جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

خورش مرغ بالتی


خورش مرغ بالتی
درباره زنجبیل
ریشه های غده ای و قطور این گیاه نی مانند از عهد باستان به عنوان ادویه ای مفید در طباخی و طب مورد استفاده قرار می گرفته است. زنجبیل كه امروزه در مناطق استوایی به صورت گسترده ای كشت می شود، خواص به اصطلاح گرمی یا گرمابخشی دارد كه از آن ماده ای بسیار مفید برای دفع انواع سرماخوردگی ها از بدن می سازد ضمن آنكه عفونت ها را پیش از آنكه در بدن مستقر شوند معدوم می نماید. تركیبات ضدعفونی كننده زنجبیل كه به صورت روغن های فرار در آن وجود دارند سیستم ایمنی بدن را فعال می كنند از این رو مصرف زنجبیل در پیشگیری از سرماخوردگی ها، برونشیت ها، عفونت های لوزه و گوارشی موثر است.
در متون پزشكی چینی كه از ۲۰۰۰ سال پیش به جا مانده اند و نیز بسیاری از نسخ قدیمی شرقی به زنجبیل اشاره شده است. در سال ۱۶۰۰ میلادی شخصی به نام لردزوچی زنجبیل را برای اولین بار به انگلستان برد و دوست گیاه شناس او تاثیر مثبت زنجبیل در گرمابخشی را تایید و مصرف آن را برای كمك به سوءهاضمه تجویز می نماید. در گذشته برای كاهش فشار خون بالا خمیری از زنجبیل آسیاب شده با آب سرد تهیه می كردند و آن را روی پیشانی شخص بیمار قرار می دادند اما امروزه افزودن كمی زنجبیل به رژیم غذایی برای رسیدن به چنین نتیجه ای كافی محسوب می شود.
خوردن زنجبیل قلب و سیستم گردش خون را تحریك می كند و موجب ایجاد احساس گرما و سلامتی در بدن شده تولید نشاط و سرزندگی می كند. نوشیدن یك فنجان چای داغ زنجبیل در ابتدای سرماخوردگی یا آنفلوآنزا، زمان شروع احساس خستگی، سرما و كوفتگی در بدن، موجب افزایش تعریق، پایین آمدن تب و دفع سموم از بدن می شود و حالت زكام را برطرف می كند. زنجبیل در ریه ها به عنوان یك خلط آور نیز اثر می كند و سبب دفع خلط و ترشحات از سینه و تسریع در بهبود عفونت های ریه ای می شود.
در هندوستان برای درمان سرفه در كودكان به آنها دم نوش زنجبیل تازه می نوشانند. زنجبیل پروسه گوارشی را بهبود می بخشد، معده و روده ها را تقویت می كند و ترشح آنزیم های گوارشی را تحریك می كند. زنجبیل اثر مثبتی بر روی بی خوابی دارد به ویژه بی خوابی های دوران بارداری و یا ناشی از مسافرت. زنجبیل سوءهاضمه را برطرف می كند و امعا و احشا را از سموم پاك كرده، نفخ، اسپاسم و گرفتگی روده ها را رفع می كند. تحقیقات نشان می دهند زنجبیل از لخته شدن خون جلوگیری می كند، كلسترول را كاهش می دهد و فشار خون را پایین می آورد. به علاوه دارای آنتی اكسیدان هایی است كه پروسه پیری را به تعویق می اندازند.
جویدن زنجبیل تازه درد دندان را تسكین می دهد. ماساژ دادن مفاصل دردناك با روغن زنجبیل نیز موجب تسكین درد آنها می شود. اما از آنجا كه زنجبیل به شدت گرمابخش است مصرف آن به افرادی كه طبیعتشان تحمل گرمی را ندارد و یا اشخاصی كه دچار زخم معده و یا روده هستند توصیه نمی شود.
زنجبیل در طباخی ایرانی امروز چندان مورد استفاده نیست اما در بسیاری از كشورها مانند چین، تایلند و هند مصرف فراوانی دارد. در اینجا نمونه ای از یك نوع غذای هندی كه در آن از زنجبیل استفاده شده ملاحظه می كنید.
● خورش مرغ بالتی
▪ مواد لازم:
۳ قاشق سوپخوری روغن مایع
۳ عدد پیاز متوسط خلال شده
۳ عدد گوجه فرنگی متوسط
۱ قطعه ۵/۲ سانتی دارچین نكوبیده
۲ عدد دانه هل
۴ دانه فلفل سیاه درسته
نصف قاشق چایخوری زیره سیاه
۱ قاشق چایخوری زنجبیل تازه رنده شده
۱ قاشق چایخوری سیر رنده شده
نصف قاشق چایخوری فلفل قرمز
۱ قاشق چایخوری نمك
۱ عدد مرغ حدود ۱ تا ۵/۱ كیلوگرمی خرد شده به ۸ قطعه و پوست گرفته
(در صورت تمایل می توانید از ۶۷۵ گرم گوشت مرغ بدون استخوان و خرد شده استفاده كنید)
۲ قاشق سوپخوری ماست
۴ قاشق سوپخوری آبلیمو
۲ قاشق سوپخوری گشنیز خرد شده
۲ عدد فلفل سبز خرد شده
روغن را در تابه بزرگ و گودی داغ كنید. پیاز را در روغن بریزید و تفت دهید تا طلایی شود. گوجه فرنگی ها را ابتدا نصف كنید و سپس به صورت برش های نازك خرد كنید. گوجه فرنگی ها را به پیاز اضافه كنید و چند دقیقه تفت دهید سپس دارچین و هل، فلفل سیاه، زیره، زنجبیل، سیر، فلفل قرمز و نمك را اضافه كنید. حرارت اجاق را كم كنید و مواد را ۳ تا ۴ دقیقه تفت دهید.
قطعات گوشت مرغ را دو تا دو تا اضافه كنید و هر دو قطعه را حدود ۷ دقیقه تفت دهید تا كاملاً به مواد خورش آغشته شود و سپس دو قطعه بعدی را اضافه كنید. حدود یك استكان آب به غذا اضافه كنید و در تابه را ببندید. بگذارید غذا با حرارت كم حدود ۳۰ دقیقه بپزد تا گوشت مرغ كاملاً پخته شود. در صورت نیاز ممكن است كمی آب اضافه كنید. ماست را به خورش بیفزایید و خوب مخلوط كنید سپس در ظرف را ببندید و بگذارید با حرارت كم ۱۵ دقیقه دیگر بپزد. سپس آبلیمو، گشنیز و فلفل سبز را اضافه كنید و پس از ۲ دقیقه با برنج و یا به صورت خوراك سرو نمایید.

سپیده سلیمی
منبع : روزنامه شرق