یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

تاثیر تغذیه بر حافظه


تاثیر تغذیه بر حافظه
آیا واقعا نوع تغذیه می‌تواند بر قدرت حافظه تأثیرگذار باشد؟ محققان زیادی به این مساله اندیشیده‌اند. در حقیقت اطلاعات قابل توجهی وجود دارد که ارتباط بین نوع تغذیه و حافظه را مورد بررسی قرار داده‌اند. نخست با غذاهای حاوی فیبر بالا شروع می‌کنیم. غذاهایی که دارای فیبر زیاد هستند به دلیل حجم‌دهنده بودنشان مفید شناخته شده‌اند زیرا این ترکیبات موجب پیشگیری از یبوست شده و جریان دفع مواد زاید را تسهیل کرده و از ماندن مدفوع در روده‌ها و جذب مواد نامناسب جلوگیری می‌کنند. تحقیقات نشان داده‌اند که مصرف کربوهیدرات‌هایی که دارای فیبر زیاد و قند کم هستند برای فعالیت‌های مغز مفیدترند. شاید به این علت که مواد غذایی پرفیبر مدت بیشتری در بدن می‌مانند و نمی‌گذارند که قند خون به شدت بالا برود. برعکس مواد غذایی حاوی آرد سفید و شکر پس از مصرف، قند خون را به شدت افزایش می‌دهند...
در تحقیق دیگری دیده شده است که کولین موجود در تخم‌مرغ می‌تواند از طریق تولید نوروترنسمیترهایی مانند استیل کولین اثربخش باشد. دیده شده است میزان استیل کولین در افراد مبتلا به آلزایمر پایین‌تر است و بنابراین، مصرف روزانه تخم‌مرغ برای میانسالان توصیه می‌شود. بهتر است مجددا به میزان میوه و سبزی تازه‌ای که روزانه می‌خورید، فکر کنید. جالب است بدانیم املاح و آنتی‌اکسیدان موجود در این برکت‌های الهی در اغلب رژیم‌های غذایی با فواید بسیار همراه هستند. تحقیقات روی حیوانات گوشتخوار که عمر کوتاهی دارند، نشان داده است که حتی در این حیوانات نیز با اضافه شدن میزان سبزی و صیفی تازه به رژیم غذایی شان بیشتر عمر می‌کنند و فعال‌ترند.
راجع به اسیدچرب امگا سه و خواص آن مطالب بسیار خوانده و شنیده‌اید. غذاهای حاوی این اسید چرب نیز بر حافظه اثرگذار است. تحقیقات زیادی در این زمینه در دست انجام است و محققان بر این باورند که این اسیدچرب می‌تواند از دمانس و از دست دادن حافظه پیشگیری کند. ماهی سالمون، تن، ساردین، آزاد و همچنین دانه‌های روغنی مثل کلزا یا کانولا، سویا و بزرک سرشار از امگا سه هستند. از این رو، وارد کردن آنها به رژیم غذایی بسیار مفید است.
و آخرین نکته درباره میزان آبی است که در روز می‌نوشید. می‌دانید که ۶۰ درصد وزن بدن ما را آب تشکیل داده و حدود ۷۵ درصد مغز از آب است بنابراین، نقش آب در سلامت ما بدیهی است. در ضمن، آشامیدن آب و نقش آن در حافظه احتیاج به تحقیق و بررسی ندارد چون کوچک‌ترین کم آبی در بدن به از دست دادن قدرت شناخت و درک منجر می‌شود. دوباره یادآور می‌شوم که کلیه تحقیقات به داشتن رژیمی‌ متعادل و متنوع براساس گروه‌های غذایی و حفظ وزن در حد متعادل تاکید دارند. کاهش مصرف شکر و نان‌های تهیه شده از آرد تصفیه شده، حذف چربی‌های اشباع و ایزومر ترانس، کم کردن میزان نمک مصرفی نیز سلامت حافظه‌مان را تضمین خواهند کرد.

دکتر ربابه شیخ‌الاسلام
متخصص بهداشت عمومی و اپیدمیولوژی تغذیه و مدیر موسسه تغذیه، سلامت و توسعه www.behsite.ir
منبع : روزنامه سلامت


همچنین مشاهده کنید