یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

انتخاب راست میانه یا چپ میانه؟


انتخاب راست میانه یا چپ میانه؟
انتخابات امروز ریاست جمهوری در فرانسه انتخاباتی آسان نیست که بتوان به راحتی از نتیجه آن گذشت، بلکه انتخاب میان پسر یک مهاجر خارجی به نام نیکولا سارکوزی و دختر یک افسر ارتش به نام سگولن رویال است. هر دو آنان مدعی هستند که قابلیت بهبود و توسعه کشور را دارند ولی اختلاف ایدئولوژیک و عقیدتی آنان بسیار گسترده است.
از دید بسیاری از تحلیلگران، نیکولا سارکوزی و سگولن رویال افرادی لجبازند که قواعد بازی سیاسی در فرانسه را دگرگون کرده اند و رای دهندگانی را که تشنه تغییرند به خود جلب می کنند. راه یافتن این دو به مرحله دوم انتخابات ریاست جمهوری بیانگر تحولی ژرف در اندیشه های نسل جدید فرانسه است. فرقی نمی کند که کدام یک در انتخابات پیروز شوند زیرا هر دو آنان پس از جنگ جهانی دوم به دنیا آمده اند و حامل اندیشه ای نوین هستند. به گزارش آسوشیتدپرس، از روز چهارشنبه تا پنجشنبه هفته گذشته سه طرح نظرسنجی در فرانسه به اجرا درآمد.
از این میان دو نظرسنجی حکایت از پیشتازی نیکولا سارکوزی و یکی حکایت از برابر بودن آرای دو رقیب داشت. سارکوزی که رهبری حزب جنبش مردمی فرانسه از جناح محافظه کار را برعهده دارد، می خواهد بازار کار این کشور را به بازار کاری آزاد تبدیل کند. این کار سبب می شود که فرانسوی ها ناگزیر باشند تنبلی را کنار بگذارند و ساعات بیشتری را به کار مشغول شوند. در چنین حالتی کشور فرانسه می تواند جایگاه خود را در بازار جهانی ارتقا دهد. از طرف دیگر سارکوزی وعده داده که جلو مشکلات ناشی از جهانی شدن را خواهد گرفت.
سگولن رویال، رهبر حزب سوسیالیست فرانسه وعده داده که فرانسه را از مشکلاتی که حزب جنبش مردمی بر نیکولا سارکوزی برای کشور ایجاد می کنند، نجات می دهد و نظام عمومی رفاه را بهبود می بخشد.
هر دو نامزد دیدگاهی متفاوت برای حفظ «اعتماد به نفس ملی» دارند. اعتماد به نفس ملی همان چیزی است که به دلیل رکود اقتصادی، ناآرامی های سال ۲۰۰۵ فرانسه و نزول اقتصادی و سیاسی در اتحادیه اروپا به شدت آسیب دیده است، حال آنکه روزگاری فرانسه در اتحادیه اروپا حرف نخست را می زد. سارکوزی هرگز جانبداری خود از ایالات متحده آمریکا را پنهان نکرده است.
رویال از این موضوع بهره انتخاباتی می برد و مدام تاکید می کند که سارکوزی نوکر کاپیتالیسم آمریکایی است. این موضع حتی بر لحن سخن گفتن این دو نامزد تاثیر گذاشته است، به طوری که سارکوزی از اشغال عراق توسط ایالات متحده آمریکا به عنوان «یک اشتباه» و رویال از آن به عنوان «یک فاجعه» یاد می کند. از آنجا که محور موضع گیری دو کاندیدا در قبال ایالات متحده از حساسیت بالایی برخوردار است، بسیاری از کارشناسان بر این باورند که نباید همه مشکلات دیپلماتیک خارجی را در ایجاد یا عدم ایجاد رابطه با آمریکا مورد بررسی قرار داد.
از دید این عده مسائل داخلی فرانسه از اهمیت بیشتری برخوردار است. سارکو و سگو تلاش بسیاری برای دستیابی به مقام ریاست جمهوری دارند ولی هر یک از آنان که در انتخابات امروز پیروز شود، باید پس از چند لبخند شاد و پیروزمندانه به ناگاه با کوهی از مشکلات روبه رو شود.
این مشکلات یکی، دو تا نیستند؛ افزایش لجام گسیخته میزان بیکاری که نرخ آن به هشت درصد رسیده است و کاهش نرخ رشد اقتصادی فرانسه که طی پنج سال اخیر از ۵/۱ درصد رشد در سال بالاتر نرفته است. مشکل ناشی از مهاجران خارجی نیز بر مشکلات فرانسه افزوده است. سارکوزی ۵۲ ساله می گوید مردم فرانسه باید ۳۵ ساعت در هفته کار کنند و اضافه کاری آنان مشمول مالیات بر درآمد نمی شود.
این موضوع سبب خواهد شد که کارگران تمایل بیشتری برای اضافه کاری داشته باشند. او اعتقاد بسیاری به اجرای قانون دارد و قصد دارد با تبهکاران، رانندگان مست و مهاجران غیرقانونی به شدت برخورد کند. سارکوزی وعده داده که با مجرمانی که سابقه ارتکاب جرم داشته باشند با شدت بیشتری مقابله کند. او سرسخت و جاه طلب است و از نوشیدنی های الکلی نفرت دارد.
در سال ۲۰۰۵ نیکولا سارکوزی وزیر کشور فرانسه مهاجران سیاه پوستی که خودروی فرانسویان را به آتش می کشیدند عده ای «اوباش» خطاب کرد و بعدها حتی با فشاری که از جانب حزب متوجه وی بود، سارکوزی از مهاجران آفریقایی تبار عذرخواهی نکرد. به همین رو او قصد دارد «وزارت مهاجرت و هویت ملی» را در فرانسه ایجاد کند.
سگولن رویال ۵۳ ساله از آن جهت که فرماندار منطقه ای در غرب فرانسه است، پیش از این «خانم رئیس جمهور» نام گرفته بود. در دولت پیشین او وزیر محیط زیست بود و همیشه سعی می کرد لباس های سفید بر تن کند. سگولن در تبلیغات انتخاباتی خود مدام از چهار فرزندش صحبت می کرد و از زنان فرانسه درخواست می کرد که اگر به مسائل فمینیستی اعتقاد دارند، بهتر است به وی رای بدهند.
او قصد دارد میزان حداقل دستمزد را در فرانسه افزایش دهد و طرح ایجاد اشتغال برای ۵۰۰ هزار بیکار را به اجرا درآورد. در این طرح پیش بینی شده که می توان سالانه ۱۲۰ هزار خانه را از طریق یارانه های دولتی ساخت.
این در حالی است که سگولن تا امروز نتوانسته است هیچ یک از اقتصاددانان فرانسوی را قانع کند که طرح های وی عملی هستند. یکی از موضوعاتی که سبب تنزل محبوبیت سگولن شد، لحن پرخاشگر وی در مناظره تلویزیونی میان دو رقیب انتخاباتی بود. سگولن در این مناظره به میان سخنان سارکوزی پرید و سابقه وی را مورد انتقاد شدید قرار داد.
هنگامی که سارکوزی با متانت سعی می کرد جو مناظره را آرام نگه دارد و از سگولن بخواهد که انگشت اشاره اش را به وی نشانه نرود، سگولن جیغ کشید؛ «من نمی توانم آرام بگیرم! نمی توانم آرام بگیرم!»روز جمعه نیز سگولن مدعی شده بود که پیروزی سارکوزی در انتخابات به ایجاد آشوب در کشور منجر می شود و مردم فرانسه به همین دلیل نباید به وی رای بدهند.
یک روز بعد سارکوزی با لحنی آرام و متین در مقابل خبرنگاران ظاهر شد و گفت؛ «فکر می کنم خانم سگولن وقتی این حرف را می زدند، حال خوشی نداشته اند. این احتمال هم وجود دارد که نتیجه نظرسنجی ها را به اطلاع وی رسانده باشند».
رامین رهبریعقوبی
منبع : روزنامه کارگزاران


همچنین مشاهده کنید