پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

افق تاریک صلح در خاورمیانه


افق تاریک صلح در خاورمیانه
دولت های عربی و تشكیلات خودگردان فلسطین اعلام كردند كه تنها در صورتی آماده صلح با اسرائیل هستند كه این رژیم به اشغالگری های خود در اراضی فلسطینی پایان دهد، دیوار حائل را برچیند، از بلندی های جولان عقب نشینی كند، به حق بازگشت فلسطینیان احترام گذارد و به آنها غرامت پردازد.
ولی مشكل اینجاست كه رژیم صهیونیستی و ایالات متحده هر كدام به نوبه خود با این طرح اعراب، حتی در ساده ترین شكل ممكن آن مخالف هستند.
واقعیت این است كه واشنگتن نمی تواند به راحتی تعهداتی را كه در قبال رژیم اشغالگر قدس داد زیرپا گذارد و منافعش را در این منطقه نادیده بگیرد، به همین دلیل صهیونیست ها با اتكا به ایالات متحده همچنان به ادامه اشغالگری هایشان می پردازند و با اجرای مصوبات بین المللی مخالفت می كنند.
در شرایط كنونی نه دولت آمریكا و نه رژیم صهیونیستی در وضعیتی نیستند كه توانایی ورود به مذاكرات صلح جدی با عرب ها و فلسطینیان را داشته باشند و تا زمانی كه ایالات متحده به خاطر مسائل داخلی اش (نفوذ لابی های صهیونیست) و مسائل خارجی اش (گرفتار آمدن در باتلاق عراق) درگیر است توانایی هیچ كاری را ندارد و تمامی افق های برقراری صلح تاریك است.
از سوی دیگر، تمامی طرف هایی كه انتظار می رود در روند برقراری صلح در منطقه حضور یابند خود با بحران های عظیمی
رو به رو هستند و مشغول سازماندهی اوضاع داخلی خود خواهند بود و در عین حال برقراری صلح در منطقه مرهون سیاست های جدیدی است كه شاید در ظاهر به معنای تلاش برای برقراری صلح باشد ولی عملاً باعث تعمیق تنش های منطقه ای می شود.
در مناطق اشغالی نیز شاهد تغییراتی در مناصب رهبری هستیم، افرادی در اسرائیل ظهور می كنند كه در سیاست هایشان جایی برای تحقق صلح وجود ندارد و این امكان نیز وجود دارد كه حزب «لیكود» به رهبری «بنیامین نتانیاهو» دوباره به قدرت برسد تا باقی مانده تلاش های جریان سازش در اسلو را از بین ببرد، یعنی همان كاری كه شارون انجام داد. ضمناً تاكنون غلبه در اسرائیل با رهبرانی بوده است كه مخالف پایان چالش موجود بر پایه هایی متوازن هستند.
براین اساس منطقه به سمت یك جنگ دیگر پیش می رود، البته بعد از اینكه تل آویو و واشنگتن اوضاع داخلی خود را سر و سامان بخشیدند.
به هر صورت، این امر قابل پیش بینی است كه بحران ها و تنش های منطقه ای به دنبال ترتیب معادلات جدید رشد یابد و در مدت زمانی كه از ریاست بوش باقی مانده است یك جنگ آمریكایی و صهیونیستی به وجود آید. آمریكا و اسرائیل به رغم به كارگیری تمام تلاششان در جنگ تابستان گذشته لبنان شكست خوردند و در حال حاضر خود را برای به راه انداختن جنگی دیگر آماده می كنند.
از سوی دیگر، تلاش های كشورهای اروپایی برای پیشبرد روند صلح در منطقه خاورمیانه به جایی نخواهد رسید چرا كه در روابط میان دو كرانه اقیانوس اطلس آمریكا و اسرائیل خود را همه كاره می دانند و پیش از این نیز ثابت شده است كه نقش اروپا در برقراری صلح و جلوگیری از جنگ چقدر ضعیف است.
منبع: مركز اطلاع رسانی فلسطین
منبع : روزنامه کیهان