شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا


زنان سعودی وارد تجارت می‌شوند


زنان سعودی وارد تجارت می‌شوند
زنان عربستان سعودی این روزها فعالیت‌ها و برنامه‌ریزی‌های مدونی در راستای سهم خواهی در عرصهء بازرگانی و اقتصاد آغاز کرده‌اند. آن‌ها امیدوارند با حمایت زنان خانواده سلطنتی بتوانند شرایط اجتماعی و اقتصادی زنان را در این سرزمین ثروتمند بهبود ببخشند.
در سلسله برنامه‌های مرکز خدیجه بنت خویل در شهر جده، با حضور زنان خانوادهء سلطنتی و کارشناسان به بررسی وضعیت اقتصادی زنان و جایگاه آن‌ها در سرزمین عربستان سعودی پرداخته شد. در حالی که اعضای خانوادهء سلطنتی معتقدند دولت عربستان با صدور کارت شناسایی برای زنان و اجازهء حضور آن‌ها در عرصه‌های اقتصادی حسن نیت خود را ثابت کرده و از حرکت‌هایی که در چارچوب قوانین اسلامی باشد حمایت خواهد کرد.
در این نشست با عنوان «زنان عربستان در جست‌وجوی حقوق‌شان» شاهزاده عادله بنت عبدالله ابن العزیز و لوبنا ال اولیان به بررسی وضعیت عدم اشتغال زنان سعودی و توانایی‌های آن‌ها پرداختند.
لوبنا ال اولیان با اشاره به حضور پررنگ کارگران مهاجر و خروج سرمایه‌ها از کشور گفت :«در شرایط حاضر آمارها نشان می دهد که در سال ۲۰۰۶ بیش از ۶۰ بیلیون ریال سعودی از کشور خارج شده است. دلیل این مساله هم بیش از هر چیز برمی‌گردد به حضور زنان و مردان کارگر، در حال حاضر از هر ۱۰ زن خدمتکار در عربستان هشت نفر از فیلیپین به این کشور آمده‌اند. در حالی‌که بسیاری از زنان این سرزمین به خاطر سنت‌های غلط و ذهنیت جامعهء عربستان نمی‌توانند سراغ این شغل‌ها بروند، اما آن‌ها باید به شکلی گذران زندگی کنند و متاسفانه هیچ آماری دربارهء این‌که این زنان چطور زندگی‌شان را اداره می‌کنند، وجود ندارد.»
شاهزاده عادله در ادامهء این نشست اضافه کرد :«در حال حاضر بیش از ۱۱ میلیون فرصت شغلی در عربستان‌ سعودی وجود دارد و طبق پیش‌بینی‌ها این رقم تا سال ۲۰۲۰به ۲۱میلیون نفر می‌رسد، اما در این رشد ۲۵ تا ۲۸ درصدی چشم‌انداز روشنی در انتظار زنان سعودی نیست، مگر این‌که ما برنامه‌ریزی‌های دقیقی را در این زمینه انجام بدهیم و دولت نیز فضا را برای حضور زنان باز کند.»
شاهزاده خانم عادله با اشاره به برنامه‌ریزی‌های در دست اجرا گفت: «ما باید همهء درها را برای زنان باز کنیم و قبل از هر چیز به آن‌ها اجازه بدهیم که از کم‌ترین حقوق یعنی رفت و آمد راحت و آزادانه برخوردار باشند.»
خانم ال اولیان نیز با شمردن سرفصل‌های این برنامه‌ریزی گفت: «اصلی‌ترین نکته در این میان اجازهء تحصیل و رسیدن به سطوح بالای مدارج دانشگاهی است و به این ترتیب زنان به خودآگاهی جنسیتی می‌رسند. دسترسی راحت زنان به حساب‌های بانکی و حضور آن‌ها در شرکت‌های معتبر به عنوان سرمایه‌گذار و در این میان حمایت همکاران و اعضای خانواده و آزادی دستیابی به ریاست موسسات و شرکت‌ها از جمله بحث‌هایی است که این روزها دغدغهء اصلی فعالان حقوق بشر است که خوشبختانه در این مسیر بسیاری از کشورها هم از ما حمایت می‌کنند.»
در پایان این نشست سعود، استاد علوم سیاسی دانشگاه لبنان با اشاره با آمارهای بین‌المللی گفت: «متاسفانه در آمارهای سال ۲۰۰۶ که از سوی سازمان‌ملل منتشر شده است، عربستان سعودی در زمینهء حضور زنان در عرصه‌های اجتماعی از میان ۱۱۵ کشور جهان در پایین‌ترین ردیف‌های جدول قرار دارد. همهء این‌ها نشان می‌دهد که دیگر باید به صحبت‌ها خاتمه داد و شرایط کار و تحصیل را برای خواهران مسلمانمان فراهم کرد چرا که اسلام هیچ منافاتی با پیشرفت و حق‌خواهی زنان ندارد.»
قرار است به زودی با حمایت شاهزاده عادله بنت عبدالله بن العزیز دور جدید کنفرانس زنان تاجر خاورمیانه در مرکز خدیجه بنت خویل برگزار شود. این مرکز همه ساله با برگزاری کنفرانس‌ها و کارگاه‌هایی با محوریت‌هایی همچون راه‌های موفقیت در محل کار، الگوهای موفق برای زنان تاجر، دریافت وام برای زنان در خاورمیانه، سهم زنان در سرمایه‌گذاری‌ها و ارثیه‌های خانوادگی و...برگزار می‌کند. در حال حاضر با حمایت‌های این مرکز و خانوادهء سلطنتی بسیاری از بانک‌های عربستان به زنان تاجر و مدیران کارگاه‌های کوچک زنانه وام‌هایی با تسهیلات می‌پردازند. با افزایش روزافزون قیمت نفت شرایط اقتصادی زنان سعودی هم پس از سال ۲۰۰۰ بهبود یافته است. در نیمهء دوم سال ۲۰۰۶ تقریبا ۳۲۰۰ زن سعودی برای تاسیس کارگاه‌های کوچک زنان اقدام به درخواست وام کرده‌اند. از سوی دیگر مرکز خدیجه‌بنت خویل از زنانی که قصد دارند به درآمدزایی برسند مشاوره‌های حقوقی و اداری می‌دهد و به این ترتیب زنان تا راه‌اندازی کارگاهشان می‌توانند زیر چتر حمایتی این مرکز باشند.
در حال حاضر بخش خصوصی از حامیان اصلی سرمایه‌گذاری زنان محسوب می‌شود و تجمع زنان شاغل در شهر جده بیش از نقاط دیگر عربستان است.
مرکز خدیجه بنت خویل این روزها همکاری نزدیکی با مرکز انصار المرات دارد، در کنار تشویق زنان به خوداشتغالی این دو نهاد با مشارکت علما و حقوقدانان در تلاش‌اند در زمینهء حق رانندگی و حمل و نقل راحت‌تر در سطح کشور و بدون حضور مردان و برداشتن نقاب از روی صورت اقداماتی انجام دهند. با این حال بسیاری از علما و دولتمردان سعودی با این بخش از فعالیت‌های نهادهای غیردولتی به شدت مخالفند، اما وزارت امور اجتماعی هر چند که همکاری نزدیکی با این سازمان‌ها ندارد، اما برخلاف فشار بنیادگرایان با این سازمان برخورد هم نمی‌کند.
ترجمه: امیلی امرایی
منبع: Arab News.com
منبع : روزنامه سرمایه