جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

به همین سادگی تندرست باشیم


به همین سادگی تندرست باشیم
هنگامی به خطراتی که شما را تهدید می‌کنند فکر می‌کنید چه چیزهایی به ذهن شما می‌رسد؟
تصادف، بروز بیماری‌های ناگهانی، آسیب‌های جبران‌ناپذیر ناشی از ضربه به قسمت‌های حیاتی بدن، زلزله و... این وقایع واقعا خطرناک هستند، اما چیزهای زیاد دیگری هم هستند که سلامتی و جان ما را به همین اندازه به خطر می‌اندازند اما ما آنها را اصلا جدی نمی‌گیریم. سیگارکشیدن، تغذیه نامتعادل (کالری بیش از اندازه و یا مصرف مقدار خیلی زیاد از یک گروه غذایی و مقدار ناکافی از دیگر گروه‌ها) و فقدان فعالیت بدنی از جمله عوامل خطر کلیدی برای شایع‌ترین علل مرگ هستند.
● شایع‌ترین علل مرگ کدامند؟
بیماری قلبی، سرطان و سکته مغزی از شایع‌ترین علل مرگ هستند. تقریبا ۵/۱ میلیون نفر در سال در آمریکا بر اثر این بیماری‌ها می‌میرند چیزی بیشتر از تعداد کل سربازان کشته شده در جنگ داخلی آمریکا، جنگ کره و جنگ ویتنام!
● علل عمده مرگ‌ومیر
شایع ترین و مهم ترین علل مرگ و میر عبارتند از: بیماری‌های قلبی،سرطان ، سکته مغزی ، بیماری‌های مزمن دستگاه تنفس تحتانی ، حوادث و سوانح، دیابت ، آنفلوآنزا و پنومونی ، بیماری‌های کلیه و عفونت .
درست است که بیماری‌های قلبی، سکته مغزی و برخی از انواع سرطان‌ها بیشتر در افرادی بروز می‌کنند که سابقه خانوادگی این بیماری‌ها را دارند. با این حال ژن‌های شما فقط بخشی از بار خطر را حمل می‌کنند. در بسیاری از موارد رفتار شما با سلامتی‌تان حداقل به‌اندازه سابقه خانوادگی شما مهم است. اگر شما رفتارهای نادرستی ‌را انتخاب کنید، خطر در بستر بیماری افتادن را بیشتر به جان می‌خرید.
● برای کاهش خطر چه کاری می‌توانیم انجام دهیم؟
موارد زیر مهم‌ترین راه‌ها برای کاهش خطر تعدادی از مهم‌ترین علل عمده مرگ هستند:
▪ ترک سیگار یا شروع‌نکردن آن (در افرادی که قبلا دچار سکته شده‌اند ترک سیگار برابر با یک عمل جراحی است). افرادی که سیگار را ترک می‌کنند در مدت حدود ۳ سال خطر بروز بیماری‌های قلبی و عروقی در آنها برابر با افراد غیرسیگاری می‌شود.
▪ کمتر خوردن غذاهای پرچرب و بیشتر خوردن میوه‌ها و سبزیجات. فراموش نکنید چربی و به خصوص کلسترول در بروز بیماری‌های قلبی و عروقی نقش مهمی دارند به‌طوری که در جوامعی که حتی میزان سیگارکشیدن و پرفشاری خون بالا است ولی میزان کلسترول افراد، پایین است، میزان بروز بیماری‌های قلبی و عروقی کم است. کاهش هر یک درصد در میزان کلسترول منجر به کاهش ۲ تا ۵ درصد در بروز بیماری‌های قلبی و عروقی می‌شود.
▪ بیشترکردن فعالیت بدنی. نداشتن فعالیت بدنی حداقل تا ۲ برابر احتمال بیماری‌های قلبی و عروقی را افزایش می‌دهد. به‌طور مثال در مطالعه قلب سالم در شهر تهران ۸۰ درصد مردان تهرانی و ۸۵ درصد زنان هیچگونه فعالیت بدنی منظمی‌ خارج از منزل یا محل کار خود نداشتند. حتی با انجام یکی از این کارها شما سلامتی خودتان را بهبود خواهید بخشید و خطر بیماری‌های قلبی سرطان و سکته مغزی را در خودتان کاهش می‌دهید.
میوه‌ها و سبزیجات منابع مهم ویتامین‌ها و مواد معدنی و فیبر هستند. برای بهبود رفتارهای غذایی خودتان شما باید غذاهای حاوی چربی و کالری زیاد را کم کنید غذاهایی مانند فست فودها. با جایگزینی این مواد با غذاهای سالم‌تر مانند میوه‌ها و سبزیجات شما کیفیت غذایی خودتان را بهتر می‌کنید. همچنین با افزودن میوه و سبزی به رژیم غذایی خودتان و یادگیری روش‌های جدید آماده‌کردن آنها می‌توانید از یکنواختی در رژیم غذایی خودتان جلوگیری کنید. در حالت ایده‌آل ما باید فعالیت کافی داشته باشیم تا بتوانیم کالری‌های به‌دست آمده از خوردن غذا را بسوزانیم.
متاسفانه زندگی مدرن فرصت انجام فعالیت بدنی را از مردم می‌گیرد. برای مثال بسیاری از افراد تقریبا برای رفتن به هر جایی از اتومبیل استفاده می‌کنند و بسیاری از مشاغل مورد علاقه مردم پشت‌میزنشینی برای مدت طولانی در روز است. یک راه واضح و آشکار برای سوزاندن کالری‌های بیشتر شرکت در فعالیت‌های منظم ورزشی مانند ایروبیک و بسکتبال و غیره است.
با این حال شما می‌توانید با افزودن تحرک به فعالیت‌های روزمره خودتان کالری‌های بیشتری را بسوزانید. برای مثال هنگام تماشای تلویزیون از دوچرخه ثابت یا از پله‌ها به جای آسانسور استفاده کنید. رفتارهای ناسالم تبدیل به عادت می‌شوند آنچنان که تغییر آنها می‌تواند بسیار سخت باشد.
احتمال زیادی وجود دارد که شما در عادت‌های خودتان تغییر ایجاد کنید اگر یک هدف خاص و مشخصی را برای خودتان تنظیم کنید. نوع هدفی که انتخاب می‌کنید و چگونگی فکرکردن شما درباره آن بسیار مهم است.
حمید رضا عزیزی
منبع : روزنامه تهران امروز