پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

چند مطلب مفید پزشکی


چند مطلب مفید پزشکی
●عینک آفتابی:
چیزی فراتر از یک جفت سایه جالب...
داشتم با سیمون- یکی از دوستانم- زیر آفتاب داغ کالیفرنیا قدم می‌زدم ، که از سیمون پرسیدم چرا عینک آفتابی به چشم ندارد و از چشمانش در برابر کاتاراکت (آب مروارید) محافظت نمی‌کند. سیون به جای اینکه به سادگی حرفم را تأیید کند ، از من اطلاعاتی خواست.
بنابراین در اینجا به اطلاعات توجه کنید. بر طبق اطلاعاتی که تشکیلات پیشگیری آمریکا می‌دهد ، با بالا رفتن سن ، شیوع کاتاراکت افزایش می‌یابد ، ۳۳ درصد اشخاص ۵۵ تا ۶۴ ساله ، بر طبق مطالعه‌ای به نام Beaver Dam Eye ، کاتاراکت زودرس دارند و ۶ درصد همین افراد کاتارکت دیررس دارند. در افراد بالای ۷۵ سال شیوع کاتاراکت زودرس و دیررس به ترتیب ، ۳۷ و ۵۲ درصد است.
بر اساس اطلاعات بنیاد ملی چشم ، پرتوهای فرابنفش خورشید ممکن است خطر ابتلا به کاتاراکت را افزایش دهند و به این مطلب اشاره شده که استفاده از عینک‌های آفتابی که جلوی نور فرابنفش را بگیرند و یا بر سر گذاشتن کلاه لبه‌دار ممکن است به کاهش خطر ابتلا به کاتارکت کمک کند. دست‌کم ، سیمون کلاه بر سر می‌گذارد.
● کمبود خواب و فشار خون بالا
آیا خواب کافی دارید؟ اگر اینطور نیست ، شما ممکن است احتمال ابتلا به فشار خون بالا را در خودتان افزایش داده باشید. در مطالعه‌ای که به عنوان جزئی از نخستین "سنجش و ارزیابی تغذیه و سلامت ملی" انجام شد ، ۴۸۱۰ نفر طی ۱۰ سال مورد پیگیری قرار گرفتند. دراشخاصی که به طور معمول ۵ ساعت یا کمتر می‌خوابیدند ، خطر ابتلا به فشار خون بالا دو برابر بود.
در این تحقیق فاکتورهایی مثل چاقی و دیابت که فاکتورهای خطر دیگر ابتلا به فشار خون بالا هستند ، هم در نظر گرفته شدند و اینطور نتیجه‌گیری شد که افزایش فشار خون [به علت کم‌خوابی] ، مستقل از این عوامل است.
به طور کلی توصیه می‌شود که ۸ ساعت خواب شبانه داشته باشیم.
● مکمل‌هایی برای درد زانو
گلوکزآمین و کندروئیتین ، دو مکمل محبوب مورد استفاده در استئوآرتریت و دردزانو هستند ، تخمین زده می‌شود ، فروش سالانه این مکمل‌ها نزدیک به ۷۰۰ میلیون دلار باشد ، اما آیا این مکمل‌ها واقعا مفیدند؟
شواهدی که در این مورد وجود دارد ، شامل مجموعه‌ای از نتایج مخلوط و درهم و برهم است. بعضی مطالعات نشان داده‌اند که استفاده از گلوکزآمین به مدت ۳ سال ، پیشرفت استئوآرتریت را که در گرافی‌های اشعه ایکس دیده می‌شود ، کاهش داده است. مطالعه GAIT نشان داده که استفاده از این داروها در بیمارانی که درد ملایم دارند ، سودی نداشته است ، ولی شدت درد در بیمارانی که درد متوسط تا شدید داشته‌اند و از ترکیب گلوکزآمین به همراه کندروئیتین استفاده کرده‌اند ،به میزان چشمگیری کاهش یافته است. ( بعد از اینکه نتایج این پژوهش اعلام شد ، از آنجا که در گزارش‌های خبری روشن نشده بود که بعضی بیماران واقعا از این مکمل‌ها سود می‌برند ، تماس‌های تلفنی زیادی داشته‌ام که در آنها بیماران می‌خواسته‌اند بدانند که می‌بایست به مصرف مکمل‌ها ادامه دهند یا نه.)
بالاخره بر طبق تحقیقی تازه ، که در دهمین کنگره جهانی مطالعات پژوهشی استئوآرتریت ارائه شد ، به این مطلب اشاره شد که دوز روزانه ۱۵۰۰ میلی‌گرم گلوکزآمین نسبت به دوز روزانه ۳۰۰۰ میلی‌گرم استامینوفن (تایلنول) ، به میزان قابل توجهی شدت درد را بیشتر کاهش می‌دهد.
سخن آخر در این مورد این است که از آنجا که پیش‌بینی اینکه کدام بیمار از این مکمل‌ها می‌تواند سود ببرد ، دشوار است و به خاطر آثار جانبی کم این مکمل‌ها ، منطقی است که به بیماران یک دوره آزمایشی ۳ تا ۶ ماهه مصرف ترکیبی این مکمل‌ها را به همراه ورزش و ورزش‌درمانی توصیه کنیم. اگر علایم بهتر ‌شدند ، می‌توانیم به مصرف مکمل‌ها ادامه دهیم ، در غیر اینصورت مصرف این مکمل‌ها مورد ندارد.
● برای داشتن یک قلب سالم به چه میزان ورزش نیاز داریم؟
دائم می‌شنویم که برای کاهش خطر بیماری قلبی و سکته باید ورزش کنیم. ولی اگر هدفمان سود بردن از اثر پیشگیرانه ورزش از بیماری‌های قلبی باشد ، چقدر باید ورزش کنیم؟
پاسخ کوتاه این است که اگر در هفته ۲.۵ ساعت پیاده‌روی با سرعتی آهسته‌تر از ۲ مایل در ساعت (۳.۲ کیلومتر در ساعت) داشته باشید ، می‌توانید از آثار پیشگیرانه ورزش بهره ببرید. البته بیشتر پزشکان ۳۰ دقیقه پیاده‌روی تند و یا ۱۵ دقیقه دویدن را توصیه می‌کنند.
پاسخ مشروح این است که چندین تحقیق به منظور ارزیابی میزان ورزش مورد نیاز برای بهره بردن از آثار پیشگیرانه ورزش از بیماری‌های قلبی ، انجام شده است.
- مطالعه موسوم به Women`s Health Initiative Observational Study به این اشاره دارد که ۲.۵ ساعت پیاده‌روی هفتگی به میزان ۳۰ درصد خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی را نسبت به کسانی که پیاده‌روی ندارند ، کاهش می‌دهد.
- مطالعه Harvard Alumni Health به این اشاره دارد که پیاده‌روی بیشتر از ۵ کیلومتر در هفته با کاهش خطر همراه است.
- مطلعه Railroad نشان داده است که ۱۵ دقیقه پیاده‌روی روزانه (که مصرف انرژی را ۷۳ کیلوکالری نسبت به زندگی بدون تحرک افزایش می‌دهد) ، ۱۶ درصد میزان مرگ ناشی از بیماری‌های قلبی را کاهش می‌دهد و ۳۰ دقیقه پیاده‌روی تند روزانه (مصرف ۱۵۰ کیلوکالری) ، ۲۷ درصد میزان خطر را کاهش می‌دهد.
منبع : سازمان آموزش و پرورش استان خراسان