چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

ژرمنها در پیچ و خم سال ۲۰۰۸


ژرمنها در پیچ و خم سال ۲۰۰۸
سرانجام سال ۲۰۰۶ میلادی به پایان رسید .در این مسان گمانه زنیهای متفاوتی در خصوص چهره سیاسی کشورهخای اروپایی در سال ۲۰۰۸ مطرح است.یکی از این کشورها آلمان است.کشوری که افراط گریهای مرکل در سال ۲۰۰۶ میلادی چهره آن را تاحدودی مخدوش نموده است.به‌راستی سرزمین ژرمنها در سال ۲۰۰۷ میلادی چه چهره ای از خود به نمایش حخواهد گذاشت؟آیا دموکرات مسیحیها همچنان به رویکرد تند خود در قبال تحولات خاورمیانه و نظام بین الملل ادامه خواهند داد یا اینکه سوسیال دموکراتها مانع از این روند خواهندشد؟
هنوز اختلاف نظرها میان مقامات بلندپایه آلمانی مانند مرکل و اشتاین مایر بر نحوه ترسیم سیاست خارجی آلمانها ادامه دارد.مرکل نشان داده است که علیرغم ادعاهای خود،هنوز نسبت به اصلی ترین قواعد و پایه های سیاست بین الملل آشنایی ندارد و هوماره سعی دارد از منظری سیاه و سفید با قضایای موجود برخورد نماید.بر ایناساس اعتدال جایگاهی در میان دموکرات مسیحیها ندارد.در زمان صدارت اعظمی گرهارد شرودر آلمان رفتار به مراتب معقول تری در نظام بین الملل داشت.اما حضور صذراعظمی افراطی در برلین معادلات را به طور کامل بر هم ریخته است.
مرکل همانند نیکولا سارکوزی و تونی بلر نتوانسته است تعریف مشخصی از سیاست داخلی و خارجی خود ارائه نماید.بر این اساس از پوتین تا لخ کازینسکی همه این سوال را از خود می پرسند که صدراعظم ژرمنها از جهان امروز چه می خواهد!
در داخل آلمان شاهد وقوع رخدادهایی هستیم که می توانند موقعیت مرکل را در سال ۲۰۰۸ میلادی با خطر مواجه سازند.یکی از این رخدادها گسترده تر شدن دامنه اعتصابات در آلمان است.
نتایج یک نظرسنجی نشان می‌دهد تنها ۲۸ درصد مردم آلمان به بهتر شدن وضعیت خود در سال ۲۰۰۸ امیدوار هستند. در این نظرسنجی که موسسه “امنید” آلمان به سفارش نشریه “بیلد آم زونتاگ” انجام داده،۳۲ درصد پرسش‌شوندگان وضعیت را در سال آینده بدتر از اکنون پیش‌بینی می‌کنند.
بر اساس این گزارش ، طبق نظرسنجی‌های ۶ سال اخیر این اولین بار است که درصد کسانی که نسبت به وضعیت خود در سال بعد ابراز بدبینی می‌کنند به چنین رقمی رسیده است.
این گزارش افزود که از نظر ۳۸درصد پرسش‌شوندگان اوضاع در سال۲۰۰۸ نسبت به سال جاری تفاوتی نخواهد کرد. این نظرسنجی همچنین حاکیست: در عرصه اقتصادی، ۳۹ درصد گفته‌اند سال آینده میلادی سالی سخت‌تر خواهد بود و تنها ۱۴ درصد پرسش‌شوندگان نظری در جهت عکس داشتند. همچنین “درصد قابل توجهی از پرسش‌شوندگان هم معتقدند سال آینده چالش‌ها و اعتصاب‌ها در شرکت‌ها و موسسات تولیدی و خدماتی افزایش خواهد یافت.” به نوشته دویچه وله، در دهه گذشته این اولین بار است که چنین نظری از سوی ۶۵درصد پرسش‌شوندگان ابراز می‌شود.
در همین حال تنها ۳ درصد معتقدند در سال آینده اوضاع در کارگاه‌ها و کارخانه‌ها در جهت کاهش تنش و اعتصابات پیش می‌رود.
در زمینه چالش‌های بین‌المللی نیز بنا به نظرسنجی موسسه امنید، ۴۵ درصد آلمانی‌ها سال آینده را سالی توام با ناآرامی پیش‌بینی می‌کنند وتنها ۹درصد شهروندان این کشور معتقدند وضعیتی صلح‌آمیزتر بر جهان حاکم خواهد شد.
“کلاوس پتر شوپنر” رییس موسسه امنید در ارزیابی از نظرسنجی یادشده تصریح نموده است که آلمانی‌ها در این مورد که سال آینده تحولات اقتصادی به کدام سو خواهد رفت، بسیار نامطئمن شده‌اند. به گفته شوپنر، آلمانی‌ها به گونه‌ای بی‌سابقه به این نظر رسیده‌اند که سال آینده چالش بر سر توزیع ثروت و امکانات میان اقشار فرودست، میانی و فرادست جامعه شدت خواهد یافت.
انتشار این نظرسنجی زنگ خطر را برای مرکل و دموکرات مسیحیها به صدا در آورده است.چنانچه از نظرسنجی موسسه امنید آلمان بر می آید،در اکثر زمینه های اقتصادی،اجتماعی،بین المللی و داخلی مردم آلمان رویکرد مثبتی نسبت به دولت آلمان ندارند.این در حالیست که‌مرکل سعی کرده است از عملکرد خود در سال ۲۰۰۷ تصویری روشن ارائه دهد.
از سوی دیگر،بدنبال برآوردهای تازه صندوق بین المللی پول درباره کاهش رشد اقتصاد جهانی، دولت آلمان کاهش شدید رشد اقتصاد این کشور را در سال دو هزار و هشت پیش بینی کرد. میشائیل گلوز وزیر اقتصاد آلمان در اینم خصوص اعلام نموده است که دولت آلمان باید برآورد خود را از رشد اقتصادی این کشور در سال آینده کاهش دهد.
اطلاعیه ماه اکتبر گذشته تصریح کرد دولت آلمان براورد رشد تولید ناخالص داخلی خود را در سال دوهزار و هشت از دو و چهاردهم درصد به دو درصد کاهش داده است. درپی گزارش صندوق بین المللی پول، اطلاعیه ای اخیرا منتشر شد که در ان تاکید شده است آلمان باید براورد خود را از رشد اقتصادی دوهزار و هشت باز هم کاهش دهد. بانک مرکزی المان رقم یک و شش دهم درصد را برای رشد اقتصاد این کشور در سال آینده میلادی پیش بینی می کند. با این حال سازمان همکاری و توسعه اقتصادی آلمان رشدی معادل یک و هشت دهم درصد را برای این کشور در سال آینده در نظر می گیرد. با آغاز سال جدید میلادی این موضوع سبب شده است میان محافظه کاران و سوسیال دموکراتها بر سر برقرار کردن حداقل دستمزد در آلمان، مناقشه ایجاد شود.
از سوی دیگر،آنگلا مرکل بدون توجه به انتقادات موجود علیه خود سعی دارد جهان پیرامون برلین را بر اساس ایده آلهای ناکارآمد حاکم در تفکرات سیاسی دموکرات مسیحیها شکل دهد و به طور مداوم از عملکرد خود در راس معادلات سیاسی کشورش دفاع نماید.صدراعظم آلمان ارزیابی مثبتی از کارنامه دولت خود در سال ۲۰۰۷ ارائه کرد و چشم‌انداز سال آتی را روشن دانست. اما از اکنون مشخص است که سال ۲۰۰۸ در آلمان، چالش بر سر توزیع امکانات و تامین عدالت اجتماعی شدت می‌یابد.
آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان در پیام ویدیویی خود به مناسبت آغاز سال۲۰۰۸، ارزیابی مثبتی از کارنامه دولت خود در سال جاری ارائه کرده است. مرکل در این پیام گفت که دولت آلمان توانسته است در عرصه سیاسی تحرکات معینی را دامن بزند. او در این رابطه به طرح انتگراسیون بهتر خارجی‌ها در جامعه‌‌ی آلمان و ایجاد مبناهایی برای مراقبت بهتر از کودکان اشاره کرد. فراهم کردن امکانات بیشتر برای زنان در جهت ایجاد پیوندی متوازن‌تر میان مسئولیت‌های خانوادگی و شغلی‌اشان نیز نکته‌ای بود که مرکل در فهرست موفقیت‌های دولتش مورد تاکید قرار داد.
مرکل در این میان سعی کرده است وعده هایی به مردم کشور خود دهد.وعده هایی که کمتر کسی در خصوص عینیت یافتن آنها خوشبین است!
مصدراعظم آلمان قول داد که با طرح‌هایی همچون اصلاحات در مالیات کارفرمایان و نیز در مالیات مربوط به ارث و میراث، میزان برچیده‌شدن فرصت‌های شغلی کاهش یابد و نگرانی شاغلان از بیکارشدن کمتر از گذشته شود. در عرصه بین‌المللی مرکل به ریاست کشورش در گروه ۸ در سال ۲۰۰۷ و برگزاری اجلاس رهبران این گروه در آلمان اشاره کرده است. در گستره اروپا نیز آلمان در شش ماه اول سال جاری ریاست اتحادیه اروپا را به عهده داشت. به گفته مرکل آلمان در این دوره در تهیه و امضای پیمان مبنای اتحادیه‌ی اروپا سهم و نقش عمده‌ای به عهده داشته است.این در حالیست که برخلاف ادعای مرکل،وی نتوانسته است موجب همگرایی در اتحادیه اروپا شود.در جریانامضای معاهده لیسبون نیز اختلافات قابل ملاحظه ای میان انگلستان و لهستان با دیگر اعضای اتحادیه مشاهده می شود.
در نهایت اینکه سال ۲۰۰۸ میلادی سال پردردسری برای مرکل و ژرمنها خواهد بود.در اینسال سوسیال دموکراتها باید تلاش خود را جهت مهار سیاستهای آنگلا مرکل افزایش دهند.تنها در این صورت است که می توان نسبت به ورود موثر افرادی مانند اشتاین مایر در صحنه سیاست داخلی و خارجی آلمان امیدوار بود.همچنین آلمان در سال ۲۰۰۸ احتمالا چاره ای جز کاهش تقابل خود با روسیه نخواهد داشت.زیرا در این سال شکست احتمالی بوش و پیروزی احتمالی مددیوف در انتخابات روسیه رقم خواهد بود و این به معنای پایان اجباری تاریخ مصرف افراط گرایی مرکل و دموکرات مسیحیها خواهد بود.
سعیدسبحانی
منبع : روزنامه رسالت