یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

زعفران


زعفران
زعفران یك گیاه علفی چند ساله است كه دارای كورم می باشد و از شهریور تا آبان گل می دهد. این گیاه زراعی است و بومی مناطق شرق مدیترانه تا خاورمیانه می باشد. كلاله ها كه از گلها جدا می شوند به منظور اهداف دارویی جمع آوری می شوند. ابتدا آنها را در سایه خشك كرده و سپس روی غربالی روی آتش ملایم قرار می دهند. جمع آوری پرزحمت است. تا ۰۰۰/۲۰۰ كلاله عملكردی برابر با یك كیلوگرم دارو رامی دهد. دارو به رنگ نارنجی مایل به قرمز براقی می باشد و بو و طعم تندی دارد. آن را باید در ظروف سربسته نگهداری كرد زیرا به راحتی رنگ, عطر و طعم خود را از دست می دهد. بدلیل اینكه زعفران گران است اغلب آن را با مواد خام كه رنگ مشابهی دارند مانند گل همیشه بهار و گلرنگ مخلوط می كنند. حاوی رنگدانه و مقادیر كمی اسانس می باشد. درد را تسكین می دهد و بعنوان ضد تشنج عمل می كند. زمانی بعنوان دوای خانگی مصرف داشت ولی امروزه برای درمان بیماریها استفاده نمی شود. البته بیشتر بعنوان ادویه و رنگ غذاها بخصوص غذاهای مشرق زمین كاربرد دارد. مصرف خیلی زیاد زعفران ممكن است باعث مسمومیت جدی در اثر التهاب موضعی غشاء مخاطی و خونریزی شود. امروزه زعفران بعنوان دارو اهمیت زیادی دیگر ندارد زیرا هزینه زیادی داشته و مقدار زیادی گل لازم است تا فقط مقداركمی دارو تهیه شود. زعفران بطور گسترده ای در اسپانیا كشت می شود كه تولید سالانه آن حدود ۰۰۰/۱۰۰ كیلوگرم می باشد. در قرون وسطی زراعت زعفران در مناطق مدیترانه و اروپای مركزی گسترده شده و در این مناطق بعنوان رنگ استفاده می شده است. در انگلستان زمانی كشت و كار می شد ولی امروزه بصورت وحشی یافت می شود. زعفران در جنوب فرانسه, ایتالیا, سیسیل, مجارستان, یونان, تركیه, ایران, هند و چین نیز كاشته می شود.
منبع : کشاورزی


همچنین مشاهده کنید