جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

علیه اشغالگران متحد شوید


علیه اشغالگران متحد شوید
ملامحمد عمر رهبر طالبان در پیامی که به مناسبت هشتادوهشتمین سالگرد استقلال افغانستان از انگلیس صادر کرد از مردم افغانستان خواست تا در کنار طالبان به مبارزه با اشغالگران کشورشان بپردازند.
در این پیام که نسخه یی از دست خط و امضای ملا عمر هم به ضمیمه آن به خبرگزاری ها ارسال شده، آمده است؛«دشمنان دین اسلام و استقلال افغانستان به بهانه برقراری دموکراسی و آزادی به کشورمان حمله کردند و حال قصد دارند در بحران به وجود آمده که خودشان عامل اصلی ایجاد آن بودند از آب گل آلود ماهی بگیرند. آنها می خواهند بیشترین سوء استفاده ها را از وضعیت نابسامان افغانستان داشته باشند.سهل انگاری و بی توجهی کافی است. باید بیدار شده و هوشیار باشیم. باید اختلافات نژادی، مذهبی و فکری خود را کنار گذاشته و در برابر دشمن مشترک خود متحد و یکپارچه شویم.
این اطمینان را دارم که نظامیان طالبان قادرند پنجاه هزار نیروی نظامی امریکا و ناتو که در افغانستان مستقر هستند را با شکست روبه رو کنند.»این نخستین باری است که ملامحمد عمر رهبر طالبان پیام خود را بدون واسطه به طور مستقیم ارسال می کند. پیش از این اکثر پیام های رهبر طالبان توسط احمد متوکل وزیر خارجه طالبان و یا سخنگوی این گروه قرائت می شد. البته این بار نسخه یی از دست خط و امضای رهبر طالبان در اختیار الجزیره قرار گرفته است.
● کارنامه سیاسی
ملامحمد عمر در سال ۱۹۵۹ در نوده در نزدیکی شهر قندهار به دنیا آمد. ملاعمر که از نژاد پشتون و عضو قبیله هوتک است قبل از به دنیا آمدن خود پدرش را از دست داد و مسوولیت نگهداری خانواده اش بر دوش او افتاد. ملاعمر در دوران جوانی خود با اسامه بن لادن آشنا شد. این دو در جریان اشغال افغانستان توسط ارتش شوروی طی سال های ۱۹۷۹ تا ۱۹۸۹ در کنار هم با اشغالگران جنگیدند. ملاعمر که در آن سال ها عضو حرکت انقلاب اسلامی افغانستان بود پس از خروج نیروهای شوروی از افغانستان و پایان اشغال کشورشان به مبارزه با حکومت نجیب الله پرداخت. طی سال های مبارزه جراحت های زیادی به ملاعمر وارد شد که مهم ترین آن از بین رفتن چشم راستش در جریان یک انفجار بود.
از سال ۹۲ ملاعمر به تحصیل در حوزه ها و مدارس اسلامی در شهر مرزی کویته پاکستان پرداخت و توانست در روستایی در نزدیکی قندهار در جنوب افغانستان به عنوان ملا و روحانی مورد توجه ساکنان قرار گیرد.پس از سقوط حکومت کمونیستی نجیب الله در سال ۹۲ افغانستان درگیر جنگ داخلی شد و گروه ها و نژادهای مختلف برای کنترل و رهبری افغانستان با هم به مبارزه پرداختند. ملاعمر هم بیکار ننشست و رهبری گروهی به نام طالبان (طلبه ها) را در دست گرفت. اعضای این گروه هم طلبه های مدارس اسلامی و حوزه های داخل افغانستان و کمپ های مهاجران افغان در نزدیکی مرز پاکستان بودند.
در اوایل سال ۹۴ ملاعمر که آن زمان رهبری ۳۰ مرد مسلح را بر عهده داشت، توانست دو دختر را که توسط ماموران محلی به گروگان گرفته شده و مورد تجاوز قرار گرفته بودند آزاد کند. گروه طالبان طی سال ۹۴ رشد قابل ملاحظه یی داشت و توانست اعضای بسیاری را از مدارس اسلامی جذب خود کند. در نوامبر سال ۹۴ جنبش ملاعمر توانست کنترل ولایت قندهار را در اختیار بگیرد و یک سال بعد هم ولایت هرات را تصرف کرد.
در آوریل ۹۶ هواداران ملاعمر و اعضای طالبان لقب «امیرالمومنین» را برای رهبر خود برگزیدند. هنوز سال ۹۶ به پایان نرسیده بود که ملاعمر و پیروانش توانستند کابل پایتخت افغانستان را به اشغال خود در آورند.
● حکمرانی
حکومتی که پس از آن و تا سال ۲۰۰۱ ملاعمر رهبری آن را برعهده داشت قوانین بسیار شدید مذهبی را در سراسر خاک افغانستان به اجرا گذاشته بود و بیشترین محدودیت ها را هم برای زنان ایجاد می کرد.طبق قوانین شریعت طالبان که تمام اعضای آن سنی و پشتون بودند زنان تنها اجازه داشتند در رشته های پرستاری فعالیت کنند آن هم در صورتی که بیماران آنها زن باشند. زنان حق نداشتند تحصیلات عالیه داشته باشند.
آنها در صورتی می توانستند از خانه خارج شوند که تمام اعضای بدن آنها کاملاً پوشیده باشد.ملاعمر در اکتبر ۹۷ نام کشورش را به «امارات اسلامی افغانستان» تغییر داد. او همچنین قندهار را به عنوان محل اقامت خود برگزید و طی حکومت ۵ ساله طالبان بر افغانستان تنها دو بار به کابل پایتخت قدیمی و پرسابقه افغانستان سفر کرد.پس از حمله امریکا و ناتو به افغانستان و سقوط طالبان ملاعمر رهبری طالبان را به صورت پنهانی ادامه داد.
طی شش سالی که از سقوط طالبان و ورود نیروهای ائتلاف به افغانستان می گذرد شایعات و خبرهای مختلفی در مورد ملاعمر و زندگی اش منتشر شده است.برخی اخبار حاکی از آن است که او در جریان یکی از حملات امریکا به پایگاه های طالبان در مرز میان پاکستان و افغانستان یک دست و یک پایش را از دست داده است.
گفته می شود او در مناطق پشتون افغانستان و یا پاکستان زندگی می کند و دولت امریکا نیز مبلغ ده میلیون دلار جایزه برای هر فردی که اطلاعات قابل استنادی از رهبر طالبان داشته باشد در نظر گرفته است. روزنامه های پاکستانی در جریان درگیری های میان پشتون های ولایت وزیرستان و دولت پاکستان از دخالت ملاعمر برای پایان دادن به این بحران خبر دادند. آخرین خبری هم که از رهبر چهل و هشت ساله طالبان منتشر شده توسط محمد حنیف سخنگوی طالبان که در ژانویه امسال دستگیر شد به مطبوعات و رسانه های جهان راه پیدا کرد. حنیف در بازجویی های خود گفت که رهبر طالبان تحت محافظت ماموران امنیت داخلی پاکستان در شهر کویته به سر می برد.
نکته جالب این بود که این نکته را یک سال قبل حامد کرزی رئیس جمهور افغانستان نیز عنوان کرده بود که با تکذیب طالبان و دولتمردان پاکستانی روبه رو شده بود. ملاعمر رابطه بسیار نزدیکی هم با اسامه بن لادن رهبر القاعده داشت. بن لادن زمانی که طالبان حکومت افغانستان را برعهده داشتند آنها را از نظر مالی و اقتصادی تامین می کرد. این دو البته در زندگی خانوادگی نیز روابط نزدیکی با هم دارند. ملاعمر یکی از دختران بن لادن را به عنوان همسر خود برگزیده و در مقابل بن لادن هم یکی از دختران ملاعمر را به عنوان همسر چهارم خود انتخاب کرده است. البته طالبان این اخبار را همیشه تکذیب کرده اند.
منبع : روزنامه اعتماد