چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

«رفتگان» در اینترنت


«رفتگان» در اینترنت
اینترنت با گذشت ۴دهه از عمرش، به دنیایی کامل تبدیل شده است. حضور سایت‌های اجتماعی نیز شخصیت‌های زنده را به دنیای مجازی انتقال داده و حال می‌توان گفت که اینترنت دنیای دیگری است که در آن هر کاری که تصور کنید، امکان‌پذیر است.
مگی کندی (Maggie Candy)، یک پرستار مخصوص مراقبت از افراد سالمند است که کنار آمدن با مساله‌ای به نام مرگ را به خوبی آموخته، اما پس از مرگ دختر ۱۷ ساله‌اش، استلا (Stella)، پی برد که راهکارهای بزرگسالان برای بزرگداشت درگذشتگان مانند کارت‌های مجالس ترحیم و گل‌های سر مزار، دردی از او دوا نمی‌کند، مگی برای یادبود دخترش استلا به سمت اینترنت کشیده شد.
او مدعی است که این روزها جوان‌ترها به اینترنت مانند یک همراه نگاه می‌کنند بنابراین وجود پایگاه‌هایی برای یادبود آنها در اینترنت امری منطقی است.
ظهور جایگاه‌های یادبود مردگان، گرایشی است که از آن به تمایلات جدید اینترنتی یاد می‌کنند. هم‌اکنون مگی صاحب سایت www.alwaysbe remembered.co.uk است که در آن علاوه بر خودش، سایرین نیز می‌توانند برای استلا یا عزیزان از دست‌رفته‌شان یاد نامه بنویسند.هر یک از افراد بخشی از سایت را به خود اختصاص می‌دهند که اطلاعاتی در مورد آنها و زمان مرگشان را مشخص می‌کند. به علاوه، تصاویر متعددی از آنها نیز بر روی سایت قرار داده شده است. دوستان و بستگان می‌توانند برای تکریم و احترام به فرد از دست رفته، شمع یا گل‌های مجازی برایش بفرستند و یا احساسات قلبی‌شان را در غم فقدان او ابراز کنند. چند سالی است که سایت‌های یادبود مردگان در ایالات متحده مورد توجه قرار گرفته اما انگلیسی‌ها به تازگی نسبت به این‌گونه سایت‌ها رغبت نشان داده‌اند. افزایش خشونت و خودکشی در میان نوجوانان انگلیسی را می‌توان از دلایل استقبال مردم از یادبودهای اینترنتی دانست. www.gonetoosoon.co.uk یکی دیگر از سایت‌های انگلیسی است که به یادبود و تکریم از دست‌رفتگان اختصاص دارد.
این سایت از نوامبر سال ۲۰۰۵ به عنوان یک سایت شخصی کارخود را آغاز کرد و در حال حاضر دربر گیرنده یادبود ۱۳ هزار فرد است.
مسوولان سایت می‌گویند هر روز ۱۰۰ یاد بود به تعداد قبلی اضافه می‌شود.
تری جرج (Terry George)، موسس سایت، وجود یادبود افراد معروفی چون پرنسس دایانا (همسر سابق ولیعهد انگلستان که طی یک حادثه رانندگی جان باخت) و الویس پریسلی، نسل علاقه‌مندان را به سوی این سایت می‌کشاند. وی علت دیگر محبوبیت سایت را امکان ابراز احساسات برای از دست رفتگان می‌داند. زیرا اغلب افراد هیچ جای دیگری برای بیان ناراحتی شان ندارند. برای مثال دوستان بیلی کاکس (Billy Cox)، ۱۵ ساله که در یک حادثه تیراندازی از بین رفت، هر روز برایش شمع‌های مجازی روشن کرده و به این ترتیب همدردی خود را اعلام می‌کنند. برخی کارشناسان معتقدند که برای جوانان این نسل که اغلب زمان‌شان را در اینترنت گذرانند، ابراز احساسات در دنیای آنلاین آسان‌تر است چون شاید رفتن بر سر مزار دوستان راه تکلم آنها را ببندد اما اینترنت جایی است که در آن اعتماد به نفس بیش‌تری دارند و راحت‌تر احساسات‌شان را آشکار می‌کنند. این گرایش در جوانان ایرانی نیز دیده می‌شود. در Yahoo! ۳۶۰، از جمله شبکه‌های اجتماعی در دسترس ایرانی‌ها، چنین نمونه‌هایی دیده می‌شود. پریسا دختر ۲۴ ساله‌ای که کمتر از دو هفته از مرگش می‌گذرد. ابتدای صفحه Yahoo! ۳۶۰ او جمله «خوشحالم» درج شده است. دوستان او پس از مرگش به صورت مداوم احساسات‌شان را بیان می‌کنند، از دوری او شکایت دارند و امیدوارند مرگ ،شادی حقیقی را برایش به ارمغان آورده باشد.

منابع: رویترو یاهو
گزارش: زینب مهدوی‌فر
منبع : روزنامه فناوران