چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

چگونه در دوران پیری سلامت بمانیم


چگونه در دوران پیری سلامت بمانیم
طبق آمار افراد امروزه طولانی تر از هر زمان دیگری زندگی می کنند. در حال حاضر سن امید به زندگی در ایالات متحده ۶/۷۷ سال است. این رقم در صورتی مفهوم واقعی خود را نشان می دهد که بدانید کودکی که در سال ۱۹۰۰ به دنیا می آمد به طور میانگین تنها ۳/۴۷ سال می توانست زندگی کند اما تا سال ۱۹۵۰ سن امید به زندگی افزایش یافته بود.
این عمر طولانی تر بدون شک نتیجه پیشرفت های دارویی و درمانی است. امروزه پزشکان قادرند با بیماری هایی که پیش از این مرگبار به شمار می آمدند مبارزه کنند و با شیوه های گوناگونی از جمله واکسیناسیون و تشخیص زودهنگام بیماری تا درمان های طولانی مدت سلامت مردم را حفظ کنند. در روزگار ما به نسبت گذشته تعداد بسیار کمتری از مردم از بیماری های قلبی و سرطان جان می سپارند. اما آیا این آمارها به این معنی هستند که امروزه مردم سالم تر از پیش زندگی می کنند؟
براساس آمار انجمن ملی تغذیه، در هر روز نیمی از جمعیت امریکا در رژیم به سر می برند. فرآورده های ضدپیری به صنایع چند میلیون دلاری تبدیل شده اند. تعداد افرادی که در مورد بدن خود و شرایط آن آگاه هستند روز به روز بیشتر می شود. پیتر مور سردبیر مجله سلامت معتقد است با گذشت هر دهه از عمر باید بادقت ارقام مربوط به شرایط بدن از جمله فشار خون و میزان کلسترول و... را چک کرد و تحت نظر داشت زیرا با تغییر و افزایش سن تغییرات آشکاری در بدن ایجاد می شود و چنان که واضح است بدن یک فرد ۳۰ ساله تفاوت فاحشی با بدن یک فرد ۶۰ساله دارد. به عنوان نمونه هیچ دقت کرده اید که افرادی با سن بالا برای دیدن نیاز به نور بیشتری دارند؟ دلیل این است که در سن ۶۰سالگی اندازه عدسی چشم به حدود یک سوم اندازه آن در سن ۲۰سالگی می رسد. میزان دید تنها نمونه یی از این تغییرات عمده است.
مور می گوید؛ «۳۰ تا ۴۰سالگی سنی است که در آن افراد با اولین نشانه های پیری مواجه می شوند. در این زمان افراد ناگهان نگاه عمیق تری به زندگی خود می اندازند. متناسب با نحوه گذران زندگی در دهه چهارم و دهه های قبل از آن، در دهه پنجم ممکن است دوره بسیار بدی از زوال و ناتوانی باشد.» با این وجود ممکن است به نظر عجیب بیاید، اما واقعیت این است که افراد می توانند در هر دوره از زندگی خود با انجام کارهایی بسیار ساده و پیش پا افتاده از مشکلات اصلی و عمده در زمینه سلامت پیشگیری کنند، به عنوان مثال همین که افراد بدانند چه موقع باید به پزشک مراجعه کنند و یا از پزشک چه سوالاتی بپرسند - برای بیشتر افراد ویزیت پزشکان مختلف می تواند کمی گیج کننده باشد - دنبال کردن تمام تست ها و دستورالعمل هایی که مدام در حال تغییرند کار آسانی نیست.
براساس گزارش انجمن قلب امریکا (AHA) بیشتر زنان فکر می کنند که بزرگ ترین تهدید برای سلامت آنها سرطان سینه است در حالی که براساس آمار AHA بیماری های قلبی قاتل درجه یک مردان و زنان در این کشور است و در هر سال به تعداد زنانی که بر اثر این بیماری کشته می شوند افزوده می شود. از میان ۱۴ عامل گردآوری شده که بیشترین میزان مرگ و میر در میان زنان را موجب می شوند، سرطان سینه دومین عامل و سکته سومین عامل است.
برای اطمینان از سلامت و تشخیص زودهنگام انواع گوناگونی از تست های SCREENING تجویز می شوند که به عنوان نمونه تست سرطان برای زنان و مردانی که به سن ۵۰ سالگی می رسند یک الزام است. اغلب مردم می دانند که بارداری در سنین بالا خطرساز است اما شاید از میزان این خطر اطلاع درستی نداشته باشند.
انجمن داروهای باروری امریکا می گوید زنان در ۴۰ سالگی کمتر از ۸ درصد شانس بچه دار شدن دارند و در بالاتر از ۵۰سالگی این شانس به کمتر از یک درصد تقلیل می یابد. اما با معمول شدن داروهای باروری و انواع گوناگون روش هایی که به افراد اجازه بچه دار شدن می دهد، در عناوین خبری با نام مادرانی مواجه می شویم که در ۶۰سالگی صاحب فرزند شده اند و البته از عوارض گوناگون این اقدام حرفی به میان نمی آید.
با افزایش سن فرآیند به خاطر سپردن نیز دشوار می شود. البته بنا به گفته پزشکان با انجام یک سری کارها در سنین ۰ تا ۴۰ سالگی و از ۴۰ تا ۵۰سالگی، می توان از ضعیف شدن حافظه جلوگیری کرد. غذاهای شامل آنتی اکسیدان و اسیدهای چرب امگا۳ مانند زغال اخته، ماهی آزاد، میوه جات و خشکبار می توانند به حفظ سلامت مغز و در نتیجه تقویت حافظه کمک کنند. نرمش منظم نیز می تواند با تنظیم و تقویت تپش قلب در سنین بالاتر مانع از تحلیل رفتن حافظه شود. با رعایت موارد این چنینی می توان دوران پیری آرام و بدون مشکلات جسمی را تجربه کرد.
منبع : روزنامه اعتماد