سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

اثر شرایط محیطی روی رهاشدن، جوانه زنی و بیماری زایی آسکوسپورهای Uncinula necator عامل بیماری سفیدک سطحی انگور


اثر شرایط محیطی روی رهاشدن، جوانه زنی و بیماری زایی آسکوسپورهای Uncinula necator عامل بیماری سفیدک سطحی انگور
رهاشدن و جوانه زنی آسکوسپورهای U.necator عامل بیماری سفیدک سطحی انگور با نگهداری برگ های انگور حامل کلیستوتسیوم های قارچ عامل بیماری در حرارتهای۲۰ و ۴ درجه سانتیگراد و شرایط رطوبتی نیمه خشک و خشک پس از ۱۲۰, ۱۵۰, ۲۰, ۸۰ و ۱۸۰ روز به تفکیک اندازه گیری شدند. همچنین اثر درجه حرارت های ۰-۳۵ درجه سانتیگراد پس از ۲۴ ساعت در رهاشدن آسکوسپورها و میزان رها شدن آسکوسپورها در دوره زمانی ۰-۱۶۸ ساعت در شرایط رطوبت اشباع و در دمای ۲۵ درجه سانتیگراد در مورد آسکوکارپهایی که برای ایجاد شرایط زمستان گذرانی قارچ عامل بیماری به مدت ۱۵۰ روز در ۴ درجه سانتیگراد نگه داری شده بودند، اندازه گیری شد و بیماری زایی آسکوسپورهای بالغ روی برگ های بریده و سالم انگور مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که بیشترین میزان رها شدن آسکوسپورها پس از ۱۲۰ روز در تیمار نیمه خشک ۲۰ درجه سانتیگراد با ۸ آسکوسپور در سانتیمترمربع و بیشترین میزان جوانه زنی آسکوسپورها پس از۱۵۰ روز با ۴۱ درصد مربوط به تیمار نیمه خشک ۴ درجه سانتیگراد بود. بهترین درجه حرارت برای رهاشدن آسکوسپورها پس از ۲۴ ساعت ۲ آسکوسپور در سانتیمتر مربع و در دمای ۲۵ درجه سانتیگراد به دست آمد و بیشترین میزان رهاشدن آسکوسپورها پس از ۳۶ ساعت ۱۱ عدد در سانتیمتر مربع اندازه گیری شد. بیماریزایی آسکوسپورهای U.necator روی برگ های بریده و سالم انگور نیز اثبات شد که می تواند موید نقش احتمالی آسکوسپورهای این قارچ به عنوان مایه تلقیحی اولیه در شروع این بیماری باشد.
محمد حاجیان شهری
سیدجواد زاد
عباس شریفی تهرانی
سیدمحمود اخوت
عباس صفرنژاد
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید