جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

«ترین» های طبیعت


«ترین» های طبیعت
به نظر بسیاری از جامعه شناسان و روانشناسان «رقابت کردن» و «حس برتری جویی» در انسان، یکی از عواملی بوده که در طول تاریخ سبب ایجاد خلاقیت و فکر کردن انسان برای دسترسی به خواسته های خود شده و به مرور زمان با جدی تر شدن زندگی های اجتماعی، این رقابت ها نیز اشکال متنوعی به خود گرفت. قدیمی ترین زمانی که انسان در شکل اجتماعی به ثبت رکورد برای کارهایش پرداخته و کسی که صاحب رکورد بالاتر بوده به شان و جایگاه خاصی رسیده به المپیک های یونان باستان بازمی گردد. در دنیای امروز نیز علاوه بر اینکه از اهمیت مسئله رکورد زدن کم نشده، بلکه انسان ها با گسترش دادن ابداع فردی به نام «گینس»، چند سالی است که به شکل کاملا جدی و با قوانینی خاص و چه بسا سخت، تمام «ترین»های دنیا را در همه حوزه ها، چه انسانی و چه غیرانسانی و... در کتابی به نام کتاب ترین های گینس به ثبت می رسانند. امروز در این مطلب قصد داریم تا شما را ترین های طبیعت آشنا کنیم و مطمئن هستیم که دانستن آنها خالی از فایده نخواهد بود، هر چند که به قولی این چیزها نون و آب نمی شه ولی حداقل خالی از لطف نیست.
▪ بلند ترین درخت:
بلندترین درخت در سال ۱۸۷۲میلادی در استرالیا کشف شد که از نوع «اکالیپتوس» بود و ارتفاع آن به ۱۵۲متر می رسید. ولی فعلا درختی که از نوع «سکویاو» در کالیفرنیا بزرگ ترین درخت محسوب می شود که بالغ بر ۱۲متر ارتفاع دارد و این نوع درخت گاهی تا ۱۴۰متر درازا پیدا می کند.
▪ سالخورده ترین درخت:
سالخورده ترین درخت در دنیا صنوبری به ارتفاع ۳۲۷۵ متر در «نوادا» است. بنابر پژوهش هایی که در سال ۱۹۶۴میلادی انجام شده این درخت ۴۹۰۰ سال سن دارد.
▪ قطور ترین درخت:
قطور ترین درخت جهان «سکویای» کالیفرنیا معروف به «ژنرال شرمن» به ارتفاع ۸۳ متر و قطر ۸/۸۳متر و وزن آن ۲۵۰۰تن است. عمر این درخت به ۴۰۰۰سال می رسد و قطور ترین شئی زنده برروی زمین است. از چوب آن می توان ۴۰ خانه هر یک مرکب از ۱۵ اتاق ساخت.
▪ کند ترین رشد در درختان:
گرچه رشد درختان اغلب بستگی به شرایط گوناگون رشد دارد، معهذا برخی از درختان مانند شمشاد و درخت سرخدار معمولا رشد کندی دارند. دکتر «چارلز پیترز» بین سال های ۱۹۸۱ و ۱۹۸۴میلادی در مکزیک درختی را زیر نظر گرفت. تحقیقات او نشان داد که میزان رشد این گیاه ۰/۷۶میلیمتر در سال است و اینکه یک نمونه ۱۲۰ساله این درخت فقط ۹/۹ سانتیمتر ارتفاع داشت.
▪ اولین گونه درخت:
اولین گونه درختی که هنوز باقی مانده درخت «جینکو» یا «چهل سکه» یا «شجره المعبد» بومی منطقه ژزیانگ در چین است این گیاه که اولین بار در دوره ژوراسیک رشد کرده در سال ۱۶۹۰میلادی توسط «کمفر» هلندی کشف و در سال ۱۷۵۴میلادی به انگلستان برده شد. البته این گیاه از سال ۱۱۰۰میلادی در ژاپن میروئیده است.
▪ سنگین ترین و سبک ترین چوب:
سنگین ترین چوب متعلق به درختی است به نام درخت «آهن سیاه» که به درخت آهن آفریقایی جنوبی نیز شهرت دارد. وزن مخصوص چوب آن ۴۹/۱ می باشد و وزن هر متر مکعب آن ۱۴۹۰ کیلوگرم است. سبک ترین چوب «هیسپیدا» می باشد که در کوبا یافت می شود. وزن مخصوص آن معادل ۰/۰۴۴ و وزن هر متر مکعب آن ۴۴ کیلوگرم است.
▪ عمیق ترین و انبوه ترین ریشه ها:
بیشترین عمقی که ریشه یک گیاه توانسته در زمین نفوذ کند ۱۲۰متر است. ریشه یک درخت انجیر وحشی در نواحی غارهای «اکو» در شرق منطقه «ترانسوال» تا این عمق فرورفته است. «چاودار زمستانه» رکورد فشرده ترین ریشه ها را به خود اختصاص داده است. این گیاه می تواند ۸/۶۲۲ کیلومتر ریشه را در ۰/۰۵۱مترمکعب خاک تولید کند.
▪ کوچک ترین گیاه گل دار و میوه دار:
کوچک ترین گیاه گل دار موسوم به «علف اردک» در آب های قاره استرالیا به صورت شناور یافت می شود. طولش ۰/۶میلیمتر و پهنای آن ۰/۳۳میلیمتر است. میوه آن شبیه انجیر است و ۰/۰۰۰۷گرم وزن دارد.
▪ سریع ترین رشد:
نوعی زنبق بومی جزایر «سیلی» در انگلستان سریع ترین رشد را در میان گیاهان دارد. این گیاه ظرف ۱۴ روز ۶۵/۳ متر رشد کرده است.
▪ کندترین رشد:
نوعی گیاه نادر بومی کشور بولیوی دارای کند ترین رشد است این گیاه اولین بار در سال ۱۸۷۰میلادی در ارتفاعات ایت کشور دیده شد. سنبله آن بین ۸۰ تا ۱۵۰ سال پس از کاشت ظاهر می شود.
▪ بزرگ ترین کاکتوس:
نوعی کاکتوس به نام «ساگوآرو» که در ایالت «آریزونا» در جنوب شرقی ایالت کالیفرنیا و در منطقه «سونوران می روید بزرگ ترین کاکتوس جهان محسوب می شود. ارتفاع آن ۱۶متر است. یک نمونه بیش از حد رشد کرده این کاکتوس که در آوریل ۱۹۷۸ میلادی در آریزونا اندازه گیری شد، ۲۴ متر ارتفاع داشت. این کاکتوس در ژوئیه ۱۹۸۶ میلادی در اثر یک طوفان باد از جا کنده شد و در آن زمان ۱۵۰سال عمر کرده بود.
▪ بزرگ ترین شکوفه ها:
گل زنبق رنگارنگ که به صورت انگلی زندگی می کند و بوی زننده ای نیز دارد. در بین گل ها دارای بزرگ ترین شکوفه می باشد. اندازه این شکوفه ها ۹۱سانتیمتر و ضخامت آن ها ۹/۱سانتیمتر و وزنشان ۷کیلوگرم است.
▪ بزرگ ترین گیاه گلدار:
نوعی گیاه موسوم به «ویستریا»، یا «غول پیکر چینی» که در ایالت کالیفرنیا نگهداری می شود بزرگ ترین گیاه گل دهنده، محسوب می شود این گیاه که در سال ۱۸۹۲میلادی کاشته شد و هم اینک دارای شاخه هایی به طول ۱۵۲میلیمتر است. «ویستریا» در دوره ۵هفته ای گل دادن خود ۱۵۰۰۰۰۰شکوفه می دهد.
▪ سنگین ترین قارچ خوراکی:
در ۱۵ اکتبر ۱۹۹۰ میلادی، شخصی به نام «جیووانی پابا» ساکن شهر «بروراستون» در جنگل «نیوفارست» در انگلستان قارچی خوراکی از تیره «لائتیپوروس سولفوروس» یافت که ۴/۴۵کیلوگرم وزن داشت. این بالاترین رکورد وزن قارچ های خوراکی محسوب می گردد.
▪ کم کالری ترین و پرکالری ترین میوه:
«خیار» از جمله کم کالری ترین میوه ها است و در هر ۱۰۰گرم آن فقط ۱۶ کالری موجود می باشد. «آوکادو» با ۱۶۳کالری در هر ۱۰۰گرم پرکالری ترین و مغذی ترین میوه ها است.
▪ تندترین ادویه:
تندترین ادویه از «هابانرول» که گیاهی از جنس کاپسیکوم بومی مکزیک و مناطق حوزه دریای کاراییب است تهیه می شود. یک گرم از این ادویه برای ۲۰۰ کیلوگرم سس فلفل کافی است.
منبع : روزنامه ابتکار