دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

چه کسانی در خطر ابتلا به سرطان پروستات هستند


چه کسانی در خطر ابتلا به سرطان پروستات هستند
سرطان پروستات به دوگونه است. یک گروه بسیار سریع رشد می کند و خیلی سریع به سایر قسمتهای بدن پخش می شوند و به اصطلاح بسیار مهاجم هستند و به سایر اندام های بدن حمله ور می شوند. گروه دیگر که رشد بسیار آهسته دارند اکثرا فقط در غده پروستات می مانند و به سایر اندام ها حمله ور نمی شوند. خوشبختانه ۴/۳ سرطانهای پروستات از این گروه هستند و رشد بسیار آهسته ای دارند.
سرطان پروستات یکی از شایعترین سرطانهای مردان در آمریکا است. سالیانه حدود ۰۰۰/۲۳۰ مورد سرطان پروستات تشخیص داده می شود و حدود ۰۰۰/۲۹ از مردان سالیانه در اثر ابتلا به سرطان پروستات می میرند. و به طور کلی باید گفت که از هر ۶ مرد آمریکائی یک نفر به این بیماری مبتلامی شود. اگرچه در هر سنی مردان می توانند گرفتار این بیماری بشوند، ولی این بیماری پس از ۵۰ سالگی شایعتر است و از ده بیمار مبتلا به سرطان پروستات، ۸ نفر سن بالای ۶۵ دارند. این بیماری در سیاه پوستان شایع تر از سفید پوستان است.
سرطان پروستات در نزد آنان که در فامیل خود سابقه چنین سرطانی را دارند شایعتر است. به عبارت دیگر اگر فردی برادر و یا پدرش مبتلا به سرطان پروستات بوده باشد و یا هست، شانس بیشتری برای ابتلا به این بیماری دارد.
● چگونه می شود پروستات را معاینه و بررسی کرد
مردان پس از ۴۰سالگی احتیاج به معاینه پروستات سالیانه توسط پزشک خانوادگی خود دارند. معاینه بدین ترتیب است که پزشک با انگشت نشانه خود پس از پوشیدن دستکش و استفاده ازUbricant دقیقا اندازه پروستات را بررسی می کند و اگر چنانچه پروستات بزرگتر از حد معمول باشد و یا اینکه توده ای و یا گلوله کوچکی در سطح آن احساس شود، برای تشخیص و یا رد این بیماری سایر اقدامهای لازم انجام خواهد شد. ولیکن مردان نیز خود باید بسیار مواظب سلامت خود باشند. گاهی سرطان پروستات از خود علائمی نشان می دهد و اگر چنانچه بیمار چنین علائم و ناراحتی داشته باشد باید فورا با پزشک خود در میان بگذارد.
● علائم سرطان پروستات:
در صورت بروز هر یک از علائم زیر، فورا پزشک خود را مطلع کنید.
۱) اگر مشکل در تخلیه ادرار دارید
۲) اگر در موقع ادرار احساس کردید که دفع ادرار قدرت و فشار کافی ندارد و به مانند گذشته به راحتی جریان ندارد.
۳) اگرپس از ادرار کردن هنوز قطره قطره ادرار می کنید
۴) اگر تکرر ادرار دارید
۵) اگر خون و یا ترشح چرکی به همراه ادرار دارید ،یا به عبارت دیگر ادرار بسیار کدری دارید.
۶) اگر احساس درد و یا سوزش در هنگام ادرار کردن می کنید.
۷) اگر در زمان انزال احساس درد می کنید
۸) اگر درد مفصل ران و یا درد پشت و یا درد کمر دارید که با درمان بهبود نمی یابد.
● P.S.A چه آزمایشی است؟
به یقین همه مردان در موردP.S.A شنیده اند. P.S.A آزمایشی است که اندازه گیری آن در خون می تواند به تشخیص سرطان پروستات کمک کند.
P.S.A ساده شده Prostate Specific Antigen است. مردانی که سرطان پروستات دارند اکثرا میزان P.S.A در خونشان بالاتر از حد طبیعی است، ولیکن گاهی ممکن است P.S.A بالا داشته باشند ولیکن دلیل، سرطان پروستات نباشد، چرا که در موارد خاصی نیز میزان P.S.A در خون بالاتر از میزان طبیعی خواهد بود. به طور مثال عفونتهای مجاری تناسلی در مردان و یا عفونت و التهاب در غده پروستات سبب بالا رفتن میزان P.S.A در خون بیمار می شود.
● درمان پروستات
اگر چنانچه سرطان پروستات از نوع خوب آن که رشد آهسته دارد و مهاجم هم نیست باشد، بهترین راه درمان Watchful Waiting است که در این روش از دارو و یا سایر راههای درمانی استفاده نمی شود و فقط به طور مداوم و مکرر بیمار توسط پزشک معالج بررسی می شود و اگر چنانچه علائم دیگری به بیماری اضافه می شود، اقدام به درمان دیگری خواهدشد. این بهترین راه درمان برای افراد مسن است. به ویژه برای آن نوعی از سرطان که آهسته رشد می کند و مهاجم نیست. جراحی، شیمی درمانی Radiation هم راه های دیگر درمان است. این نوع درمانها اگر سرطان در مراحل اولیه باشد، می توانند سرطان پروستات را درمان و ریشه کن کنند. به هرحال بررسی سالیانه برای سرطان پروستات و درمان آن در درجه اول انتخاب خود بیمار است و سپس عمل کرد طبیب معالج با توجه به شرایط و موقعیت بیمار.
منبع : روزنامه جوان