چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

وظیفه‏ای بر دوش ما در عصر غیبت


وظیفه‏ای بر دوش ما در عصر غیبت
«ابراز ارادت‏» به ساحت قدسی حضرت مهدی علیه‏السلام، از مهمترین وظایفی است که منتظران آن امام عزیز در عصر غیبت دارند. این مهم مفهومی است که می‏تواند مصادیق مختلفی داشته باشد مانند دادن صدقه به قصد سلامتی آن امام همام، هدیه کردن ثواب اعمال واجب یا مستحب به آن حضرت و مواردی از این قبیل .
تردیدی نیست که این ابراز ارادت، گذرگاهی جهت ازدیاد معرفت و محبت نسبت ‏به آن عزیز غایب از نظر است و معرفت و محبت، معبری است تا به آن امام بزرگوار تقرب بیشتری حاصل کنیم. این نوشتار را به دو مصداق موضوع یاد شده اختصاص داده‏ایم:
۱) دادن صدقه به قصد سلامتی امام عصر علیه‏السلام:
دادن صدقه به قصد سلامتی امام عصر علیه‏السلام، از جمله تکالیفی است که منتظران آن امام بزرگوار در عصر غیبت ‏بر عهده دارند. بدون شک آن حضرت بی‏نیاز از آن است که منتظران، برای سلامتی‏اش صدقه بدهند، ولی همان طور که گفته شد، ابراز ارادت به آن بزرگوار و اعلام تبعیت از آن حضرت نشانه‏ها و علائمی دارد که از آن جمله می‏توان علاقه به سلامتی حضرتش را عنوان نمود . و این کار - همان طور که در زندگی شخصی خودمان با دادن صدقه تامین می‏شود - نسبت‏ به آن امام بزرگوار هم ساری و جاری است. مضافا این که بنا به روایتی از رسول اکرم صلی الله علیه و آله:
هیچ بنده‏ای ایمان نیاورد مگر آن که من نزد او از خودش محبوبتر باشم، و خاندانم از خاندانش نزد او محبوبتر باشند و عترت من نزد او از عترت خودش محبوبتر باشند و ذات من از ذات خودش نزد او محبوبتر باشد.
با این حساب، اگر برای سلامتی خود، یا خانواده خودمان صدقه می‏دهیم، این کار برای کسی که از ما و خاندانمان عزیزتر است اولی می‏باشد؛ و چه کسی در این خصوص عزیزتر و شایسته‏تر از حضرت مهدی علیه‏السلام؟ بر همین اساس است که مرحوم «سیدبن طاووس‏» به فرزندش چنین سفارش می‏کند:
«... پس در پیروی و وفاداری ... نسبت ‏به آن حضرت به گونه‏ای باش که خداوند و رسول او و پدران آن حضرت و خود او از تو می‏خواهند و حوائج آن بزرگوار را بر خواسته‏های خود مقدم بدار، هنگامی که نمازهای حاجت را به جای می‏آوری، صدقه دادن از سوی آن جناب را پیش از صدقه دادن از سوی خودت و عزیزانت قرار بده ... .»
چه نیکوست منتظران امام عصر علیه‏السلام، روزانه به قصد سلامتی آن امام همام مبلغی به نیازمندان صدقه بدهند .
بدیهی است آن حضرت را به این صدقات نیازی نیست، ولی همان طور که گفته شد این کار ابراز ارادت به ساحت قدسی آن امام شریف و گذرگاهی است تا کسب محبت و تقرب به آن بزرگوار حاصل آید. مضافا این که بر حسب روایات متعدد، اعمال ما هر از چند گاه خدمت ‏حضرتش عرضه می‏شود و چون آن بزرگوار، این مقدار وفاداری را از ناحیه منتظرانش مشاهده کنند، خرسند می‏گردند و کدام توفیق برای منتظران از این بالاتر که لبخند رضایت و خرسندی بر لبان امام خود - که جان عالمیان فدایش باد - بنشانند؟ و اگر ما عملا خواستار سلامتی حضرتش باشیم و در این راه از بذل مال دریغ نکنیم، آیا آن منبع فیض، سلامتی ما را از خداوند نخواهد خواست؟
۲) هدیه دادن ثواب اعمال مستحب به آن امام:
هدیه دادن ثواب اعمال مستحب به آن امام شریف از دیگر مصادیق ابراز ارادت به آن حضرت است. در زندگی روزمره هدیه و چشم‏روشنی گذرگاهی برای اعلام دوستی و نیز رفع کدورتهاست . روایات فراوانی از پیامبر اکرم صلی‏الله علیه و آله، در این خصوص وارد شده است. به دو روایت ‏بسنده می‏کنیم:
به یکدیگر هدیه بدهید تا رشته محبتتان استوار شود؛ زیرا هدیه محبت را بیفزاید و کینه و کدورت را از میان ببرد.
همچنین آن بزرگوار فرمود:
هیچ کس نباید هدیه برادرش را رد کند، اگر توانست آن را عوض دهد.
هدیه کردن ثواب و پاداش اعمال پسندیده به امام عصر علیه‏السلام، از زیباترین و مستقیم‏ترین راه‌هایی است که بیانگر ابراز محبت و وفاداری به آن حضرت است و همان طور که در بحث صدقه به قصد سلامتی آن امام همام گفته شد؛ آن بزرگوار را به این هدایا نیازی نیست، بلکه ما به ابراز مودت و دوستی نسبت ‏به آن حضرت نیازمندیم و برای رسیدن به این مطلوب، کدام راه مستقیم‏تر از هدیه کردن پاداش اعمال نیکو به آن امام عزیز؟
مرحوم «صدرالاسلام همدانی‏» در کتاب «تکالیف الانام فی غیبهٔ الامام‏» یا «پیوند معنوی با ساحت قدس مهدوی‏» می‏نویسد:
از جمله تکالیف بندگان در عصر غیبت امام عصر علیه‏السلام، هدیه کردن ثواب طاعات و عبادات اعم از واجب و مستحب به آن حضرت و پدران بزرگوار ایشان است؛ زیرا این کار باعث قبولی عبادات و ازدیاد طاعات زیاد بنده خواهد شد .
و در ادامه و به نقل از «سیدبن طاووس‏» روایتی را چنین می‏آورد:
کسی که ثواب نماز خود را - چه واجب و چه مستحب - برای رسول خدا صلی‏الله علیه ‏و آله، امیرمؤمنان و اوصیای گرامی او قرار بدهد، خداوند ثواب نمازش را چند برابر می‏کند ... و پیش از جدا شدن روح از بدنش به او می‏گویند: ای فلان! دلت ‏خوش و چشمت روشن باد بدانچه خداوند متعال برای تو مهیا کرده است ... .
هدیه کردن پاداش اعمال به امام عصر علیه‏السلام، منحصر به ثواب نماز نیست، ثواب و پاداش هر گونه اعمال خیر را می‏توان مشمول این نکته قرار داد. چنانکه مرحوم «سید محمدتقی موسوی اصفهانی‏» ، قرائت قرآن و غیره را مشمول این نکته دانسته است .
همچنین مرحوم طبرسی در «النجم الثاقب‏» حج کردن به نیابت از سوی آن حضرت را عنوان نموده و این کار را از قدیم در میان شیعیان امری مرسوم دانسته است.
هدیه نمودن پاداش اعمال نیک به ساحت قدسی حضرت مهدی علیه‏السلام، امر پیچیده‏ای نیست و به مقدمات عریض و طویلی نیاز ندارد، همین که انسان نیت کند ثواب این عمل نیک هدیه‏ای برای امام عصر علیه‏السلام باشد، کفایت می‏کند. چنانکه راوی از امام سؤال کرد چگونه نماز خود را هدیه کند؟ امام جواب داد: ثواب نماز خود را برای پیامبر صلی‏الله علیه ‏و آله، و یا هر کدام از ائمه علیهم‏السلام، نیت می‏کند و پس از سلام نماز بگوید: اللهم انت السلام و منک السلام یا ذاالجلال و الاکرام، صلی الله علی محمد و آل محمد» . اینها رکعاتی بود هدیه به بنده‏ات محمد بن عبدالله ... .»
طبیعی است که این هدیه می‏تواند به هر کدام از معصومین دیگر از جمله حضرت مهدی علیه‏السلام، تعلق بگیرد. از اینها بگذریم هدیه دادن پاداش اعمال نیک به حضرت ولی‏عصر علیه‏السلام، همان طور که گفته شد موجب قبولی و ازدیاد پاداش اعمال می‏گردد و در حقیقت این کار مهر تضمینی است ‏بر قبولی عمل به شرط برخورداری از سایر شرایط .
چه نیکو و پسندیده است که منتظران در غیبت امام خود، به آن حضرت ارادت ورزند و با دادن صدقه به قصد سلامتی آن حضرت و نیز اهدای پاداش اعمال پسندیده - چه واجب و چه مستحب - به آن عزیز غایب از نظر اعلام محبت کنند .
منبع : خانواده سبز


همچنین مشاهده کنید