یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

عوامل ژنتیکی و محیطی در بروز اضطراب نقش دارند


عوامل ژنتیکی و محیطی در بروز اضطراب نقش دارند
شكل‌گیری اضطراب مانند بسیاری از علائم روان‌پزشكی دیگر، منشاء ژنتیكی و محیطی دارد.
دكتر جعفر عطاری مقدم دارای برد تخصصی روانپزشكی در گفت‌وگو با ایسنا ضمن بیان مطلب فوق اظهار كرد: به عبارتی افراد دارای سابقه اختلال اضطرابی در خانواده یا بستگان استعداد بیشتری برای ابتلا به اضطراب نسبت به سایرین وجود دارند.
وی افزود: البته عوامل متعددی موجب شعله‌ور شدن اضطراب می‌شوند كه شامل استرس‌های مختلف روانی، اجتماعی یا جسمی از قبیل مرگ نزدیكان، از دست رفتن شغل، مشكلات اقتصادی، مشاجره شدید، فروپاشی روابط و بیماری‌های جسمی است.
این متخصص، اختلالاتی را كه در روان‌پزشكی، كلیدی‌ترین علامت آنها اضطراب باشد را شامل اختلالات اضطراب منتشر، اختلا وسواسی ـ اجباری، اختلال پانیك، اختلال هراس و اختلال استرس پس از سانحه دانست و گفت: اختلال اضطراب منتشر، اضطراب و نگرانی مفرط درباره چندین واقعه یا فعالیت در اكثر اوقات روز و طی یك دوره ۶ ماهه است.
وی همچنین در خصوص اختلال وسواسی ـ اجباری و اختلال پانیك عنوان داشت: اختلال وسواسی ـ اجباری، وجود وسواس‌ها و اجبارهای شدید است كه موجب رنج و عذاب بسیار یا مختل شدن چشمگیر كاركرد فرد مبتلا می‌شود، ضمن آن كه اختلال پانیك كه با علایم روانی ترس مفرط و احساس قریب‌الوقوع بودن مرگ و نیستی همراه است با علائم جسمی تپش قلب، تنگی نفس، لرزش و تعرق شروع شده و در عرض ۱۰ دقیقه به سرعت تشدید می‌شود و عموما ۲۰ تا ۳۰ دقیقه و به ندرت بیش از یك ساعت نیز به طول می‌انجامد.
دكتر عطاری مقدم ترس شدید و مداوم از موقعیت‌ها یا اشیاء جاندار و بی‌جان مانند ترس از مكان‌های شلوغ یا حتی ترس از تزریق آمپول را از نشانه‌های اختلال هراس دانست و اعلام داشت: همچنین، اختلال استرس پس از سانحه به مجموعه‌ای از علایم اطلاق می‌شود كه به دنبال مواجهه با عامل استرس‌زای شدید مانند سیل، زلزله و جنگ بروز می‌كند، كه واقعه به طور مداوم در ذهن فرد مبتلا، مجسم شده و در عین حال وی می‌خواهد از یادآوری آن و یا هرآنچه تداعی‌كننده آن باشد اجتناب كند و به این ترتیب باعث وحشت و ترس در وی می‌شود.
وی درمان‌های اختلالات اضطرابی را شامل درمان‌های دارویی و غیردارویی دانست و ادامه داد: درمان‌های غیر دارویی اضطراب شامل روان درمانی، مشاوره، حمایت اجتماعی، ورزش‌های ایروبیك و تمرینات آرام‌سازی است. این متخصص با اشاره به این كه وقتی فرد استرس را تجربه می‌كند به طور طبیعی تمایل به تنفس سریع داشته و این عامل خود باعث تشدید اضطراب می‌شود، عنوان كرد: همچنین، فرد مبتلا بیش از حد متعارف دچار افكار منفی و نگران كننده شده كه این مسئله باعث تشدید تمامی عوارض در وی می‌شود.
این متخصص در پایان توصیه كرد: برای كنترل اضطراب تغییر در روش تنفسی، تنفس‌های آرام و عمیق و كاهش افكار نگران‌كننده مفید است، ضمن آن كه بهترین روش كاستن عوارض شروع یا مقدار پایین دارو تحت نظر پزشك و افزایش تدریجی میزان آن همراه با پیگیری‌های دوره‌ای است.
منبع : درمانگر


همچنین مشاهده کنید