری ایران


همچنین مشاهده کنید