جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

تاریخچه خلیج گوانتانامو


تاریخچه خلیج گوانتانامو
به دنبال جنگ آمریکا/ اسپانیا، در سال ۱۸۹۸، ایالات متحده توانست کنترل مستعمرات آن زمان اسپانیا در کاراییب و اقیانوس آرام را به دست بگیرد؛ در میان این مستعمرات، کوبا توانست در سال ۱۹۰۲ اعلام استقلال کند.
ناوگان آمریکا که به سانتیاگو حمله کرده بود، برای حفظ خود از طوفانهای شدید منطقه به دنبال سرپناهی بودند. آنها برای این منظور گوانتانامو را با بندرگاه بسیار عالی برای خود انتخاب کردند.
دریانوردان آمریکایی با موفقیت و همراه با یگان پشتیبانی دریایی، به ساحل این بندر آمدند. ورود این افراد به خاک کوبا از طرف نیروهای مقاومت اسپانیا، با چنان مقاومتی روبرو شد که پیشاهنگان کوبایی برای محافظت از آنها وارد عمل شدند. ایستگاه دریایی آمریکا در خلیج گوانتانامو، که ۱۱۶ کیلومتر مربع را پوشش داده است گاهی به نام GTMO یا Gitmo هم نامیده میشود. این قرارگاه در سال ۱۸۹۸ برپا شد و این زمانی بود که کوبا توسط نیروهای آمریکایی از اسپانیا گرفته شده بود.
دولت آمریکا از طریق توماس استرادا پالما (Tomas Estrada Palma) که یک شهروند آمریکایی و اولین رئیس جمهور کوبا بود، توانست این منطقه را از ۲۳ فوریه ۱۹۰۳، به طور مادام العمر تحت اجاره خود در آورد.
آمریکا در این کشور تحت الحمایه تازه، ضمیمه ای را در قانون اساسی کوبا گنجانید که به موجب آن، علاوه بر بسیاری موارد دیگر، ایالات متحده برای انجام عملیات استخراج ذغال سنگ و ایجاد قرارگاههای نیروی دریایی، دارای اختیار تام قضایی و کنترل کامل خلیج گوانتانامو خواهد بود و در عین حال جمهوری کوبا به عنوان فرمانروای نهایی آن پابرجا خواهد بود.
در سال ۱۹۰۵ به دلیل وجود ضمایم یکطرفه در قرارداد، شورش عمومی در کوبا به وجود آمد که به دنبال آن، آمریکا به مدت سه سال کوبا را رسمآ اشغال کرد. در سال ۱۹۳۴ عهدنامه اجاره مادام العمر خلیج مجددآ احیا شد و در آن به کوبا و شرکای بازرگانی اش اجازه داده شد تا به خلیج دسترسی آزاد داشته باشند و میزان اجاره را نیز از ۲۰۰۰ دلار سکه طلا، به معادل آن در سال ۱۹۳۴، یعنی ۴۰۸۵ دلار وجه رایج تبدیل نمودند. آنها همچنین شرطی را ضمیمه کردند که بنا بر آن، فسخ اجاره باید با موافقت هر دو دولت باشد یا اینکه به دلیل متروک گذاشته شدن منطقه توسط ایالات متحده، اجاره از بین برود.
با حضور بیش از ۹۵۰۰ گروه از سرباز آمریکایی، از سال ۲۰۰۵، خلیج گوانتانامو تنها مقر نظامی فعال آمریکا در خاک کمونیستها به شمار میرود.
منبع : سایت فریا