دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

مشتری


مشتری
مشتری، پنجمین و بزرگترین سیاره منظومه شمسی است. این غول گازی،‌اتمسفر ضخیمی دارد، ۳۹ قمر شناخته شده و حلقه ای تیره و آشكار دارد. مهمترین عوارض آن، نوارهای عرضی و لكه بزرگ قرمز رنگ(كه طوفان است) می باشند.
مشتری، عمدتا از گاز تشكیل شده است. این سیاره بزرگ، دو برابر گرمایی كه از خورشید جذب می كند، از خود نور ساطع می كند. به علاوه میدان مغناطیسی بسیار قوی دارد. مشتری در قطبین پهن می شود و در استوا محدب است.
●اندازه
قطر مشتری ۸۸۷۰۰ مایل(۱۴۲۸۰۰ كیلومتر) است كه اندكی بیشتر از ۱۱ برابر قطر زمین است. مشتری آنقدر بزرگ است كه می توان همه سیارات منظومه شمسی را در آن جای داد(اگر مشتری خالی و میان تهی بود)
●جرم و گرانش
جرم مشتری،‌حدود ۹/۱ در ده به توان بیست و هفت كیلوگرم است. اگر چه این جرم ۳۱۸ برابر جرم زمین است، ‌اما گرانش مشتری تنها ۲۵۴% گرانش زمین است. این به علت بزرگی مشتری است(و نیروی گرانشی كه یك سیاره در سطح به جسم وارد می كند،‌ متناسب با جرم آن بوده و با شعاع آن سیاره رابطه عكس دارد).
یك انسان ۱۰۰پوندی روی مشتری، ۲۵۴ پوند وزن خواهد داشت
●طول روز و سال مشتری
۸/۹ ساعت زمین طول می كشد تا مشتری یك دور حول محورش بچرخد(یك روز مشتری). ۸/۱۱ سال زمین طول می كشد تا مشتری یك دور حول خورشید بچرخد(سال مشتری).
مشتری از گاز و مایع تشكیل شده است، بنابراین همانطور كه می چرخد، بخشهای مختلف آن با سرعت یكسانی نمی چرخند. چرخش سریع آن، سبب ایجاد تحدب بیش از اندازه در استوای مشتری می شود. مشتری،‌شبیه كره ای پهن شده به نظر می رسد(پهن شده است).
●مدار مشتری
فاصله مشتری از خورشید ، ۲/۵ برابر فاصله زمین از خورشید است. به طور میانگین، مشتری ۴۸۰۰۰۰۰۰۰ مایل(۷۷۸۳۳۰۰۰۰ كیلومتر) از خورشید فاصله دارد.
در آفلیان(نقطه ای كه مدار مشتری،‌ بیشترین فاصله را از خورشید دارد)، فاصله مشتری از خورشید۸۱۵۷۰۰۰۰۰ كیلومتر است. در پریلیان(نقطه ای كه مدار مشتری،‌ كمترین فاصله را از خورشید دارد)، فاصله مشتری از خورشید ۷۴۹۹۰۰۰۰۰ كیلومتر است.
در مشتری فصول وجود ندارند. فصلها در اثر انحراف محور چرخش به وجود می آیندو محور چرخش مشتری،‌فقط ۳ درجه انحراف دارد(این انحراف برای ایجاد فصلها كافی نیست)
منبع : سایت مفاهیم