یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

هشدارهای گرم زدا


هشدارهای گرم زدا
بالاخره انتظار به سر می آید و پس از خردادماه که همه اش اضطراب و امتحان و رفت و آمدهای نهایی به مدرسه بود فصل تابستان فرا می رسد. با آمدن این فصل در انباری ها باز شده و وسایل بازی و تفریح کودکان که تا چند روز پیش در حبس بودند خارج می شود. تورهای مسافرتی فعال تر شده و شهرهای مختلف آماده برای پذیرایی از مهمانان تابستانی می شوند. آنچه لذت همه موارد مطرح شده را تضمینی خواهد کرد یک تن سالم است و این تن سالم با رعایت تغذیه مناسب بالاخص در این فصل گرما که زمینه برای فساد مواد غذایی بسیار فراهم است محقق خواهد شد.
در فصل تابستان گرمای زیاد، رطوبت بالا، افزایش بار کاری رستوران ها و فروشندگان مواد غذایی همه جزء عواملی هستند که احتمال فساد مواد غذایی و میزان بیماری زایی آنها را بالا می برند و بنابراین برای جلوگیری از مسمومیت های غذایی، گرما زدگی و بسیاری از مشکلات دستگاه گوارش بایستی رعایت اصول تغذیه ای مناسب را کرد تا این فصل زیبا را به خوبی و خوشی و با لذت کامل سپری کنیم. هوای گرم و مرطوب یکی از عوامل مهم رشد باکتری های بیماری زا در مواد غذایی است که با رشد این عوامل مواد خوراکی فاسد می شوند. از طرفی افزایش ناگهانی مسافرت های کوچک و بزرگ و آشپزی های خارج از منزل یا استفاده از غذاهای آماده یا رستوران های بین راهی مزید بر علت شده و احتمال بیماری زایی مواد غذایی افزایش می یابد. یخچال های رستوران ها به علت افزایش مراجعات بیش از پیش پر شده و خارج از ظرفیت کار می کنند که نتیجه آن فساد مواد غذایی است. یک مورد بسیار مهم نیز عدم امکان شست وشوی خوراکی ها در مسافرت و پیک نیک ها است که راه را برای ورود میکروب های بیماری زا هموار می کند.
ممکن است به علت تعجیل در حرکت یا مدت تعطیلات در پخت مواد غذایی بی دقتی شود به گونه ای که برخی از خوراکی ها از جمله گوشت کامل پخته نشود که همین امر سبب فساد آن و افزایش احتمال مسمومیت ها می شود. باید دقت کرد که هنگام پخت گوشت بالاخص به شکل کبابی قسمت های درونی آن نیز پخته شود و همانند بیرون، قسمت داخلی آن نیز قهوه ای رنگ شود و در صورت مشاهده قرمزی درون کباب بایستی در جهت پخت کامل آن اقدام مجدد شود.
یکی از مواد غذایی پرمصرف در مسافرت ها کنسروها است.
استفاده از کنسروها در ایام گرم بایستی به دقت صورت گیرد چرا که فساد این شکل بسته بندی از مواد غذایی بسیار خطرناک بوده و ممکن است ما را تا حد مرگ نیز پیش ببرد. وجود باکتری بسیار خطرناک به نام کلسترویوم بوتولینوم که سم مرگباری را تولید می کند در کنسروها ثابت شده که در صورت مصرف این سم فلج عضلات بدن از جمله عضلات تنفسی پیش می آید که فرد را به علت خفگی تا مرگ پیش می برد. بنابراین قبل از مصرف هر نوع کنسروی باید ابتدا آن را به دقت بررسی کرد و در صورت مشاهده برآمدگی یا فرورفتگی در سطح ظروف آن از مصرف آنها خودداری کرد. و کلاً و در هر شرایطی کنسروها را قبل از مصرف حدود ۲۰ دقیقه جوشاند.
سبزیجات بالاخص نوع خام آنها احتمال آلودگی بسیار زیادی دارند بنابراین بایستی سعی شود در این فصل حتی المقدور از استفاده این گروه در مسافرت ها و پیک نیک ها به صورت خام، نشسته و ضدعفونی نشده پرهیز کرد.
با توجه به مراجعات بسیار زیاد به رستوران ها ممکن است شست وشوی ظروف در این مکان ها به دقت صورت نگیرد بنابراین توصیه می شود در این مواقع لوازم شخصی مثل قاشق، چنگال و لیوان خود را همیشه به همراه داشته باشید. برخی از منابع آب در خارج شهرها از چاه های غیراستاندارد و منابع تصفیه نشده است بنابراین سعی شود در مسافرت ها از آب های معدنی بهداشتی یا کولمن ها و فلاسک های شخصی برای حمل آب بهداشتی استفاده شود. مصرف آب در مسافرت بسیار مهم است چرا که یبوست یکی از عوارض مهم دستگاه گوارش در مسافرت هاست که با مصرف آب احتمال بروز آن کاهش می یابد. در این فصل بایستی سعی شود از حمل و نقل مواد غذایی فاسدشدنی مثل خامه، شیرینی های خامه ای، غذاهای سرخ کرده، مایونز و موارد مشابه پرهیز کرد چرا که هوای گرم و رطوبت زیاد امکان فساد آنها را افزایش می دهد.
نکته بسیار مهم در حمل ونقل مواد غذایی این است که همیشه بایستی غذاهای پخته از غذاهای خام جدا نگه داشته و حمل شود. به این منظور پیشنهاد می شود برای حمل و نقل مواد غذایی از کولمن های مخصوص استفاده شود. توجه کنید که کولمن های آب از کولمن های ناقل مواد غذایی جدا باشد. شست وشوی مکرر دست ها با آب و صابون در طول سفر بالاخص قبل از پخت و مصرف غذا در پیشگیری از بیماری ها و مسمومیت های غذایی بسیار موثر است.
دکتر رضا آمری نیا - www.parsdiet.com
منبع : روزنامه شرق


همچنین مشاهده کنید